Horváth Gábor fideszes szombathelyi önkormányzati képviselő most éppen azon az identitást erősítő programon akadt ki, amit ő maga is megszavazott

Farkas Bazsi 2024-04-08 18:32:17
Tavaly októberben eléggé diszkriminatív módon a Fidesz-KDNP frakció két nekik nem tetsző médiumot név szerint tiltott volna el attól, hogy pénzt költsenek el náluk az önkormányzati cégek.

Nemény András szocialista polgármesternek valamiért fontos lett az itt élők identitásával foglalkozni a választások évében - így kezdi április 4-én feltöltött videóját Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) szombathelyi önkormányzati képviselő.

Mindez egyébként annak a közbeszéd tematizálásnak a része, amit a kormányközeli Vas Népével együtt próbál meg végrehajtani a jobboldali politikus.

Csakhogy Horváth képviselő úr frissen talált témája tavaly októberre nyúlik vissza. A szombathelyi közgyűlésben ekkor volt téma az identitást erősítő program, ráadásul úgy, hogy azt a képviselő maga is megszavazta.

Diszkriminált volna két szerkesztőséget a jobboldal

2023. október 26-án ült össze a szombathelyi képviselő testület. Itt volt napirendi pont az identitás erősítő program is. 

“...a szombathelyi identitás programját anno az előző ciklusban alkotta meg a városvezetés. És nagyon helyesen azóta a jelenlegi városvezetés ezt tovább vitte, sőt, további elemekkel egészítettük ki közösen, ami nagyon hasznos és előremutató…”- ezt Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető mondta el akkor.

Horváth állításával ellentétben tehát, a program nem Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármesternek lett fontos a választás évében, hanem Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármestersége alatt alkotta meg és fogadta el a testület.

De vissza a 2023 októberi közgyűlésre, ahol Illés két szerkesztőséget név szerint zárt volna ki attól, hogy a város hirdetési felületet vásároljon náluk.

“Tehát semmiképp se vegyék igénybe a magukat függetlennek nevező ugytudjuk.hu és nyugat.hu szolgáltatásait. Ezzel szeretnénk ezt kiegészíttetni. Így tudjuk elfogadni.” - mondta Illés.

A konszenzus érdekében a városvezetés végül azzal az ötlettel állt elő, hogy a határozatban, az alábbi mondat kerüljön be: “... – a lehető legtöbb – elektronikus sajtóterméken kívüli, ide nem értve az önkormányzat saját médiafelületeit - felületen tájékoztassák a szombathelyieket.”

A Fidesz által javasoltakat tovább víve, az önkormányzati kiadású Savaria Fórum online kiadásán kívül más elektronikus sajtótermék nem került be a határozatba. A nyomtatott sajtónál egyébként semmiféle javaslat nem hangzott el, így az elfogadott határozat azt is lehetővé teszi, hogy akár a mostani szombathelyi városvezetéssel rendre kritikus hangot megütő Vas Népében is megjelenhetnek identitást erősítő önkormányzati hirdetések.

A konszenzus végül megszületett és a 18 teremben ülő képviselő mind elfogadta a javaslatot. Az a Horváth Gábor képviselő is, aki most kifogásolja a programot.

De mennyi az annyi?

A 342/2023. (X.26.) Kgy. számú határozattal Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése döntött a helyi identitás kampány erősítéséről, melyben társaságunk is részt kíván venni, hiszen konzorciumi partnerként részesei voltunk a 2023-ban zárult Helyi identitás és kohézió erősítése Szombathelyen című projektben - ez a mondat már az AGORA Savaria Kft. 2024-re vonatkozó üzleti tervében szerepel. A tervet 2023 decemberében tárgyalta a képviselő testület, így az bárki számára hozzaférhető a szombathelyi.hu-n.

Még csak közérdekű adatigénylést sem kell elküldeni ahhoz, hogy az abban szereplő számokból kiderüljön az önkormányzat az AGORÁ-n keresztül 15 millió 747 ezer 500 forintot költ el identitás erősítésére. 

Ezt a pénz az önkormányzati többlettámogatás terhére tervezte be az AGORA. Az üzleti tervet pedig 13-8 arányban fogadta el a testület, a Fidesz-KDNP frakció nem szavazta meg azt.

Az az érdekes eset állt tehát fent, hogy az identitás erősítéssel egyetértett a jobboldali frakció, ám amikor annak már árat is szabtak, akkor visszakoztak belőle. 

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.