Idén megint a bőrödön érezheted Szombathelyt!

ugytudjuk.hu 2024-05-08 07:26:00
Meg a füleddel, a szemeddel és a száddal.

Ötödik alkalommal dobolja ki a város, az Érezd Szombathelyt! programsorozatot, ami minden érzékszervünket támadni fogja, így a látást, hallást, tapintást és ízlelést is.

Az Érezd Szombathelyt 2024! programsorozat hivatalos nyitánya május 24-én a Fő téren lesz, de már előtte kezdetét veszi a felvezető események kulturális és turisztikai kavalkádja.

Az idei évben Szombathely több mint 30 helyszínén 100-nál is több program várja májustól szeptemberig szinte valamennyi hétvégén a kultúrakedvelő és a gasztro-ínyencségekre kiéhezett közönséget.

Öt év távlatából már könnyen (és valljuk be szívesen) elfelejtjük, hogy az eseménysorozat elindításának egyik kiváltó oka a Covid 19 járvány volt, ami miatt a korábban már bejáratott és kedvelt fesztiválokat, városi nagyrendezvényeket nem lehetett megtartani a járványügyi korlátozások miatt.  Ezért az Érezd Szombathelyt! programsorozat olyan új – elsősorban szabadtéri – rendezvényhelyszíneket vezetett be a köztudatba, melyek korábban ritkán szolgáltak események helyszíneként, de kiválóan alkalmasak voltak kisebb létszámú koncertek, előadások biztonságos lebonyolítására.  

A cél, olyan kulturális és turisztikai vonzerővel bíró közösségi élménykínálat létrehozása volt, melyek a város teljes közösségéhez szólnak: gyermekeknek, családoknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Az első év eseményei még elsősorban a szombathelyieknek szóltak, de a korlátozások feloldását követően a városunkba érkező vendégek, turisták is szívesen látogatják a koncerteket, tárlatvezetéseket, gasztro-esteket.


A programsorozat valódi városi összefogással jött létre, melyhez a rendezvényt életre hívó szombathelyi önkormányzat, és annak fenntartásában működő szervezeteken túl, - évről évre egyre nagyobb számban csatlakoznak lokálpatrióta, a szombathelyi identitást és a helyi értékek képviseletét kiemelten fontosnak tartó civil-, gasztro-, turisztikai egyházi-, és egyéb művészeti ágakban tevékenykedő szervezetek, cégek. A rendezvények sokszínűségét mi sem jelzi jobban, hogy 2024-ben már több, mint 30 helyszínen május elejétől egészen szeptember közepéig   száznál is több minőségi program várja az érdeklődőket. Lényeg, hogy együtt érezzük a város és a nyár lüktetését, érezzük Szombathelyt!

Az Érezd Szombathelyt programsorozat kiváló alkalom arra, hogy Szombathely kisebb közösségei adjanak valamit a nagyobb közösségeknek, s e közösségben létezésnek köszönhetően a szombathelyiek boldogabbak, mint más városban élők az országban - mondta el Dr. Nemény András polgármester a sajtótájékoztatón.

Az idei évben jelentősen bővült mind a kulturális, mind a gasztronómiai programok száma. Ismét lesznek régi, helyi kedvencek, új felfedezettek, és bemutatkoznak új programok is, garantáltan megdolgoztatva a látogatók érzékszerveit. Fülbemászó koncertek, szórakoztató mozifilm-vetítések, tudástárunkat bővítő tárlatvezetések, pezsdítő táncos rendezvények, ínycsiklandó gasztro-estek, kreativitásunkat beindító művészeti programok kavalkádja színesíti a város életét a következő hónapokban.

Öt évvel ezelőtt, a Csónakázótó- szigetén kezdődött a fesztivál és az elmúlt öt év már egy mérföldkőnek is tekinthető a programsorozat életében, mára a szombathelyi identitás részét képezi. Bízunk abban, hogy sikere töretlen marad, s együtt ünnepeljük majd a tizedik évfordulót is – elevenítette fel az esemény előtörténetét Horváth Soma alpolgármester.

Az idei nyitórendezvény egy igazi vagány programnak ígérkezik. A Food & Music Weekend Fesztivál május 24-26. között várja a gasztronómia és a zene szerelmeseit a Fő térre 21 food-truckkal és elsősorban helyi illetőségű zenekarokkal. De előtte már elindulnak a ráhangoló események:

Május 11-én a Napközi elektronikus zenei piknikjére várják a fiatalokat és az örökifjakat.

De lehet kóstolni rumot és gint a Cuvée Borbárban, burgereket a 108-as Étteremben, vacsorázhatunk Derkovits Gyulával a Képtárban.
Az Agora Savaria programelemeit Horváth Zoltán ügyvezető igazgató ismertette: 2024-ben sem maradthat el a Guinness-rekordot tartó, Quadrille - Európai Tácfesztivál. Május 17-én perdülnek táncra az iskolások, érettségiző társaikat a közismert négytételes francia négyessel támogatva.

Május 26-án a gyermekeké a főszerep a Városi Gyermeknapi Forgatagon. Önfeledt játékra, interaktív programokra és kézműves foglalkozásokra várják a családokat, hogy igazán varázslatossá tegyék a legkisebbek napját. A színpadi programok között szerepel Lázár Ervin: Manógyár- Mesebolt Bábszínház; A világ legügyetlenebb bűvészének műsora is.  

Május 30 - június 02 között második alkalommal rendezi meg a Weöres Sándor Színház a színházművészet sokszínűségét bemutató Határvonalak Színházi Fesztivált, ahol nívós előadások, irodalmi és képzőművészeti programok várják a nézőket.,

Napjaink aktuális kérdéseit feszegeti az ÖkoPlusz Fesztivál június 14-15-én a környezettudatosság jegyében, majd június 18-20 között a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem az iparterületek újjászületésének kérdését helyezi a fókuszba.

Június 16-17-én az elmaradhatatlan Bloomsday - kortárs művészeti fesztivál veszi kezdetét, hogy emlékezzék James Joyce Ulysses című művére. Az irodalmi alapú minifesztivál nemcsak   egy kis ír kultúrát juttat a város kulturális ütőerébe, hanem Szombathely nevét is beírja az európai irodalom legfontosabb lapjaira- mondta el Prieger Szabocs, a Polgármesteri Hivatal nagyrendezvény koordinátora.
A Legerősebb Tűzoltók nemzetközi versenye június 21-én ismét visszatér a szombathelyi Fő térre, melynek keretében öt ország mintegy 100 hivatásos, önkéntes tűzoltója méri össze erejét a rendkívüli fizikai próbatételen. 
Június 21-22-én a Csónakázótónál az év leghosszabb napját ünnepeljük a Szentiván-éji vigasságokkal: koncertekkel vidámparkkal és az elmaradhatatlan tűzijátékkal.

Visszatérnek a megszokott események is új tartalommal: június 30. és július 6. között 24. alkalommal az improvizatív zenei tábor és a Lamantin Jazz Fesztivál költözik be a Weöres Sándor Színházba.

A tavaly debütált, óriási sikernek örvendő, Nagy Szombathelyi Kvíz Party sem marad ki a színes programpalettából: június 27-én ismét játékos gondolkodásra buzdítja a nevező csapatokat, a téma természetesen Szombathely!

A Nyitott városháza sorozat keretein belül 3 alkalommal teraszkoncerteken hallgathatunk ismert zenekarokat és énekeseket. 
A közkedvelté vált Zenés Kertmozi is újra az Emlékmű domb pázsitjára hívja a nézőket, két hétvégén is, olyan régi és új klasszikusokkal, mint a Flashdance, a Barbi, A több, mint testőr és a Mission Impossible.
A kulturális programok kiváló kísérői a gasztronómiai ínyencségeket felvonultató estek lesznek, melyek száma évről-évre növekszik. A turizmus-vendéglátás szakma egyre aktívabb részvétele kiváló visszajelzés számunkra, hogy van létjogosultsága a nyári programfolyamnak – mondta el Grünwald Stefánia a Savaria Turizmus Kft. ügyvezetője.
Az ízlelőbimbók pezsdítésére ajánljuk a 108-as Étterem, Burgerek a házban gasztro- tételeit, illetve az Il Gallo Nero és a Wagner étterem grillestjeit. A jó hangulatú zenés falatozást továbbá a Café Móló Étterem kedvelt élőzenei estjei is garantálják. S aki a kellemes nyár estéken hűsítő fagylaltra, koktélokra és fröccsre vágyik, a Mészáros cukrászda, valamint a Daniel’s kitchen ajánlatait kóstolhatja meg több hétvégén át. 
S ha mindez még mindig nem elég: idén nyáron is lesz Napközi, ahol az elektronikus zenei hullámok mámorában barátkozzhatunk, ismerkedhetünk, táncolhatunk, akárcsak a Történelmi Témaparkban, Szűcs Gabi és Schell Judit „Feleségek és szeretők” című zenés estjén is – emelte ki Grünwald  Stefánia, a Savaria Turizmus Kft. ügyvezetője.

Szintén a Történelmi Témapark ad otthont immár harmadik éve a nagysikerű piknik-koncerteknek, ahol minőségi zenét hallgatva lehet a füvön lazulni, eszegetni- iszogatni. Idén az egykori Ferences-kertben kamara-színházi előadásokat és Jonny Cash tribute zenekart is vendégül látnak a szervezők.

Az Érezd Szombathelyt programsorozat számtalan élményt tartogat még. Idei újdonság a Vásárcsarnok szervezésében több, a piacot bemutató körséta és a Nyitott Piacok Napja is.

Az Agora-Savaria szervezésében az idei évben is nagy szeretettel várják izgalmas Családi délutánra Szombathely apraját-nagyját, július 20-án a KRESZ Park árnyas fái alá, majd ezt követően augusztus 10-én is, ahol pedig a Csónakázótó szigete ad otthont az élménydús, közös játéknak. A KRESZ Parkban kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, könyvbemutatóval, illetve egész délután át tartó játszóházzal, hangszersimogatóval, interaktív gyermekműsorral szórakoztatják a piciket. A Csónakázótó programkínálatában természetközeli játékok, sportjátszótér, kiskoncertek és bábszínházi előadás is szerepel.

A kultúra kedvelői a Savaria Múzeum szervezésében számtalan izgalmas, ingyenes tematikus tárlatvezetéssel lehetnek gazdagabbak, legyen szó országos képeslapkiállításról, a textilművészeti triennáléról vagy a Múzeumok Éjszakájának nem mindennapi programjairól.
Szeptemberben csatlakozik a programkavalkádba a Szombathelyi Kutyagolás is, melyet a Fekete István Állatvédő Egyesület rendez nem csak kutyások számára. Pecsétgyűjtő sétával és persze jókedvvel tanítanak minket a felelős állattartásra, mutatnak be izgalmas kutyás feladatokat, de lesz szépségverseny és örökbefogadási lehetőség is.

Részletes programok a www.erezdszombathelyt.hu oldalon találhatók!

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.