Te tudod Nóra, hogy Szombathely annak idején miért nem kapott fedett termálfürdőt?

Farkas Bazsi 2024-05-06 08:52:58
A kérdést a Fidesz-KDNP szombathelyi polgármesterjelöltje kapta meg. A választ nem tudta, hát segítünk!

Ugyan az Ugytudjuk.hu-nak is ígért interjút - talán jelöltté válása után szerkesztőségünk kereste először ilyen felkéréssel - Lenkai Nóra, a Fidesz-KDNP szombathelyi polgármesterjelöltje, azonban azt az egyeztetett időpont előtti napon lemondta, új indőpontot pedig azóta sem kaptunk, sőt, már a telefonszámunk is le van tiltva nála.

A múlt héten azonban megjelent vele egy beszélgetés a Nyugat.hu-n. Lenkai gyermeki naivitással beszélt a város ügyeiről, például hiába akarták tőle megtudni, hogy mi volt, ami eddig rosszul, vagy egyáltalán nem működött az elmúlt ciklusban, ő kitért a válasz elől.

Mondott viszont nagyot az útfelújításokkal kapcsolatban:

Azt vallom, hogy ha egy utat felújítunk, akkor nem csak az aszfaltot kell felmarni és újra aszfaltozni, hanem igen a közműveket is ki kell cserélni. Ez egy hosszútávú folyamat, én hosszútávra tervezek. Nem kampányszerűen kell valamit elvégezni, hanem szakembergárda kell ennek megvizsgálására - mondta.

Szép mondás, ám mivel Lenkainak semmiféle városvezetői gyakorlata nincsen, nem tudja, hogy a közművek cseréjét nem az önkormányzat, hanem a közműcégek (Vasivíz, Távhő, E-On, MVM) végzik. Itt pedig legtöbbször a cég anyagi helyzetétől függ, hogy jut-e közműcserére vagy sem. A rezsicsökkentés miatt legatyásodott Vasivíz például a közületi áremelés előtt nemhogy közműcserét tudott volna végrehajtani, hanem gyakorlatilag a csőd szélén táncolva, saját megmaradásáért, és a dolgozók bérének kifizetéséért küzdött.

Egyébként pedig a 2023-as szombathelyi útfelújítási programban, ahol a város csomópontjai és körfogalmai újultak meg minden szükséges közműcserét végrehajtottak.

Azt pedig elképzelni sem tudjuk, hogy mit értett azon, hogy szakembergárda kell az útfelújításokhoz. Ezeket a munkákat közbeszerzési kiírásban nyeri el az erre legjobb ajánlatot tevő cég, amelynél alapvető kritérium, hogy rendelkezzen útépítési referenciával. A kivitelezést pedig engedélyes kiviteli tervek alapján végzik el. 

Na de kanyarodjuk a címben feltett kérdésre, vagyis, hogy Szombathely miért nem kapott fedett termálfürdőt.

Te tudod, Nóra, hogy Szombathely annak idején miért nem kapott fedett termálfürdő? - kapta meg a szó szerinti kérdést Lenkai, aki a következőt mondta erre:

Ez is megfordult a fejemben, ennek a fejlesztése. Sok ember felvetette, hogy miért ne lehetne egy fedett termálfürdő, benne van ennek a fejlesztése is, és újragondolása is a fejemben. 

2015-ben járt Orbán Viktor, Magyarország akkori és jelenlegi kormányfője. A város akkori polgármesterével, Puskás Tivadarral (Fidesz-KDNP) közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol sok minden más egyéb mellett azt is bejelentették, hogy hamarosan bővítik a Fedett Uszodát, ahol aztán családi élményfürdő, szaunavilág, játszóház, új tanmedence, étterem és mindenféle más vizes attrakciók is helyet kapnak.

Hogy pontosan mennyibe is kerülne, azt legutóbb egy 2017-es gazdasági bizottsági ülésen tárgyalták. Akkor az derült ki, hogy 5 milliárd 650 millió forintba kerülne az a beruházás, amelynek a terveit 20 millió forintért készítették el. Az azóta eltelt 7 év és a rohamosan dráguló építkezési árakat tekintve a beruházás most egészen biztos, valahol 15-20 milliárd forint környékén állna meg. (A győri élményfürdő 23 milliárd forintba került.)

A kormány aztán húzta halasztotta a közbeszerzési kiírást. 2019. májusában (tehát még Puskás Tivadar polgármestersége alatt) Rétvári Bence, az akkor még létező EMMI államtitkára egy írásbeli válaszban azt írta:

"Tekintettel arra, hogy az új komplexum tervezésére és kivitelezésére irányuló közbeszerzési eljárás még nem került kiírásra, jelenleg nem prognosztizálható pontosan a fejlesztés megvalósulásának időpontja. A fejlesztés teljes forrásigénye is csak a közbeszerzési eljárást követően határozható meg." 

2021-ben Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármestert kerestük meg az uszoda beígért bővítésével kapcsolatban. 

A korábbi uszoda fejlesztési elképzelések mind a Vasivíz Zrt. jelenlegi vezetősége, mind a jelenlegi városvezetés véleménye alapján egy teljes mértékben fenntarthatatlan beruházást eredményezett volna. A városvezetés a Vasivíz Zrt-vel közösen most egy olyan fejlesztésben gondolkodik, illetve dolgozik, amelynek eredményeként a Modern Városok Program keretén belül megújulna az uszoda komplett gépészete. Itt kívánom megjegyezni, hogy ez az eredeti elképzelésekben is szerepelt, de valamiért ez a nagyon fontos költségcsökkentést eredményező lépés kimaradt.  

A Modern Városok Program keretén belül szeretnénk egy 21. századi, a szombathelyiekhez méltó szaunavilágot létrehozni az uszoda területén - írta válaszában az alpolgármester.

Egyébként az uszoda gépészetének cseréje azóta meg is valósult. 100 millió forintot különített el a szombathelyi önkormányzat a 2023-as költségvetésben a létesítmény kazáncseréjére.

Összegezve, és kisegítve ezzel Lenkai Nórát:

Azért nem valósult meg a szombathelyi uszoda fejlesztése, ami egyébként a termálfürdő modernizálását, és befedését is magával hozta volna, mert Orbán Viktor nem tartotta be a 2015-ös ígéretét.

De ha még be is tartotta volna, az elkészült komplexum fenntartása olyan költségeket vetett volna fel, amiket a város önmaga, nem tudott volna állni. 

Szombathelynek több mint 13 milliárd iparűzési adóbevétele van - ezt szintén Lenkai mondta, utalva arra, hogy itt aztán van pénz lóvéra. Csak éppen azt felejtette el, hogy a szombathelyi kasszából közel 4 milliárd forint (egészen pontosan 3 milliárd 800 millió forint) azonnal az államkasszában landol. 

A múlt heti interjúja alapján úgy tűnik, hogy Lenkai Nórának, Szombathely ügyeit tekintve bőven van még tájékozódni valója.

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.