Patonay Imre: “Nem akarunk mi rosszat, csak egy kis változást a városban.”

Farkas Bazsi 2024-04-10 08:38:00
Bemutatkoztak a körmendi Változást a Városért Egyesület jelöltjei. Az egyik újrázó képviselő egy fideszes fenyegetésről készült hangfelvételről is beszélt. A kosárlabda csapat is szóba került.

Kedden este teltház volt a körmendi Danielo Pizzeria különtermében, ahol a Változás a Városért Egyesület polgármester-jelöltje és az egyesület képviselőjelölteji mutatkoztak be. 

Az egyesület magja már a 2019-es választáson is elindult, mivel szerették volna ha a tömörülés nevében szerepel Körmend város neve, ám ehhez a polgármester és a képviselő testület nem járult hozzá, így eléggé megcsúsztak, már nem volt idejük időben bejegyezni azt, lemaradtak a listaállításról. Patonay Imre akkor 90 szavazattal maradt le a végül újrázni tudó Bebes Istvántól (Fidesz-KDNP).

Fotók: Farkas Bazsi

 

Most azonban más a helyzet. Erre maga Patonay, vagy a helyieknek csupán, Putesz is kitért beszédében. A helyi Fidesz ugyanis ketté szakadt, és bár a körmendi párttagság Belencsák Istvánt szavazta meg polgármester-jelöltnek, Bebes átnyúlva a fejük és akaratuk fölött mégis az egyébként nem párttag Szabó Barnát, jelölte ki utódjának. Így ő indul el Patonayval szemben.

Így 70 fölött már nem biztos, hogy nekem kellene indulnom, de megígértem, bevállaltam, nem fogok kihátrálni - mondta Patonay. A polgármester-jelölt ezután arról beszélt, hogy 2019-ben milyen nehezített pályát kaptak. Nem kerülhettek be az önkormányzati lapba, a kihelyzett kampánytáblák pedig vagy lefestették vagy pedig leverték.

Így is három mandátumot tudtak szerezni, most pedig a korábban szintén függetlenként a testületbe jutó Petrovics László Péter is az egyesület színeiben indul újra mandátumért.

Fotók: Farkas Bazsi

 

Nem akarunk egy személyes városvezetést, le akarunk számolni ezzel az intézménnyel - folytatta Patonay. Megválasztásunk esetén át szeretnénk világítani az egész önkormányzatot, független, hozzáértő szakemberrel. A közmeghallgatást olyan időben tartanánk, amikor a lakosok el is tudnak jönni. Tv közvetítéseket vezetnének be a testületi üléseken.

A polgármester-jelölt kiemelte, hogy mindenképpen korrekt kampányt fognak folytatni, nem fognak negatív lejáratásba kezdeni, ugyanakkor nem lesznek “nyuszik” megvédeni magukat ha kell. 

És fogunk kérdezni, mert kérdések, azok vannak bőven - mondta.

A megoldásra váró problémákról is beszélt:

Nincs munkahely, az évek alatt 2000 lélekkel lett kevesebb Körmenden. A kórház 2 milliárdért fel lett újítva, és nem működik. Egyetlen háziorvosunk van, aki nem nyugdíjas korú. A kastély-program meg lett hirdetve, sehol sincs, borul össze az épület. Az uszoda, 2 évig nem volt nyitva, most a választás előtt ki tudták nyitni. A szökőkút, az aluljáró, a temető helyzete, a ravatalozó lassan összedől. A szociális lakások és a szociális otthon helyzete katasztrofális. Kultúra, szinte semmi sincsen. Alterába nincsen, miért? Ott a Rába-part, kellene kezdeni vele valamit. Az Ökocentrum 4 hónapja elkészült, 720 millió forintot költöttünk el rá, ott áll üresen, nincsen üzemeltető. És végül a körmendi sportélet, ide csak három lefelé mutató pontot raktam - zárt így Patonay.

A jelöltek is bemutatkoztak. Ahogy arról már korábban beszámoltunk az egyesület jelöljei Tóth Judit, Czafit Csaba, Kocsis István, Petrovics László, Sipőcz Norbert, Szép Dániel, Szlávik Csaba és Zsebe Ferenc lesznek.

Fotók: Farkas Bazsi

 

A csapat összeállításával kapcsolatban Patonay hangsúlyozta, hogy próbáltak egy szakmai csapatot összerakni, így kulturális és kommunikációs szakember, mélyépítő és közlekedési mérnök, és kertépítő is helyet kapott a listán.

A jelöltek leginkább a körzetek kisebb-nagyobb problémáiról beszéltek. De a jelenleg is mandátummal bíró Zsebe Ferenc például arról beszélt, hogy miként akadályozta a jelenlegi városvezetés az ellenzék munkáját.

Át szerettük volna nézni a város pénzügyeit. Szlávik Csaba képviselő társammal kikértük az iratokat, annak módja szerint bent a hivatalban át is tekintettük, két nagyon segítőkész hölgy társaságában. A következő testületi ülésen a polgármester működési szabályzat módosítást javasolt, hogy ne férjünk hozzá ezekhez a dokumentumokhoz. Az indok az volt, hogy túlságosan akadályoztuk a hivatal munkáját - mesélte. 

Fotók: Farkas Bazsi

 

Körmend jövőjével kapcsolatban elhangzott, hogy a város képes lenne a saját felhasznált energiájának jó részét önmaga előállítani egy bioerőművel, amihez az energianövényeket a Rába árterében meg is lehetne termelni.

Egy másik elképzelés szerint a kastélykertben olyan turista látványosságnak tudnának helyet adni, mint egy rhododendron arborétum.

A bemutatkozások sorát Petrovics László Péter zárta. A jelenleg is önkormányzati képviselőként dolgozó férfi a körzete mellett arról beszélt, hogy a körmendi Fidesz belháborújának kirobbanásakor ő lett a mérleg nyelve a testületben. 

“Kaptam is telefonhívásokat a fideszesektől, hogy hogyan kellene szavazom. Próbáltak “meggyőzni” mindennel. A beszélgetést rögzítettem és a zárt ülésen közöltem, ha továbbra sem hagynak békén nyilvánosságra fogom hozni. Azóta nyugtom van” - mondta.

Mi lesz a kosárcsapattal?

Újságírói kérdésként tettük fel a végén a kérdést, hogy megválasztása esetén Patonay mit kezdene a kosárlabda csapattal. Lévén a klub sok pénzt visz el a városi költségvetésből, ugyanakkor mégis csak a körmendi identitás kitörölhetetlen része. 

Kényes kérdés ez, mert semmit nem tudunk a csapat jelenlegi anyagi helyzetéről. Játékos nincs. Fepu 39 éves, ez az utolsó szezonja. A csapat ugyanolyan, mint a város, hogy koncepció nélkül ment. 8 légiós volt az idén. Nemrég vettünk még egyet, annak csak a licenc kiváltása 6 millió forint volt. Esztelenül mentek a dolgok. Sok körmendi játékos és edző elment innen. Amennyiben sikerülne nyernünk júniusban, akkor is októberig még Bebes Pista a polgármester. Eddig is ő döntött el mindent a csapatnál, ezután is ő fog. A bajnokságot el kell kezdeni, a csapatot össze kell rakni. Engem már kerestek a közönségtől, hogy ha én leszek a polgármester, akkor segítek-e. Persze! De ők meg választanak, aztán egy év múlva kiesünk, akkor meg én kapom, hogy “Na a Putesz, ez köllött ide!”. Ezt nem akarom megélni. 

Nem félek a feladattól, csak félek attól, hogy ez is bekövetkezhet. Nincsen utánpótlás, nem látom a jövőt. Ha a Pista félreáll, akkor meg kérdés, hogy ki fogja ezt csinálni. Kényes kérdés, de persze, hogy segíteni akarok, de ilyen helyzetbe nem akarok kerülni.

Mint polgármester az természetes, hogy azokat a pénzeket, amik vannak, sőt, talán még más dolgokat is elő lehet szedni. Csak annyira egyszemélyes volt itt a döntéshozatal, hogy ebbe nem tudott beleszólni senki. Remélem azért, hogy összekapjuk magunkat és bent maradunk és aztán lehet venni egy nagy levegőt. 

Egy független valós átvilágítás kell elsősorban, mert nem tudjuk, hogy a csapatnál mi a helyzet. Fogalmam sincs, hogy mennyi tartozása van klubnak. De megcsináljuk ha arról van szó - hangzott el Patonaytól. 

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.