Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

ugytudjuk.hu 2024-05-17 15:33:03
Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

A falfestéshez, a festék száradásához a kellemes hőmérsékletű, napos és száraz idő az ideális, így a nyári időszak tökéletes. Az elhatározást a tett kell, hogy kövesse, első körben a megfelelő anyagok beszerzése. Bár egyszerűnek tűnik, az óriási kínálatot látva könnyen elbizonytalanodhatunk.

Milyen típusú beltéri falfesték lesz a megfelelő? Diszperziós vagy mészfestéket szerezzünk be a Festékpalota.hu-tól? Cikkünkben ebben kívánunk segíteni, tarts velünk, ismerd meg a beltéri falfestékek világát!

Milyen beltéri falfestékek közül választhatunk?

A korszerű, házilagos használatra is alkalmas falfestékekkel némi kézügyesség, jártasság birtokában mi magunk is új színt adhatunk a helyiségeknek, ebben számtalan videós útmutató lesz segítségünkre. Amikor festéket választunk, a szín másodlagos kérdés, első körben a festék típusáról kell dönteni.

A beltéri festékeknek 3 fő típusát különböztetjük meg, a diszperziós, a mészalapú és az enyves festékeket. Az enyves festékeket, bár olcsók, manapság már ritkán alkalmazzák, ugyanis felhordásuk szakértelmet igényel és munkaigényes. Előnyük, hogy nem tartalmaznak tartósítószert, kiváló szellőzést biztosítanak, így allergiások számára is tökéletesek, azonban vizes helyiségekbe nem javasoltak.

A diszperziós beltéri falfestékek térnyerése

A korábban általánosan alkalmazott enyves festékek helyett a diszperziós falfestékek terjedtek el, ugyanis számos előnyt kínálnak: a minőségi fajták már 1 rétegben is jól fednek, foltmentesek, színtartóak és kopásállók, továbbá könnyen felhordhatók. Számtalan árnyalatban léteznek, illetve egyedi színek is kikeverhetők. 

Speciális fajtái közé tartoznak a vékony rétegben is kitűnően fedő, jó páraáteresztő tulajdonsággal rendelkező, nagyobb igénybevételnek is ellenálló latex festékek, amelyek azonban a foltosodás megelőzése érdekében alapozást igényelnek. Találunk mosás- vagy súrolásálló, valamint gombásodás, illetve láng elleni védelmet nyújtó változatokat is. 

Optikai tulajdonságai alapján lehet tükörfényes, fényes, selyemfényű, selyem matt és matt. A felület struktúrája különböző lehet, sima, finomszemcsés, középdurva és durva.

Egészséges, bababarát mészfestékek

Az egy időre feledésbe merült mészfestékek ma újra közkedveltek, ugyanis páraáteresztő, lélegző réteget képeznek, pozitív élettani és fertőtlenítő, gombaölő hatásokkal bírnak. Környezetkímélő, gazdaságos festékek, amelyek különféle felületeken, továbbá kül- és beltéren, vizes helyiségekben egyaránt használhatóak. 

Hátrányuk, hogy könnyen sárgulnak, korlátozottan színezhetők és mérsékelten kopásállók, nehezen javíthatók, valamint felhordásuk idő- és munkaigényes. 

A festendő falfelület anyagának függvényében, igényeinknek megfelelően válasszunk beltéri falfestéket.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.