Március 21-én minden akadály elhárult az SZKKA csarnoképítése elől

Farkas Bazsi 2024-04-02 17:52:03
A városvezetés egy közel 70 millió forintos telekkel járult hozzá a projekthez.

“Kézilabdacsarnok projekt: Visszatartja a tulajdonosi hozzájárulást a Szova?” - ezzel a címmel közölt írást március 7-én a Fidesz közeli Frisss.hu. A lap Pődör Zoltán, a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia elnökét szólaltatta meg. A szombathelyi városvezetéstől, vagy a SZOVÁ-tól nyilatkozatot nem közöltek.

A szombathelyi közgyűlés 2023 márciusában felajánlott egy önkormányzati telket az SZKKA-nak, ahol társasági adókeret terhére felépíthetnek egy kézilabda csarnokot. 

“A telket kijelölték, a Magyar Kézilabda Szövetség pedig jóváhagyta a tervezést, a folytatáshoz azonban most szükség van a terület tulajdonosa, vagyis a SZOVA Nonprofit Zrt. - hozzájárulására. - Ezt a dokumentumot korábban kérésünkre rendkívül rövid időn belül, alig 24 óra alatt kiadta a cég, ám egy névelírás, és az emiatt kapott hiánypótlási felszólítás miatt most újra ki kell kérnünk - tájékoztatott Pődör Zoltán, akitől megtudtuk: ez most késik. Úgy véli, az ügy "megakasztásának" köze lehet ahhoz, hogy közben nyilvánossá vált: képviselőjelöltként indul a Fidesz-KDNP színeiben.” -írta ezt alig egy hónapja a Frisss.

A csarnok kérdése a múlt heti, márciusi közgyűlésen is téma volt. Koczka Tibor (Pro Savaria) önkormányzati képviselő hozta szóba.

A szombathelyi női kézilabdát két szervezet fedi le. A jelenleg NB I/B-ben szereplő csapatot a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia Sport Kft. üzemelteti. A cégben 10%-os tulajdonrésze van a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia Egyesületnek, amely pedig az utánpótlás nevelést fedi le.

Az SZKKA csarnok építését az egyesületen keresztül valósítanák meg. Társasági adóra, amit a cégek címkézve adhatnak sportszervezeteknek, ugyanis csakis utánpótlás neveléssel foglalkozó klub pályázhat.

Koczka arról beszélt, hogy Pődör Zoltán nem az egyesületre kérte ki a SZOVA - mint az építési telek tulajdonosának - hozzájárulási nyilatkozatát, hanem a Kft-re. Ugyanakkor - húzta alá a város korábbi sportért felelős alpolgármestere - a Kft. nem tud TAO-ból csarnokot építeni. 

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester válaszában azt mondta, hogy, amikor kiderült, hogy Pődörék hibáztak, akkor a szombathelyi önkormányzat és a SZOVA is megtett mindent azonnal ennek orvoslására. A polgármester kitért arra is, hogy szerinte több esetben is kiderült, hogy  az ügyvezető állításai valótlanok. 

Nemény egyébként néhány nappal korábban online fogadóóráján egy kérdés kapcsán hozta szóba a csarnok ügyét. Akkor elmondta, hogy az egyesületnek használatba adott telek értéke körülbelül 70 millió forint. 

Pődörék hibája miatt több esetben kellett új dokumentumot kiadnia a SZOVÁ-nak és az önkormányzatnak. Településképi véleményt február 27-én kértek ki, ezt másnap, vagyis február 28-án ki is adták.

Február 12 -én azért adott be új kérelmet az SZKKA, mert a tulajdonosi úthasználati hozzájárulást korábban a Kft.-re kérték ki, ám az egyesületnek kellett. Mivel a telek jelzáloggal terhelt, így az OTP bank jóváhagyása is kellett a beruházási hozzájáruláshoz. Ez ugyan kicsit meglassította a folyamatot, de így is megkapták azt március 21-én. 

Nemény azt is hangsúlyozta, hogy 2023-ban 30 millió forintot, 2024-ben pedig 40 millió forintot szavaztak meg önkormányzati támogatáskét a klubnak. A pénz kifizetésének annyi feltételt szabtak, hogy a Kft. és az egyesület is állítson fel felügyelő bizottságot, ahová az önkormányzat be tud delegálni egy tagot. Ez a mai napig nem történt  meg.

A polgármester végül hozzátette, hogy az SZKKA-nak akkor adott politikai színezetet az elnök-ügyvezető, amikor társadalmi elnökké választották Hende Csabát (Fidesz-KDNP) Szombathely és térségének parlamenti képviselőjét.

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.