Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

ugytudjuk.hu 2024-04-17 12:27:23
A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

A bútorvásárlás alapvetően tudatos tevékenység, de van, hogy pillanatnyi impulzusok alapján döntünk, ezáltal úgy válik egy fotel, egy komód vagy más darab az otthonunk részévé, hogy beleszeretünk. Pedig az életmódunk, az élethelyzetünk és a helyiség méretei meghatározó jelentőségűek, így jobban járunk, ha ezek figyelembevételével választunk.

Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyek segítenek a megfelelő kárpit kiválasztásában, legyen szó fotelekről, puffokról, bár- és étkezőszékekről a Dublino Home kínálatában

Milyen anyagot válasszunk?

A kárpitozott bútorok már látványukban is magas komfortot nyújtanak, így szívesen választjuk azokba a helyiségekbe, azokra a bútorokra, ahol és amelyekben rendszeresen időzünk, illetve ahol az esztétikára kiemelt figyelmet fordítunk. Ilyenek jellemzően a nappali legjellegzetesebb darabjai, a fotelek és kanapék, de napjainkban sok esetben az étkezőszékek is elegáns szövettel borítottak, de a hálószobákban is találkozhatunk textillel bevont ágyvégekkel, fotelekkel, tárolókkal. A változatos textúrák és színek, az elegáns megjelenés miatt szeretjük, ugyanakkor a nehezebb tisztíthatóság miatt sok esetben elvetjük az ilyen bútorok beszerzését. 

Számos anyagtípus közül választhatunk, amelyek közül a legkedveltebb pamut és pamutkeverékek tulajdonságai felületkezeléssel, impregnálással tökéletesíthetők, az így kapott szövet strapabíró, családbarát, foltálló. A bőrborítású bútorok gyönyörűek, eleganciát sugároznak, ugyanakkor kényesebbek, karbantartásuk nehezebb, helyettük textilbőröket választhatunk. Antik bútorok esetén magas karbantartási igényű, sérülékeny selyem és más természetes bútorszövetek használatosak. 

A szövetek és a tartósság

A nagy igénybevételnek kitett kanapék, fotelek, étkezőszékek felületeire érdemes tartós és strapabíró szöveteket választani a sérülések és foltok ellen a megfelelő védelem érdekében. Fontos szempont lehet a bútor lakáson belüli elhelyezése, a használók köre, életmódja, ugyanis például a közvetlen napsütés kárt tehet a szövetben, de gyerekek, háziállatok mellé is tartósabb, foltálló változat javasolt. 

Az egyes szövetek tartósságáról, kopásállóságáról az ún. Martindale-szám ad tájékoztatást, a 10-15 000 között háztartási, míg a 30 000 pontszám felett kereskedelmi használatra alkalmas, ugyanis hatékonyabbak a nedves foltokkal szemben, továbbá jobban bírják a tisztítást. 

Teremtsünk hangulatot a szövetekkel!

A különböző textúrákkal, színekkel és mintázatokkal egyedi hangulatot kölcsönözhetünk nemcsak a bútoroknak, de otthonunknak is. 

Egyes szövetek elegáns, formálisabb megjelenést kölcsönöznek a bútoroknak, mások az otthonosság érzetét keltik vagy dimenziót kölcsönöznek azoknak.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.