László Győző: Az államtól kapott pénz, az óvodai és bölcsődei pedagógusok minimális béremelésére sem volt elegendő

Farkas Bazsi 2024-03-26 15:55:19
A szombathelyi önkormányzatnak kellett kiegészítenie azt.

A múlt héten - szerkesztőségünk meghívása nélkül - egy sajtótájékoztatót tartott Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető, ahol arról beszélt, hogy az óvodapedagógusok átlagfizetése Szombathelyen elmarad az országos átlagtól.

A téma közel 200 szombathelyi dolgozót érint, és bár fontos ügyről van szó, a kormány oldalhoz közeli helyi média összmunkája sem volt elég ahhoz, hogy komolyabb közéleti hullámokat verjen. 

Illés tájékoztatójára, László Győző (Éljen Szombathely!) területért felelős alpolgármester reagált. A városvezető már akkor jelezte, hogy részletes pénzügyi kimutatással fogják megcáfolni Illés állításait.

Fotó: Farkas Bazsi

László ma hívott össze tájékoztatót a témában, ami után szó szerinti közleményét is eljuttatta szerkesztőségünkhöz:

Ahogy azt múlt héten ígértük, tételes számításokkal támasztjuk alá igazunkat a pedagógus béremelésről.

Az államtól pedagógus béremelésre megközelítőleg 589 millió forintot kaptunk, megvizsgáltuk, ez milyen mértékű emelést tesz lehetővé. Az óvodai és bölcsődei ágazat kalkulációi szerint ez még a törvényi minimumot sem fedezte, azt 3 millió forinttal ki kellett egészítenünk.

A szükséges összeget, tehát 592 millió forintot a februári költségvetésben az intézményeink számára biztosítottuk, ezért 

aki azt állítja, hogy a támogatási összegből bármennyit is visszatartottunk, az hazudik. 

Pont a szombathelyi Fidesz-frakció volt az, melynek tagjai nem szavazták meg Szombathely idei költségvetését, így az emelt bérekhez szükséges fedezet biztosítását sem.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár levele után intézményeink kiszámolták, hogy mennyi pénz kellene a kormányzat által kommunikált 32,2%-os béremeléshez: 754 millió forint. Ez 162 millió forinttal több, mint amit rendelkezésünkre bocsátottak. Hazudik tehát, aki azt állítja, hogy a 32,2%-os béremelés fedezetét az állam biztosította városunk számára.

Ezen a ponton kell felidéznünk Maruzsa Zoltán államtitkár elhíresült mondatát, melyet beosztottjaihoz intézett egy közérdekű adatigénylés kapcsán: "Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani."

Értjük, államtitkár úr. A magunk részéről inkább az intézményeinkben dolgozó gazdasági szakemberek számításaiban, valamint a színtiszta igazságban hiszünk.

A kormányzatot azért kerestük meg, hogy az óvodai és bölcsődei ágazatban dolgozók részére több pénzt tudjunk juttatni. Ha ebben nem is kívánnak segítségünkre lenni, legalább hazugságaikkal ne tévesszék meg az embereket politikai haszonszerzés céljából.

László levelében az ígért részletes pénzügyi kimutatást is mellékelte:

A./ Az önkormányzat költségvetési rendeletének 8. sz. melléklete „óvodák” során 2.982.704 e Ft szerepel, ami 569 M Ft-tal nagyobb összegű előirányzatot jelent 2023. évhez képest. Ennek az 569 M Ft-nak képezi a részét az óvodapedagógusok bérfejlesztésére szánt 428 M Ft. Ezt az intézmény két lépésben számolta ki: 

-   elsőként a GAMESZ 2023. december 4. napján modellezte az akkor feltételezett Púétv. módosítás alapján a béremelés hatását, a minimum illetmény havi br. 410e Ft-ról havi br. 440 e Ft-ra. Ezen feltételezett módosítás forrásigénye 102 M Ft-ban került meghatározásra.
-   az elfogadott Púétv. alapján a hivatkozott bérfejlesztés modellszámítása került továbbdolgozásra, akkor a már ismert jogszabály alapján. A GAMESZ e tárgyban 2024. január 23-án született első számítása (ami első körben csupán az alapbérek jogszabálynak megfelelő módosítását tartalmazta) 102 M Ft-on felül további 300 M Ft többletforrás igényt mutatott a bérfejlesztés megvalósításához. A GAMESZ az intézmény végleges elemi költségvetését 2024. február 2-án készített el, elvégezte a szükséges kiegészítő számításokat (a béremelések további hatásait, mint pl.: jubileumi jutalmak, óradíjak, átfedési időre jutó juttatások hatásai), amelyben további 25 M Ft-os költségigényt jelzett intézmény a béremelés teljes végrehajtására.

B./ Az önkormányzat költségvetési rendeletének 12. sz. melléklete „Gyermekvédelmi intézmény összesen” során 1.713.871 e Ft szerepel, ami 270 M Ft-tal nagyobb összegű előirányzatot jelent 2023. évhez képest. Ennek az 270 M Ft-nak képezi a részét a pedagógus végzettségű kisgyermeknevelők bérfejlesztésére szánt 164 M Ft. Ezt az intézmény két lépésben számolta ki: 

-    elsőként az EBI 2023. december 4. napjáig modellezte az akkor feltételezett Púétv. módosítás alapján a béremelés hatását, a minimum illetmény havi br. 410e Ft-ról havi br. 440 e Ft-ra. Ezen feltételezett módosítás forrásigénye 59 M Ft-ban került meghatározásra.
-    az elfogadott Púétv. alapján az 1. sz. melléklet szerinti bérfejlesztés modellszámítása került továbbdolgozásra, akkor a már ismert jogszabály alapján. Az EBI e tárgyban2024. január 23-án született első számítása (ami első körben csupán az alapbérek jogszabálynak megfelelő módosítását tartalmazta) 59 M Ft-on felül további 89 M Ft többletforrás igényt mutatott a bérfejlesztés megvalósításához.
-    Az EBI az intézmény végleges elemi költségvetését 2024. január 31-én készített el, elvégezte a szükséges kiegészítő számításokat (a béremelések további hatásait, mint pl.: jubileumi jutalmak, pótlékok, egyéb bérelemek hatásai), amelyben további 16 M Ft-os költségigényt jelzett intézmény a béremelés teljes végrehajtására.

Fenti számítások alapján tehát megalapozottan kijelenthető, hogy az óvodákban és a bölcsődékben a jogszabályban kötelezően előírt minimális bérfejlesztés megvalósításához 592 M Ft került az Önkormányzat költségvetésében betervezésre az intézményi sorokon, azaz a kormány által biztosított többletforrás nagyságrendileg a minimális bérfejlesztés megvalósítására elegendő.

Maruzsán Zoltán államtitkár úr levelének kézhezvételét követően a két intézmény 2024. március 19-én telefonon feladatot kapott arra vonatkozóan, hogy a 2023. december 1-jei besorolások egységes, 32,2%-os emelésének költségigényét számolják ki. 

A GAMESZ 2024. március 21-én beküldte a számítását, amelyben 137,5 M Ft összegű többletigény jelzett.

Az EBI 2024. március 21-én beküldte a számítását, amelyben 24,5 M Ft összegű többletigény jelzett.
Fenti számítások alapján tehát megalapozottan kijelenthető, hogy az óvodákban és a bölcsődékben az egységes, 32,2 %-os béremelés megvalósításához további 162 M Ft biztosítása lenne szükséges.    

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek.