Március 21-én minden akadály elhárult az SZKKA csarnoképítése elől

Farkas Bazsi 2024-04-02 17:52:03
A városvezetés egy közel 70 millió forintos telekkel járult hozzá a projekthez.

“Kézilabdacsarnok projekt: Visszatartja a tulajdonosi hozzájárulást a Szova?” - ezzel a címmel közölt írást március 7-én a Fidesz közeli Frisss.hu. A lap Pődör Zoltán, a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia elnökét szólaltatta meg. A szombathelyi városvezetéstől, vagy a SZOVÁ-tól nyilatkozatot nem közöltek.

A szombathelyi közgyűlés 2023 márciusában felajánlott egy önkormányzati telket az SZKKA-nak, ahol társasági adókeret terhére felépíthetnek egy kézilabda csarnokot. 

“A telket kijelölték, a Magyar Kézilabda Szövetség pedig jóváhagyta a tervezést, a folytatáshoz azonban most szükség van a terület tulajdonosa, vagyis a SZOVA Nonprofit Zrt. - hozzájárulására. - Ezt a dokumentumot korábban kérésünkre rendkívül rövid időn belül, alig 24 óra alatt kiadta a cég, ám egy névelírás, és az emiatt kapott hiánypótlási felszólítás miatt most újra ki kell kérnünk - tájékoztatott Pődör Zoltán, akitől megtudtuk: ez most késik. Úgy véli, az ügy "megakasztásának" köze lehet ahhoz, hogy közben nyilvánossá vált: képviselőjelöltként indul a Fidesz-KDNP színeiben.” -írta ezt alig egy hónapja a Frisss.

A csarnok kérdése a múlt heti, márciusi közgyűlésen is téma volt. Koczka Tibor (Pro Savaria) önkormányzati képviselő hozta szóba.

A szombathelyi női kézilabdát két szervezet fedi le. A jelenleg NB I/B-ben szereplő csapatot a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia Sport Kft. üzemelteti. A cégben 10%-os tulajdonrésze van a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia Egyesületnek, amely pedig az utánpótlás nevelést fedi le.

Az SZKKA csarnok építését az egyesületen keresztül valósítanák meg. Társasági adóra, amit a cégek címkézve adhatnak sportszervezeteknek, ugyanis csakis utánpótlás neveléssel foglalkozó klub pályázhat.

Koczka arról beszélt, hogy Pődör Zoltán nem az egyesületre kérte ki a SZOVA - mint az építési telek tulajdonosának - hozzájárulási nyilatkozatát, hanem a Kft-re. Ugyanakkor - húzta alá a város korábbi sportért felelős alpolgármestere - a Kft. nem tud TAO-ból csarnokot építeni. 

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester válaszában azt mondta, hogy, amikor kiderült, hogy Pődörék hibáztak, akkor a szombathelyi önkormányzat és a SZOVA is megtett mindent azonnal ennek orvoslására. A polgármester kitért arra is, hogy szerinte több esetben is kiderült, hogy  az ügyvezető állításai valótlanok. 

Nemény egyébként néhány nappal korábban online fogadóóráján egy kérdés kapcsán hozta szóba a csarnok ügyét. Akkor elmondta, hogy az egyesületnek használatba adott telek értéke körülbelül 70 millió forint. 

Pődörék hibája miatt több esetben kellett új dokumentumot kiadnia a SZOVÁ-nak és az önkormányzatnak. Településképi véleményt február 27-én kértek ki, ezt másnap, vagyis február 28-án ki is adták.

Február 12 -én azért adott be új kérelmet az SZKKA, mert a tulajdonosi úthasználati hozzájárulást korábban a Kft.-re kérték ki, ám az egyesületnek kellett. Mivel a telek jelzáloggal terhelt, így az OTP bank jóváhagyása is kellett a beruházási hozzájáruláshoz. Ez ugyan kicsit meglassította a folyamatot, de így is megkapták azt március 21-én. 

Nemény azt is hangsúlyozta, hogy 2023-ban 30 millió forintot, 2024-ben pedig 40 millió forintot szavaztak meg önkormányzati támogatáskét a klubnak. A pénz kifizetésének annyi feltételt szabtak, hogy a Kft. és az egyesület is állítson fel felügyelő bizottságot, ahová az önkormányzat be tud delegálni egy tagot. Ez a mai napig nem történt  meg.

A polgármester végül hozzátette, hogy az SZKKA-nak akkor adott politikai színezetet az elnök-ügyvezető, amikor társadalmi elnökké választották Hende Csabát (Fidesz-KDNP) Szombathely és térségének parlamenti képviselőjét.

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek.