LMP: sem a jelenlegi, sem a korábbi városvezetés nem érdekelt a 3-as metró felújításával kapcsolatos ügyek feltárásában

Farkas Bazsi 2024-04-11 11:28:15
A zöld pártnak 4 kérdése van az orosz metrókocsi-felújítási botrány kapcsán.

Az LMP szerint sem a jelenlegi, sem a korábbi budapesti városvezetés nem érdekelt a 3-as metró korábbi felújításával kapcsolatos ügyek feltárásában - mondta Gál József, az ellenzéki párt szóvivője csütörtöki, budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján.

Azt mondta: az LMP arra kíváncsi, miért írták alá az oroszokkal az előnytelen szerződést, a kormány milyen nyomást gyakorolt a Tarlós István vezette fővárosra az orosz lobbiérdekek kiszolgálására, miért távolították el Vitézy Dávidot a Budapesti Közlekedési Központ éléről, amikor ő kiállt az orosz metrókocsi-szerelvények beszerzése ellen, és miért nem oldja fel Karácsony Gergely főpolgármester az előnytelen szerződés titkosítását.

Az LMP gyanúja az, hogy "a két oldal most is összejátszik", hiszen nem lenne probléma az előző érában kötött szerződés titkosításának feloldása - mondta Gál József.

Hozzátette: Tarlós István "gyenge kezű" főpolgármesterként hagyta, hogy a Fidesz orosz lobbiérdekeket kiszolgálva ráerőltessen egy előnytelen szerződést Budapestre. Új kocsik vásárlása helyett "felújítottnak mondott oroszokat kaptunk", amihez nem járt klímaberendezés. Karácsony Gergely pedig hiába ígérte meg a 2019-es választási kampányában, hogy megválasztása esetén cselekedni fog, ez a mai napig nem történt meg; a főpolgármester által az ügyben ígért vizsgálóbizottsági eljárás nem hozott eredményt, és továbbra sem nyilvánosak az "előnytelen szerződés részletei" - jegyezte meg.

Az LMP politikusa hozzátette: a BKV közlése szerint a légkondicionálókról a közbeszerzési eljárás jelenleg tárgyalási szakaszban van, a cég idei üzleti tervében azonban nincs nyoma ennek a beruházásnak. Tény az is, hogy a Bolla Tibor vezeti a BKV-t, aki még a Tarlós-éra alatt kötötte meg az előnytelen metrószerződést - hívta fel a figyelmet a szóvivő.

"Ki lehet mondani, hogy az orosz metrókocsi-felújítás ügyét a két pártpolitikai oldal közösen söpörte a szőnyeg alá" - fogalmazott Gál József.

Az ellenzéki politikus szerint "ha a budapestiek szeretnének tisztán látni, akkor csak Vitézy Dávidra tudnak szavazni, hiszen sem a mostani jelölttől, Karácsony Gergelytől, sem a Fidesz jelöltjétől, Szentkirályi Alexandrától nem várható, hogy ezen mutyi után tisztességesen kivizsgálják azt az ügyet, amiben ők is nyakig benne vannak".

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.