Horváth Gábor fideszes szombathelyi önkormányzati képviselő most éppen azon az identitást erősítő programon akadt ki, amit ő maga is megszavazott

Farkas Bazsi 2024-04-08 18:32:17
Tavaly októberben eléggé diszkriminatív módon a Fidesz-KDNP frakció két nekik nem tetsző médiumot név szerint tiltott volna el attól, hogy pénzt költsenek el náluk az önkormányzati cégek.

Nemény András szocialista polgármesternek valamiért fontos lett az itt élők identitásával foglalkozni a választások évében - így kezdi április 4-én feltöltött videóját Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) szombathelyi önkormányzati képviselő.

Mindez egyébként annak a közbeszéd tematizálásnak a része, amit a kormányközeli Vas Népével együtt próbál meg végrehajtani a jobboldali politikus.

Csakhogy Horváth képviselő úr frissen talált témája tavaly októberre nyúlik vissza. A szombathelyi közgyűlésben ekkor volt téma az identitást erősítő program, ráadásul úgy, hogy azt a képviselő maga is megszavazta.

Diszkriminált volna két szerkesztőséget a jobboldal

2023. október 26-án ült össze a szombathelyi képviselő testület. Itt volt napirendi pont az identitás erősítő program is. 

“...a szombathelyi identitás programját anno az előző ciklusban alkotta meg a városvezetés. És nagyon helyesen azóta a jelenlegi városvezetés ezt tovább vitte, sőt, további elemekkel egészítettük ki közösen, ami nagyon hasznos és előremutató…”- ezt Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető mondta el akkor.

Horváth állításával ellentétben tehát, a program nem Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármesternek lett fontos a választás évében, hanem Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármestersége alatt alkotta meg és fogadta el a testület.

De vissza a 2023 októberi közgyűlésre, ahol Illés két szerkesztőséget név szerint zárt volna ki attól, hogy a város hirdetési felületet vásároljon náluk.

“Tehát semmiképp se vegyék igénybe a magukat függetlennek nevező ugytudjuk.hu és nyugat.hu szolgáltatásait. Ezzel szeretnénk ezt kiegészíttetni. Így tudjuk elfogadni.” - mondta Illés.

A konszenzus érdekében a városvezetés végül azzal az ötlettel állt elő, hogy a határozatban, az alábbi mondat kerüljön be: “... – a lehető legtöbb – elektronikus sajtóterméken kívüli, ide nem értve az önkormányzat saját médiafelületeit - felületen tájékoztassák a szombathelyieket.”

A Fidesz által javasoltakat tovább víve, az önkormányzati kiadású Savaria Fórum online kiadásán kívül más elektronikus sajtótermék nem került be a határozatba. A nyomtatott sajtónál egyébként semmiféle javaslat nem hangzott el, így az elfogadott határozat azt is lehetővé teszi, hogy akár a mostani szombathelyi városvezetéssel rendre kritikus hangot megütő Vas Népében is megjelenhetnek identitást erősítő önkormányzati hirdetések.

A konszenzus végül megszületett és a 18 teremben ülő képviselő mind elfogadta a javaslatot. Az a Horváth Gábor képviselő is, aki most kifogásolja a programot.

De mennyi az annyi?

A 342/2023. (X.26.) Kgy. számú határozattal Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése döntött a helyi identitás kampány erősítéséről, melyben társaságunk is részt kíván venni, hiszen konzorciumi partnerként részesei voltunk a 2023-ban zárult Helyi identitás és kohézió erősítése Szombathelyen című projektben - ez a mondat már az AGORA Savaria Kft. 2024-re vonatkozó üzleti tervében szerepel. A tervet 2023 decemberében tárgyalta a képviselő testület, így az bárki számára hozzaférhető a szombathelyi.hu-n.

Még csak közérdekű adatigénylést sem kell elküldeni ahhoz, hogy az abban szereplő számokból kiderüljön az önkormányzat az AGORÁ-n keresztül 15 millió 747 ezer 500 forintot költ el identitás erősítésére. 

Ezt a pénz az önkormányzati többlettámogatás terhére tervezte be az AGORA. Az üzleti tervet pedig 13-8 arányban fogadta el a testület, a Fidesz-KDNP frakció nem szavazta meg azt.

Az az érdekes eset állt tehát fent, hogy az identitás erősítéssel egyetértett a jobboldali frakció, ám amikor annak már árat is szabtak, akkor visszakoztak belőle. 

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.