Te tudod Nóra, hogy Szombathely annak idején miért nem kapott fedett termálfürdőt?

Farkas Bazsi 2024-05-06 08:52:58
A kérdést a Fidesz-KDNP szombathelyi polgármesterjelöltje kapta meg. A választ nem tudta, hát segítünk!

Ugyan az Ugytudjuk.hu-nak is ígért interjút - talán jelöltté válása után szerkesztőségünk kereste először ilyen felkéréssel - Lenkai Nóra, a Fidesz-KDNP szombathelyi polgármesterjelöltje, azonban azt az egyeztetett időpont előtti napon lemondta, új indőpontot pedig azóta sem kaptunk, sőt, már a telefonszámunk is le van tiltva nála.

A múlt héten azonban megjelent vele egy beszélgetés a Nyugat.hu-n. Lenkai gyermeki naivitással beszélt a város ügyeiről, például hiába akarták tőle megtudni, hogy mi volt, ami eddig rosszul, vagy egyáltalán nem működött az elmúlt ciklusban, ő kitért a válasz elől.

Mondott viszont nagyot az útfelújításokkal kapcsolatban:

Azt vallom, hogy ha egy utat felújítunk, akkor nem csak az aszfaltot kell felmarni és újra aszfaltozni, hanem igen a közműveket is ki kell cserélni. Ez egy hosszútávú folyamat, én hosszútávra tervezek. Nem kampányszerűen kell valamit elvégezni, hanem szakembergárda kell ennek megvizsgálására - mondta.

Szép mondás, ám mivel Lenkainak semmiféle városvezetői gyakorlata nincsen, nem tudja, hogy a közművek cseréjét nem az önkormányzat, hanem a közműcégek (Vasivíz, Távhő, E-On, MVM) végzik. Itt pedig legtöbbször a cég anyagi helyzetétől függ, hogy jut-e közműcserére vagy sem. A rezsicsökkentés miatt legatyásodott Vasivíz például a közületi áremelés előtt nemhogy közműcserét tudott volna végrehajtani, hanem gyakorlatilag a csőd szélén táncolva, saját megmaradásáért, és a dolgozók bérének kifizetéséért küzdött.

Egyébként pedig a 2023-as szombathelyi útfelújítási programban, ahol a város csomópontjai és körfogalmai újultak meg minden szükséges közműcserét végrehajtottak.

Azt pedig elképzelni sem tudjuk, hogy mit értett azon, hogy szakembergárda kell az útfelújításokhoz. Ezeket a munkákat közbeszerzési kiírásban nyeri el az erre legjobb ajánlatot tevő cég, amelynél alapvető kritérium, hogy rendelkezzen útépítési referenciával. A kivitelezést pedig engedélyes kiviteli tervek alapján végzik el. 

Na de kanyarodjuk a címben feltett kérdésre, vagyis, hogy Szombathely miért nem kapott fedett termálfürdőt.

Te tudod, Nóra, hogy Szombathely annak idején miért nem kapott fedett termálfürdő? - kapta meg a szó szerinti kérdést Lenkai, aki a következőt mondta erre:

Ez is megfordult a fejemben, ennek a fejlesztése. Sok ember felvetette, hogy miért ne lehetne egy fedett termálfürdő, benne van ennek a fejlesztése is, és újragondolása is a fejemben. 

2015-ben járt Orbán Viktor, Magyarország akkori és jelenlegi kormányfője. A város akkori polgármesterével, Puskás Tivadarral (Fidesz-KDNP) közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol sok minden más egyéb mellett azt is bejelentették, hogy hamarosan bővítik a Fedett Uszodát, ahol aztán családi élményfürdő, szaunavilág, játszóház, új tanmedence, étterem és mindenféle más vizes attrakciók is helyet kapnak.

Hogy pontosan mennyibe is kerülne, azt legutóbb egy 2017-es gazdasági bizottsági ülésen tárgyalták. Akkor az derült ki, hogy 5 milliárd 650 millió forintba kerülne az a beruházás, amelynek a terveit 20 millió forintért készítették el. Az azóta eltelt 7 év és a rohamosan dráguló építkezési árakat tekintve a beruházás most egészen biztos, valahol 15-20 milliárd forint környékén állna meg. (A győri élményfürdő 23 milliárd forintba került.)

A kormány aztán húzta halasztotta a közbeszerzési kiírást. 2019. májusában (tehát még Puskás Tivadar polgármestersége alatt) Rétvári Bence, az akkor még létező EMMI államtitkára egy írásbeli válaszban azt írta:

"Tekintettel arra, hogy az új komplexum tervezésére és kivitelezésére irányuló közbeszerzési eljárás még nem került kiírásra, jelenleg nem prognosztizálható pontosan a fejlesztés megvalósulásának időpontja. A fejlesztés teljes forrásigénye is csak a közbeszerzési eljárást követően határozható meg." 

2021-ben Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármestert kerestük meg az uszoda beígért bővítésével kapcsolatban. 

A korábbi uszoda fejlesztési elképzelések mind a Vasivíz Zrt. jelenlegi vezetősége, mind a jelenlegi városvezetés véleménye alapján egy teljes mértékben fenntarthatatlan beruházást eredményezett volna. A városvezetés a Vasivíz Zrt-vel közösen most egy olyan fejlesztésben gondolkodik, illetve dolgozik, amelynek eredményeként a Modern Városok Program keretén belül megújulna az uszoda komplett gépészete. Itt kívánom megjegyezni, hogy ez az eredeti elképzelésekben is szerepelt, de valamiért ez a nagyon fontos költségcsökkentést eredményező lépés kimaradt.  

A Modern Városok Program keretén belül szeretnénk egy 21. századi, a szombathelyiekhez méltó szaunavilágot létrehozni az uszoda területén - írta válaszában az alpolgármester.

Egyébként az uszoda gépészetének cseréje azóta meg is valósult. 100 millió forintot különített el a szombathelyi önkormányzat a 2023-as költségvetésben a létesítmény kazáncseréjére.

Összegezve, és kisegítve ezzel Lenkai Nórát:

Azért nem valósult meg a szombathelyi uszoda fejlesztése, ami egyébként a termálfürdő modernizálását, és befedését is magával hozta volna, mert Orbán Viktor nem tartotta be a 2015-ös ígéretét.

De ha még be is tartotta volna, az elkészült komplexum fenntartása olyan költségeket vetett volna fel, amiket a város önmaga, nem tudott volna állni. 

Szombathelynek több mint 13 milliárd iparűzési adóbevétele van - ezt szintén Lenkai mondta, utalva arra, hogy itt aztán van pénz lóvéra. Csak éppen azt felejtette el, hogy a szombathelyi kasszából közel 4 milliárd forint (egészen pontosan 3 milliárd 800 millió forint) azonnal az államkasszában landol. 

A múlt heti interjúja alapján úgy tűnik, hogy Lenkai Nórának, Szombathely ügyeit tekintve bőven van még tájékozódni valója.

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.