Törvényt sért Lenkai Nóra?

Farkas Bazsi 2024-05-03 08:12:00
Czeglédy Csaba arról ír, hogy amennyiben a Fidesz polgármesterjelöltje Szombathelyre költözött, vagyis életvitelszerűen él a városban, akkor a törvény szerint 3 napja volt arra, hogy új lakcímét bejelentse.

Nem egyszer foglalkoztunk Lenkai Nóra, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjének lakhatásával. Arról néhány hete ő maga nyilatkozott, hogy bár szombathelyen él albérletben, állandó lakcíme nem ide, hanem Rábahídvégre szülei lakcímére szól.

A napokban azt próbáltuk kideríteni, hogy Lenkai fizet-e albérleti díjat, vagyis mennyire van függő helyzetben albérletének tulajdonosaitól. A lakás, amelyet bérel, részbeni tulajdonosa egyébként korábbi főnöke, és magánéleti bizalmasa, Németh István.

Ám Némethet hiába hívtuk, azt ugyan nem tagadta, hogy Lenkai náluk lakna albérletben, arra azonban nem adott választ, hogy a polgármesterjelölt fizet-e a lakhatásért.

Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő egyik legutóbbi posztjában arról írt, hogy előfordulhat, hogy a be nem jelentkezés miatt Lenkai törvénysértést követett el.

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény vonatkozó részének (5. §) értelme alapján a polgár tartózkodási helye annak a lakásnak a címe, ahol lakóhely-változtatás szándéka nélkül három hónapnál hosszabb ideje tartózkodik. Viszont ahová lakhely-változtatás szándékával költözik, az már a lakóhelye (a hivatalos lakcíme, állandó lakóhelye - a köznyelvben többféleképpen nevezik).

Ezen törvény 26. § (1) bekezdése alapján a Magyarország területén élő polgár köteles lakóhelyének címét nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni. A tartózkodási hely címe bejelenthető (…) Ha a lakcímbejelentésre költözéssel összefüggésben kerül sor, a bejelentést a beköltözéstől vagy a kiköltözéstől számított három munkanapon belül kell megtenni.

Ez alapján, ha Lenkai Nóra nem költözött Szombathelyre, esze ágában sincsen lakóhelyét változtatni, azaz ha ő továbbra is rábahídvégi lakosként tekint magára, akkor nem köteles szombathelyi albérlete címét ideiglenes tartózkodási helyként a hatósági nyilvántartásba bejelenteni.

Abban az esetben viszont, ha Lenkai Nóra Szombathelyre költözött, akkor azzal, hogy szombathelyi albérlete címét lakóhelyként nem jelentette be három munkanapon belül a hatósági nyilvántartásba, törvényt sért - írja a képviselő.

Czeglédy hozzátette, hogy információi szerint a helyi Fideszben nem is tudták, hogy Lenkainak nincsen szombathelyi címe. Akkor derült ki számukra, amikor a polgármester-jelöltségéhez szükséges választási iratokat töltötték ki.

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.