Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

Farkas Bazsi 2024-04-10 17:28:00
"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá Írország Magyarországi Nagykövetsége, Szombathely megyei jogú város és a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány a szombathelyi Bloomsday-projektben való szorosabb kooperációról, valamint az alapítvány műgyűjteményének a Szombathelyi Képtárban történő elhelyezéséről.

"A kultúra sajátos köteléket alkot Írország és Magyarország között, és az itt eltöltött hónapok alatt látom, milyen mélyek ezek a kapcsolatok. A szombathelyi kapcsolatnál azonban nincs erősebb" - emelte ki Ragnar Almqvist, Írország magyarországi nagykövete. Hozzátette: ez a város az, amely otthont ad a "legfényesebb Bloomsday ünnepnek az Ír-tenger ezen oldalán". A nagykövet elmondta: nagy örömükre szolgál, hogy a memorandum aláírásával azt a közterek falait díszítő, nagyszabású képzőművészeti projektet is támogathatják, amelynek során James Joyce Ulysses című regényének fejezeteit örökítik meg fiatal képzőművészek.

Fotó: Nagy Jácint/Savaria Fórum

Kollár Dalma Eszter, a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány művészeti vezetője felidézte, hogy az alapítvány 2011-ben alapította meg a Leopold Bloom képzőművészeti díjat, amelyet kétévente egy művésznek adnak át. A tízezer euró értékű fődíj mellett tavaly már a döntősök is részesültek kisebb honoráriumban.

Elmondta, hogy az alapítvány tavaly elhatározta egy kortárs képzőművészeti gyűjtemény létrehozását, amelynek célja, hogy a díj átadása mellett más módon is támogassák a fiatal kortárs művészeket. Céljuk továbbá, hogy létrejöhessen egy állandó kiállítás: ezen olyan kortárs alkotások is szerepelhetnének, amelyeket hagyományos galériai keretek közt nem lehetne kiállítani.

A hosszú távú támogatások egyik részét a vásárlások megkezdésével tavaly év végén a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) karácsonyi vásárán indították el, ahol az alapítvány fiatal, feltörekvő képzőművészek alkotásait vásárolta meg. A szombathelyi kiállítás a Savaria Múzeum állandó kiállítása lesz - tette hozzá.

Alice Ward, a díjat alapító család képviselője kiemelte, hogy az elmúlt évek döntősei és díjazottjai olyan intézményekben mutatkoztak be az elmúlt években, mint a Kiscelli Múzeum vagy a Ludwig Múzeum. "Beteljesítve ezzel az alapítók álmát, hogy a művészek munkáit lássák, kiállítsák és megvásárolják" - fűzte hozzá.

Fontosnak nevezte, hogy a Savaria Múzeumban kap majd otthont az alapítvány folyamatosan bővülő kortárs képzőművészeti gyűjteménye, amely a korábbi évek díjazottjainak munkáiból és az alapítvány által vásárolt művekből áll. A tárlat hivatalos megnyitóját június 15-én, a Bloomsday fesztiválon tartják a Savaria Múzeumban. Alice Ward hozzátette: "Szeretném, ha ez a kiállítás a legfontosabb magyarországi kortárs gyűjteménnyé válhatna".

Fotó: Nagy Jácint/Savaria Fórum

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, Szombathely alpolgármestere, aki felidézte, hogy a városban 1994 óta ünneplik a Bloomsday fesztivált, amelyet először helyi avantgárd művészek rendeztek meg, a regény szombathelyi felmenőkkel rendelkező főszereplőjének, Leopold Bloomnak a tiszteletére. Az elmúlt három évben a Bloomsday kortárs képzőművészeti fesztivállá alakult, köszönhetően a nagykövetségnek, az alapítványnak és a Ward családnak - emelte ki az alpolgármester.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója elmondta: a galéria számára kiemelt cél a fiatal, kortárs művészek munkáinak a gyűjtése.

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.