Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

ugytudjuk.hu 2024-04-17 12:27:23
A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

A bútorvásárlás alapvetően tudatos tevékenység, de van, hogy pillanatnyi impulzusok alapján döntünk, ezáltal úgy válik egy fotel, egy komód vagy más darab az otthonunk részévé, hogy beleszeretünk. Pedig az életmódunk, az élethelyzetünk és a helyiség méretei meghatározó jelentőségűek, így jobban járunk, ha ezek figyelembevételével választunk.

Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyek segítenek a megfelelő kárpit kiválasztásában, legyen szó fotelekről, puffokról, bár- és étkezőszékekről a Dublino Home kínálatában

Milyen anyagot válasszunk?

A kárpitozott bútorok már látványukban is magas komfortot nyújtanak, így szívesen választjuk azokba a helyiségekbe, azokra a bútorokra, ahol és amelyekben rendszeresen időzünk, illetve ahol az esztétikára kiemelt figyelmet fordítunk. Ilyenek jellemzően a nappali legjellegzetesebb darabjai, a fotelek és kanapék, de napjainkban sok esetben az étkezőszékek is elegáns szövettel borítottak, de a hálószobákban is találkozhatunk textillel bevont ágyvégekkel, fotelekkel, tárolókkal. A változatos textúrák és színek, az elegáns megjelenés miatt szeretjük, ugyanakkor a nehezebb tisztíthatóság miatt sok esetben elvetjük az ilyen bútorok beszerzését. 

Számos anyagtípus közül választhatunk, amelyek közül a legkedveltebb pamut és pamutkeverékek tulajdonságai felületkezeléssel, impregnálással tökéletesíthetők, az így kapott szövet strapabíró, családbarát, foltálló. A bőrborítású bútorok gyönyörűek, eleganciát sugároznak, ugyanakkor kényesebbek, karbantartásuk nehezebb, helyettük textilbőröket választhatunk. Antik bútorok esetén magas karbantartási igényű, sérülékeny selyem és más természetes bútorszövetek használatosak. 

A szövetek és a tartósság

A nagy igénybevételnek kitett kanapék, fotelek, étkezőszékek felületeire érdemes tartós és strapabíró szöveteket választani a sérülések és foltok ellen a megfelelő védelem érdekében. Fontos szempont lehet a bútor lakáson belüli elhelyezése, a használók köre, életmódja, ugyanis például a közvetlen napsütés kárt tehet a szövetben, de gyerekek, háziállatok mellé is tartósabb, foltálló változat javasolt. 

Az egyes szövetek tartósságáról, kopásállóságáról az ún. Martindale-szám ad tájékoztatást, a 10-15 000 között háztartási, míg a 30 000 pontszám felett kereskedelmi használatra alkalmas, ugyanis hatékonyabbak a nedves foltokkal szemben, továbbá jobban bírják a tisztítást. 

Teremtsünk hangulatot a szövetekkel!

A különböző textúrákkal, színekkel és mintázatokkal egyedi hangulatot kölcsönözhetünk nemcsak a bútoroknak, de otthonunknak is. 

Egyes szövetek elegáns, formálisabb megjelenést kölcsönöznek a bútoroknak, mások az otthonosság érzetét keltik vagy dimenziót kölcsönöznek azoknak.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.