Etikai vétség miatt jogerősen marasztalták el a Nyugat.hu-t

Farkas Bazsi 2024-05-13 15:50:15
A határozatban az Etikai Bizottság arra is kitért, hogy az Elnökség nyomást gyakorolt rájuk az új eljárás lefolytatásával.

A MÚOSZ Etikai Bizottsága etikai vétséget állapított meg a „Tragikussá vált a helyzet a szombathelyi Styl-gyárban, 150 ember kerülhet utcára” című anyagnál, a Nyugat.hu portál közlése nyomán. 

Az Etikai Bizottság felhívja a szerkesztőségek figyelmét, hogy maradéktalanul tartsák be a szerző védelméről szóló etikai szabályokat. Jelen állásfoglalás ellen fellebbezésnek nincs helye - írta 2023 decemberi állásfoglalásában a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Tavaly november végén jelent meg írásunk a Styl-gyárral kapcsolatban, “Segélykiáltás a szombathelyi Stlytől: ha nem kapunk gyorsan pénzügyi segítséget, akkor 150 ember fog utcára kerülni” címmel. Cikkünket 12 óra 42 perckor jelentettük meg. A Nyugat.hu a fent említett címmel ugyanezen a napon 16 óra 31 perckor közölte írását a témában. 

Mivel nem ez volt az első eset, hogy a Nyugat.hu némi időbeli csúsztatással saját anyagként mutatott be egy korábban az Ugytudjuk.hu-n már megjelent cikket, a MÚOSZ-hoz fordultunk.

A tavalyi határozat végén az szerepelt, hogy fellebbezésnek helye nincs, a Nyugat.hu főszerkesztője mégis elérte, hogy újra tárgyalják az ügyet.

Ezt egyébként az eljárás megkezdésekor nem egyszer kifogásoltuk, a Bizottság mégis végigvitte az újabb eljárást, ebben pedig elsőfokon megsemmisítette a korábbi döntést.

Az idén áprilisban kelt határozat kapcsán éltünk a gyanúval, hogy mivel a Nyugat.hu főszerkesztője és a MÚOSZ elnöke jó viszonyt ápolnak a magánéletben, így urambátyám viszonyok határozzák meg, hogy végül milyen szempontok alapján folytatnak le egy eljárását.

Minden esetre éltünk a fellebbezési jogunkkal, a MÚOSZ határozatát pedig nemrég kaptuk kézhez.

Ebben megsemmisítik az elsőfokú határozatot és a 2023. november 28-án kelt Etikai Bizottsági határozatot helyezte vissza érvénybe, amely szerint a Nyugat.hu etikai vétséget követett el.

Mindezek mellett a határozatban az is szerepel, hogy az ügyben az Elnökség hatáskörét túllépte, és megsértette az Etikai Bizottság autonómiáját. 

(...) a panaszolt többszöri fellebbezése és a MÚOSZ Elnökségéhez intézett levélváltásokban kérte/követelte a felülvizsgálatot. 

Ennek hatására a MÚOSZ elnöksége hatáskörét túllépve megsértette az Etikai Bizottság a MÚOSZ Alapszabályban rögzített autonómiáját -, szintén követelte egy új, megismételt eljárás lefolytatását. 

A szakmai körökben régen látott nagy hullámokat vert az ügy, még az országos média témákkal foglalkozó Média1 is beszámolt róla, sőt egy rádiós beszélgetést is szervezett, ahová bár ígérte, később lemondta részvételét Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke, és Roznár Gyöngyi, a Nyugat.hu főszerkesztője.

A beszélgetés IDE kattintva érhető el. 

Címlapon: Roznár Gyöngyi, a Nyugat.hu főszerkesztője és Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke fotó: muosz.hu.

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.