A zenetévé miatt halt meg egy rab a szombathelyi börtönben

Pintér Bence 2024-03-21 14:57:00
Szemkinyomás, nemiszerv-markolás, halál.

Zenetévén verekedett össze két rab a szombathelyi börtönben: a dulakodásnak végül halál lett a vége. A tényállás szerint a vádlott, a sértett és négy fogvatartott tanú a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet egyik zárkájában töltötték szabadságvesztés büntetésüket. 2023. január 25-én 5 óra körül

a vádlott és a sértett között ismét szóváltás alakult ki amiatt, hogy a vádlott még ébresztő előtt bekapcsolta a televíziót és nézte az egyik zencsatorna adását.

Ekkor még a 171 cm magas, 57 kg súlyú vádlott az ágyán ült, míg a 180 cm magas, mintegy 85 kg súlyú sértett pedig az asztalnál ülve reggelizett. A vádlott a vita közben hirtelen felállt, emiatt a sértett is felugrott, egymás felé indultak, majd dulakodni kezdtek.

Dulakodás közben a sértett megütötte a vádlott fejét, aki úgynevezett fojtófogással a bal könyökhajlatába befogta a sértett nyakát, a törzséhez szorította, a jobb kezével pedig két-három alkalommal megütötte a fejét. Mialatt a vádlott a sértett nyakát szorította, a zárka jobb oldalán lévő két ágy között a földre zuhantak, eközben nekiestek az ott elhelyezett ruhaszárító állványnak, ami összecsuklott, a sértett pedig a fejét beverte az ágy vasába.

A vádlott és a sértett a földön fekve is kölcsönösen bántalmazta egymást.

Amikor a sértett felülre került, az egyik kezével a vádlott szemét nyomta, a másik kezével szorongatta a nyakát, illetve a nemi szervét szorította.

A vádlott ekkor segítségért kiabált, és kérte a sértettet, hogy ne nyomja ki a szemét. Az egyik tanú felszólította a sértettet, hogy hagyja abba a vádlott bántalmazását, megfogta a sértett kezét és elhúzta a vádlott szeméről. Ezután a sértett elengedte a vádlottat, aki a tanú ágyára ült.

A sértett megnézte magát a tükörben, amikor látta, hogy milyen sérülések vannak a fején, további két-három alkalommal arcul ütötte a vádlottat. Rövid idővel később, a sértettet és az egyik tanút a felügyelők kiengedték a folyosóra, mert dolgozni indultak. A sértett a folyosón történt várakozás közben megtántorodott és arccal a földre esett.

A sértett a vádlott általi bántalmazás következtében többszörös sérüléseket szenvedett el, a nyaki gerincvelőben zúzódások, bevérzések keletkeztek. A sérülések közül a testfelszíni sérülések kis erejű erőbehatásoktól, míg a nyaki gerinc sérülései közepes erejű, illetve a közepes erőt meghaladó, de a nagy erőt el nem érő erőbehatástól származtak.

A sértettet aznap kórházba szállították, ahol 2023. február 19-én elhalálozott.

A sértett halálának közvetlen oka légzési és keringési elégtelenség. A sértett vádlott általi bántalmazása során elszenvedett egyes sérülések és a sértett halála között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn. A vádlott együttesen, illetve külön-külön is nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett el.

A Szombathelyi Törvényszék halált okozó testi sértés bűntette miatt – és egy korábbi, bűnsegédként elkövetett lopás vétségének kísérlete miatti ügyéből eredő próbára bocsátást megszüntetve – halmazati büntetésül, mint visszaesőt 5 év 6 hónap börtönre, valamint 6 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Elrendelte továbbá egy korábbi ítélettel kiszabott, súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt kiszabott 10 hónap fiatalkorúak fogházbüntetésének utólagos végrehajtását. Ezen túlmenően kötelezte a bíróság a vádlottat a több mint 1 millió forint bűnügyi költség megfizetésre.

Az ítélettel szemben a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést, így a döntés nem jogerős.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.