Egymásnak feszült a körmendi politika az Ökocentrum üzemeltetési pályázata miatt

Farkas Bazsi 2024-04-26 19:01:42
Címkézett közvagyon?!

Végigkövette az Ugytudjuk.hu a körmendi Ökocentrum sorsának alakulását. Röviden:

  • Az Ökocentrumot netto 455 millió 680 ezer 668 forint vissza nem térítendő támogatásból, a Széchenyi 2020 programban újította fel a körmendi önkormányzat.
  • 2023 októberében adták át az épületet, ám üzemeltetje egyenlőre nincsen.
  • Meghívásos pályázaton az Alterába Szolgáltató Kft.-t szerette volna megbízni a városvezetés, ám a képviselő testület ezt megvétózta, nyílt pályázatot követeltek a képviselők.
  • Az üzemeltetőt a Batthyány Örökségközpont jelöli ki, ám a képviselők véleményezhették a beérkezett pályázatokat. Ketten nyújtottak be pályázatot az Alterába Kft. mellett az Unita Agora Kft. is szerette volna üzemeltetni a létesítményt.
  • Ugyan a pályázat nyílt volt, Bebes István (Fidesz-KDNP) polgármester mégis zárttá tette a napirendet és ezzel együtt az anyagokat is.
  • Az Ugytudjuk.hu bírtokába kerültek a pályázati anyagok, szerkesztőségünk ezt meg is jelentette. Emiatt Bebes polgármester azt mondta, rendőrségi feljelentést fog tenni.

Úgy tűnik a tegnapi nap indulatai csak nem csitulnak. Ma a Változást a Városért Egyesület és az Alterába is egy-egy posztot jelentetett meg a Facebook-oldalán.

A fesztivál és egyéb rendezvényeink helyszínét a felújítás és az új épület, az Ökocentrum elkészültével pályázatot írtak ki a helyszínre. Jönnek a választások, így mi is a politikai színtérre kerültünk, a helyi ellenzéknek is volt jelöltje az üzemeltetésre. Pályázatunk nyert, de ennek ellenére sem szavazta meg az ellenzék számunkra a helyszínt - írta posztjában az AlteRába.

(...)Az azonban elgondolkodtató, hogy miért mondott NEM-et a nyertes pályázatra a 6 ellenzéki képviselő, az eszünkbe sem jut természetesen, hogy esetleg egy leendő tisztogatás kezdete, hogy saját embereik kerüljenek előtérbe és pozícióba... Ilyen változást kínálnak a városnak a jövőre tekintettel?  

Az AlteRába posztját teljes terjedelemben ITT lehet olvasni.

A Változást a Városért Egyesület önkormányzati képviselői aggályosnak tartották a pályázat lebonyolítását, a beérkezett anyagok bontásának körülményeit! - írja az egyesület. A képviselői rámutattak, hogy az AlteRába anyaga önellentmondást tartalmaz a kiírt üzemeltetései feltételek vállalásával és teljesítésével kapcsolatban, így kérdéses számunkra, hogy egyáltalán érvényesnek tekinthető-e!

Az egyesület önkormányzati képviselői rámutattak, hogy az AlteRába pályázatában az üzemeltetésért felkínált bérleti díj és a várostól ugyanezen üzemeltetésre kért támogatás összege megegyezik!

Az ellenzéki képviselők szerint a konkurens pályázat véleményezésekor kifejtették, hogy bár nincsenek előre megállapodott koncertek, ugyanakkor annak tartalma jobban illeszkedik a TOP-pályázatokban foglalt feltételekhez, nagyobb mértékben alapoz a helyi közösségekre és illeszkedik Körmend jeles napjaihoz. 

A VaVE képviselőinek az a véleménye, hogy az üzemeltetési pályázatot a lehető legkorábban, de minimum már tavaly, az átadás után ki kellett volna írni, elkerülve mindezt a cécót!  

A posztban utalást tesznek, a meghívott, majd most a nyílt pályázaton ismét győztesnek hirdetett Alterába Kft. ügyvezetőjének korábbi munkahelyére. A cég vezetője Hegedős László korábban annál a Batthyány Örökségközpontnál állt alkalmazásban, amely intézmény most a pályázatot lebonyolította.

Szép Dániel (független) képviselő megkérdezte a konkurens pályázó helyi cég vezetőjét: tekintettel arra, hogy az AlteRába Fesztivál egy meghatározó rendezvénye Körmendnek, amennyiben ő nyerné el az üzemeltetést, nyitott-e együttműködésre és befogadná-e a rendezvényt annak érdekében, hogy ne haljon el.  A válasz igen volt. 

Önök hozzászoktak ahhoz, hogy itt minden előre le van játszva?! Legyen szó üzemeltetésről, fűnyírásról, büféről, beruházásról, bérleti díjakról, lakásbérletről, kuratóriumi pozíciókról, ösztöndíjakról, születésnapról, bérmálásról és így tovább.
A határozati javaslat szerint a kérdésben a Képviselő-testület javaslatot tesz (!) és nem dönt. 
Dönteni a BÖK Kft ügyvezetője, Böcskey Attila fog.
Ez az ő személyes felelőssége. 
Mi pedig figyelemmel kísérjük munkáját! - zár így a poszt, amit teljes egészében ITT lehet olvasni.

Ahogy arról korábban is írtunk már, a csütörtöki képviselőtestületi ülésen az hangzott el, hogy a pályázatok nyitásnál egy ember, Böcskey Attila volt jelen. Ami véleményünk szerint felvet szabályossági kérdéseket. 

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Borkai: Dézsi megrendelésére adják ki a Fullánk nevű lejárató újságot

Borkaiék szerint nem loptak el 8000 darab Fullánk újságot.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.