Idén megint a bőrödön érezheted Szombathelyt!

ugytudjuk.hu 2024-05-08 07:26:00
Meg a füleddel, a szemeddel és a száddal.

Ötödik alkalommal dobolja ki a város, az Érezd Szombathelyt! programsorozatot, ami minden érzékszervünket támadni fogja, így a látást, hallást, tapintást és ízlelést is.

Az Érezd Szombathelyt 2024! programsorozat hivatalos nyitánya május 24-én a Fő téren lesz, de már előtte kezdetét veszi a felvezető események kulturális és turisztikai kavalkádja.

Az idei évben Szombathely több mint 30 helyszínén 100-nál is több program várja májustól szeptemberig szinte valamennyi hétvégén a kultúrakedvelő és a gasztro-ínyencségekre kiéhezett közönséget.

Öt év távlatából már könnyen (és valljuk be szívesen) elfelejtjük, hogy az eseménysorozat elindításának egyik kiváltó oka a Covid 19 járvány volt, ami miatt a korábban már bejáratott és kedvelt fesztiválokat, városi nagyrendezvényeket nem lehetett megtartani a járványügyi korlátozások miatt.  Ezért az Érezd Szombathelyt! programsorozat olyan új – elsősorban szabadtéri – rendezvényhelyszíneket vezetett be a köztudatba, melyek korábban ritkán szolgáltak események helyszíneként, de kiválóan alkalmasak voltak kisebb létszámú koncertek, előadások biztonságos lebonyolítására.  

A cél, olyan kulturális és turisztikai vonzerővel bíró közösségi élménykínálat létrehozása volt, melyek a város teljes közösségéhez szólnak: gyermekeknek, családoknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Az első év eseményei még elsősorban a szombathelyieknek szóltak, de a korlátozások feloldását követően a városunkba érkező vendégek, turisták is szívesen látogatják a koncerteket, tárlatvezetéseket, gasztro-esteket.


A programsorozat valódi városi összefogással jött létre, melyhez a rendezvényt életre hívó szombathelyi önkormányzat, és annak fenntartásában működő szervezeteken túl, - évről évre egyre nagyobb számban csatlakoznak lokálpatrióta, a szombathelyi identitást és a helyi értékek képviseletét kiemelten fontosnak tartó civil-, gasztro-, turisztikai egyházi-, és egyéb művészeti ágakban tevékenykedő szervezetek, cégek. A rendezvények sokszínűségét mi sem jelzi jobban, hogy 2024-ben már több, mint 30 helyszínen május elejétől egészen szeptember közepéig   száznál is több minőségi program várja az érdeklődőket. Lényeg, hogy együtt érezzük a város és a nyár lüktetését, érezzük Szombathelyt!

Az Érezd Szombathelyt programsorozat kiváló alkalom arra, hogy Szombathely kisebb közösségei adjanak valamit a nagyobb közösségeknek, s e közösségben létezésnek köszönhetően a szombathelyiek boldogabbak, mint más városban élők az országban - mondta el Dr. Nemény András polgármester a sajtótájékoztatón.

Az idei évben jelentősen bővült mind a kulturális, mind a gasztronómiai programok száma. Ismét lesznek régi, helyi kedvencek, új felfedezettek, és bemutatkoznak új programok is, garantáltan megdolgoztatva a látogatók érzékszerveit. Fülbemászó koncertek, szórakoztató mozifilm-vetítések, tudástárunkat bővítő tárlatvezetések, pezsdítő táncos rendezvények, ínycsiklandó gasztro-estek, kreativitásunkat beindító művészeti programok kavalkádja színesíti a város életét a következő hónapokban.

Öt évvel ezelőtt, a Csónakázótó- szigetén kezdődött a fesztivál és az elmúlt öt év már egy mérföldkőnek is tekinthető a programsorozat életében, mára a szombathelyi identitás részét képezi. Bízunk abban, hogy sikere töretlen marad, s együtt ünnepeljük majd a tizedik évfordulót is – elevenítette fel az esemény előtörténetét Horváth Soma alpolgármester.

Az idei nyitórendezvény egy igazi vagány programnak ígérkezik. A Food & Music Weekend Fesztivál május 24-26. között várja a gasztronómia és a zene szerelmeseit a Fő térre 21 food-truckkal és elsősorban helyi illetőségű zenekarokkal. De előtte már elindulnak a ráhangoló események:

Május 11-én a Napközi elektronikus zenei piknikjére várják a fiatalokat és az örökifjakat.

De lehet kóstolni rumot és gint a Cuvée Borbárban, burgereket a 108-as Étteremben, vacsorázhatunk Derkovits Gyulával a Képtárban.
Az Agora Savaria programelemeit Horváth Zoltán ügyvezető igazgató ismertette: 2024-ben sem maradthat el a Guinness-rekordot tartó, Quadrille - Európai Tácfesztivál. Május 17-én perdülnek táncra az iskolások, érettségiző társaikat a közismert négytételes francia négyessel támogatva.

Május 26-án a gyermekeké a főszerep a Városi Gyermeknapi Forgatagon. Önfeledt játékra, interaktív programokra és kézműves foglalkozásokra várják a családokat, hogy igazán varázslatossá tegyék a legkisebbek napját. A színpadi programok között szerepel Lázár Ervin: Manógyár- Mesebolt Bábszínház; A világ legügyetlenebb bűvészének műsora is.  

Május 30 - június 02 között második alkalommal rendezi meg a Weöres Sándor Színház a színházművészet sokszínűségét bemutató Határvonalak Színházi Fesztivált, ahol nívós előadások, irodalmi és képzőművészeti programok várják a nézőket.,

Napjaink aktuális kérdéseit feszegeti az ÖkoPlusz Fesztivál június 14-15-én a környezettudatosság jegyében, majd június 18-20 között a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem az iparterületek újjászületésének kérdését helyezi a fókuszba.

Június 16-17-én az elmaradhatatlan Bloomsday - kortárs művészeti fesztivál veszi kezdetét, hogy emlékezzék James Joyce Ulysses című művére. Az irodalmi alapú minifesztivál nemcsak   egy kis ír kultúrát juttat a város kulturális ütőerébe, hanem Szombathely nevét is beírja az európai irodalom legfontosabb lapjaira- mondta el Prieger Szabocs, a Polgármesteri Hivatal nagyrendezvény koordinátora.
A Legerősebb Tűzoltók nemzetközi versenye június 21-én ismét visszatér a szombathelyi Fő térre, melynek keretében öt ország mintegy 100 hivatásos, önkéntes tűzoltója méri össze erejét a rendkívüli fizikai próbatételen. 
Június 21-22-én a Csónakázótónál az év leghosszabb napját ünnepeljük a Szentiván-éji vigasságokkal: koncertekkel vidámparkkal és az elmaradhatatlan tűzijátékkal.

Visszatérnek a megszokott események is új tartalommal: június 30. és július 6. között 24. alkalommal az improvizatív zenei tábor és a Lamantin Jazz Fesztivál költözik be a Weöres Sándor Színházba.

A tavaly debütált, óriási sikernek örvendő, Nagy Szombathelyi Kvíz Party sem marad ki a színes programpalettából: június 27-én ismét játékos gondolkodásra buzdítja a nevező csapatokat, a téma természetesen Szombathely!

A Nyitott városháza sorozat keretein belül 3 alkalommal teraszkoncerteken hallgathatunk ismert zenekarokat és énekeseket. 
A közkedvelté vált Zenés Kertmozi is újra az Emlékmű domb pázsitjára hívja a nézőket, két hétvégén is, olyan régi és új klasszikusokkal, mint a Flashdance, a Barbi, A több, mint testőr és a Mission Impossible.
A kulturális programok kiváló kísérői a gasztronómiai ínyencségeket felvonultató estek lesznek, melyek száma évről-évre növekszik. A turizmus-vendéglátás szakma egyre aktívabb részvétele kiváló visszajelzés számunkra, hogy van létjogosultsága a nyári programfolyamnak – mondta el Grünwald Stefánia a Savaria Turizmus Kft. ügyvezetője.
Az ízlelőbimbók pezsdítésére ajánljuk a 108-as Étterem, Burgerek a házban gasztro- tételeit, illetve az Il Gallo Nero és a Wagner étterem grillestjeit. A jó hangulatú zenés falatozást továbbá a Café Móló Étterem kedvelt élőzenei estjei is garantálják. S aki a kellemes nyár estéken hűsítő fagylaltra, koktélokra és fröccsre vágyik, a Mészáros cukrászda, valamint a Daniel’s kitchen ajánlatait kóstolhatja meg több hétvégén át. 
S ha mindez még mindig nem elég: idén nyáron is lesz Napközi, ahol az elektronikus zenei hullámok mámorában barátkozzhatunk, ismerkedhetünk, táncolhatunk, akárcsak a Történelmi Témaparkban, Szűcs Gabi és Schell Judit „Feleségek és szeretők” című zenés estjén is – emelte ki Grünwald  Stefánia, a Savaria Turizmus Kft. ügyvezetője.

Szintén a Történelmi Témapark ad otthont immár harmadik éve a nagysikerű piknik-koncerteknek, ahol minőségi zenét hallgatva lehet a füvön lazulni, eszegetni- iszogatni. Idén az egykori Ferences-kertben kamara-színházi előadásokat és Jonny Cash tribute zenekart is vendégül látnak a szervezők.

Az Érezd Szombathelyt programsorozat számtalan élményt tartogat még. Idei újdonság a Vásárcsarnok szervezésében több, a piacot bemutató körséta és a Nyitott Piacok Napja is.

Az Agora-Savaria szervezésében az idei évben is nagy szeretettel várják izgalmas Családi délutánra Szombathely apraját-nagyját, július 20-án a KRESZ Park árnyas fái alá, majd ezt követően augusztus 10-én is, ahol pedig a Csónakázótó szigete ad otthont az élménydús, közös játéknak. A KRESZ Parkban kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, könyvbemutatóval, illetve egész délután át tartó játszóházzal, hangszersimogatóval, interaktív gyermekműsorral szórakoztatják a piciket. A Csónakázótó programkínálatában természetközeli játékok, sportjátszótér, kiskoncertek és bábszínházi előadás is szerepel.

A kultúra kedvelői a Savaria Múzeum szervezésében számtalan izgalmas, ingyenes tematikus tárlatvezetéssel lehetnek gazdagabbak, legyen szó országos képeslapkiállításról, a textilművészeti triennáléról vagy a Múzeumok Éjszakájának nem mindennapi programjairól.
Szeptemberben csatlakozik a programkavalkádba a Szombathelyi Kutyagolás is, melyet a Fekete István Állatvédő Egyesület rendez nem csak kutyások számára. Pecsétgyűjtő sétával és persze jókedvvel tanítanak minket a felelős állattartásra, mutatnak be izgalmas kutyás feladatokat, de lesz szépségverseny és örökbefogadási lehetőség is.

Részletes programok a www.erezdszombathelyt.hu oldalon találhatók!

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.