A zenetévé miatt halt meg egy rab a szombathelyi börtönben

Pintér Bence 2024-03-21 14:57:00
Szemkinyomás, nemiszerv-markolás, halál.

Zenetévén verekedett össze két rab a szombathelyi börtönben: a dulakodásnak végül halál lett a vége. A tényállás szerint a vádlott, a sértett és négy fogvatartott tanú a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet egyik zárkájában töltötték szabadságvesztés büntetésüket. 2023. január 25-én 5 óra körül

a vádlott és a sértett között ismét szóváltás alakult ki amiatt, hogy a vádlott még ébresztő előtt bekapcsolta a televíziót és nézte az egyik zencsatorna adását.

Ekkor még a 171 cm magas, 57 kg súlyú vádlott az ágyán ült, míg a 180 cm magas, mintegy 85 kg súlyú sértett pedig az asztalnál ülve reggelizett. A vádlott a vita közben hirtelen felállt, emiatt a sértett is felugrott, egymás felé indultak, majd dulakodni kezdtek.

Dulakodás közben a sértett megütötte a vádlott fejét, aki úgynevezett fojtófogással a bal könyökhajlatába befogta a sértett nyakát, a törzséhez szorította, a jobb kezével pedig két-három alkalommal megütötte a fejét. Mialatt a vádlott a sértett nyakát szorította, a zárka jobb oldalán lévő két ágy között a földre zuhantak, eközben nekiestek az ott elhelyezett ruhaszárító állványnak, ami összecsuklott, a sértett pedig a fejét beverte az ágy vasába.

A vádlott és a sértett a földön fekve is kölcsönösen bántalmazta egymást.

Amikor a sértett felülre került, az egyik kezével a vádlott szemét nyomta, a másik kezével szorongatta a nyakát, illetve a nemi szervét szorította.

A vádlott ekkor segítségért kiabált, és kérte a sértettet, hogy ne nyomja ki a szemét. Az egyik tanú felszólította a sértettet, hogy hagyja abba a vádlott bántalmazását, megfogta a sértett kezét és elhúzta a vádlott szeméről. Ezután a sértett elengedte a vádlottat, aki a tanú ágyára ült.

A sértett megnézte magát a tükörben, amikor látta, hogy milyen sérülések vannak a fején, további két-három alkalommal arcul ütötte a vádlottat. Rövid idővel később, a sértettet és az egyik tanút a felügyelők kiengedték a folyosóra, mert dolgozni indultak. A sértett a folyosón történt várakozás közben megtántorodott és arccal a földre esett.

A sértett a vádlott általi bántalmazás következtében többszörös sérüléseket szenvedett el, a nyaki gerincvelőben zúzódások, bevérzések keletkeztek. A sérülések közül a testfelszíni sérülések kis erejű erőbehatásoktól, míg a nyaki gerinc sérülései közepes erejű, illetve a közepes erőt meghaladó, de a nagy erőt el nem érő erőbehatástól származtak.

A sértettet aznap kórházba szállították, ahol 2023. február 19-én elhalálozott.

A sértett halálának közvetlen oka légzési és keringési elégtelenség. A sértett vádlott általi bántalmazása során elszenvedett egyes sérülések és a sértett halála között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn. A vádlott együttesen, illetve külön-külön is nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett el.

A Szombathelyi Törvényszék halált okozó testi sértés bűntette miatt – és egy korábbi, bűnsegédként elkövetett lopás vétségének kísérlete miatti ügyéből eredő próbára bocsátást megszüntetve – halmazati büntetésül, mint visszaesőt 5 év 6 hónap börtönre, valamint 6 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Elrendelte továbbá egy korábbi ítélettel kiszabott, súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt kiszabott 10 hónap fiatalkorúak fogházbüntetésének utólagos végrehajtását. Ezen túlmenően kötelezte a bíróság a vádlottat a több mint 1 millió forint bűnügyi költség megfizetésre.

Az ítélettel szemben a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést, így a döntés nem jogerős.

Szólj hozzá!

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek.