Bemutatta programját Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt

Farkas Bazsi 2024-04-19 15:18:28
Sokkal több van ebben a városban!

Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken Budapesten.

A Fonó Budai Zeneházban tartott rendezvényen Vitézy Dávid 12+1 pontban foglalta össze legfontosabb vállalásait.

Megválasztása esetén "pártemberek" helyett szakemberekkel irányítják majd Budapestet; tízezer új megfizethető bér- és szolgálati lakást építenek; létrehozzák a BKK-rendészetet; rendberakják és akadálymentesítik a nagyobb külvárosi csomópontokat; öt új villamosvonal építésébe kezdenek - közölte.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hozzátette: elérik a kormánynál, hogy meginduljon a HÉV-járműpark cseréje és a vonalak felújítása; "kiharcolják" a kórházi állapotok javulását; új közparkok létrehozásába kezdenek és megújítják a Népligetet; élhető, zöld közterületeket, színvonalas Duna-partokat alakítanak ki; tízszer annyi út felújítását vállalják, mint amennyi 2023-ban történt; tízezer forintos "kultúrkupont" adnak minden budapestinek; új állatvédelmi központot és menhelyet hoznak létre; valamint nekilátnak annak, hogy Budapesten újra legyen vidámpark.

Vitézy Dávid kijelentette: "pártpolitikai csatározások helyett valódi városfejlesztésre van szükség Budapesten".

Ez azt jelenti, hogy "a mit, miért nem lehet politikája helyett a mit, hogyan lehet legyen úrrá a budapesti fejlesztéspolitikán" - magyarázta a főpolgármester-jelölt, majd úgy folytatta: ez azt is jelenti, hogy a mindenre nemet mondás és minden létező fejlesztésnek az akadályozása, valamint a kifogásgyártás helyett a városvezetésnek egy világos vízió, stratégia mentén kell fejlesztenie Budapestet és partnerségeket kell építenie.

Továbbá a "folytonos panaszkodást váltsa fel a rendszerben gondolkodás és a folyamatosan másokra mutogatás helyett koncentráljunk arra, hogyan tudunk forrásokat teremteni!". A folyamatos országos pártpolitizálás helyett együttműködéseket kell kezdeményezni az Európai Unióval, nemzetközi befektetőkkel, a kerületekkel, az agglomerációval, és "ahol meg lehet találni Budapest érdekében a közös pontokat, ott a kormányzattal is" - jelentette ki Vitézy Dávid.

Úgy fogalmazott, "nincs még öt évünk a folytonos gyurcsányozásra, nincs még öt évünk Lázár János Budapest-politikájára, a lehúzott, leállított fejlesztésekre. Nincs még öt évünk arra, hogy Karácsony Gergely minden létező beruházásról elmondja, hogy miért nem jó, miért kell megakadályozni, még a legzöldebb fejlesztések kapcsán is."

Továbbá nincs még öt év arra, hogy "Budapestet a kormányzat elhanyagolja" - mondta Vitézy Dávid.

Kiemelte: azért indul a választáson, mert szerinte Budapest legfontosabb problémáival valójában senki nem foglalkozik, a két nagy országos pártpolitikai oldal csatatérré tette Budapestet, és ahelyett, hogy a várost fejlesztenék, csak "egymásra mutogatás, folyamatos panaszkodás, üres lájkbajnokság" lett a budapesti politika.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Vitézy Dávid közölte, a 101 pontból álló részletes programjának megírását 25 szakértő koordinálta és emellett 5673 budapesti véleményét vették figyelembe. A dokumentumot, amely konkrét cselekvési terv, egyfajta "állásjelentkezésnek" is tekinti.

Hangsúlyozta: Budapest nem csak "a turista belvárosból áll", a fővárosiak háromnegyede a körúton túl, a külső kerületekben él, mégis ezeket a kerületek magára hagyta a politika, ideje ezen változtni.

Szerinte elszalasztott lehetőségek százai szegélyezik Karácsony Gergely főpolgármester városvezetésének elmúlt öt évét. Abból a programból, amit vállalt, sokkal több olyan ígéret van, amit nem teljesített, mint amennyit igen - mondta Vitézy Dávid hozzátéve: igaz az, hogy az uniós források be vannak fagyasztva, és igaz az, hogy a kormány szűkre szabja Budapest mozgásterét, de még ezzel együtt is sokkal többet lehetett volna tenni.

Példaként hozta a Városháza parkolóját, ahol nem valósult meg Karácsony Gergely "legszimbolikusabb" ígérete, hogy ott park lesz a ciklus végére.

Vitézy Dávid elmondta, 2019-ben ő is Karácsony Gergelyre szavazott abban a hitben, hogy majd ő fellendíti a város fejlesztését. Ez azonban nem így lett, "lendületes és zöld várospolitika, a leállt közlekedésfejlesztések újraindítása helyett jött a BKK élére Draskovics Tibor. "A városháza pedig egy pillanat alatt az ellenzéki miniszerelnök-jelölti kampány központja lett, és hirtelen csak és kizárólag országos politikáról szólt minden, amiről a várospolitikának kellett volna" - fogalmazott.

Azt mondta: Budapestet a főpolgármester a kormány-ellenzék nagy háborújának szimbolikus terepévé tette, és ehhez "örömmel asszisztált a kormány is", és létrehozott egy Budapest-ellenes minisztériumot Lázár János vezetésével.

Vitézy Dávid a programját ismertetve a többi között elmondta: újabb lendületet kell adni a panelházak felújításának, elsődleges fontosságúnak nevezte megvédeni Budapest épített örökségét, és megválasztása esetén indítanak egy társasházi tanácsadó irodát, amely a felújításokban segíthet majd, valamint szeretnék elkezdeni egy mintavárosrész felépítését. Programja szerint a külső kerületekben két tucat közlekedési csomópont megújítására van szükség, továbbá megválasztása esetén azonnal elindítana egy új villamostendert.

Vitézy Dávid vállalja, a legfontosabb buszjáratok esetében bevezetik az éjjel-nappali üzemet, a ciklus végére a buszflotta harmada elektromos meghajtású lesz, folytatják, de felül is vizsgálják a kerékpáros közlekedés fejlesztését. A programjában szerepel a Rákóczi út felújítása, és az is, hogy 2028-tól csak elektromos taxikat lehetne forgalomba állítani Budapesten, és a Hungária körúton belül a kisáruszállítást csak elektromos furgonokkal lehetne végezni.

Vitézy Dávid programja a vitezydavid.hu oldalon érhető el.

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.