A belügyminisztériumhoz került az oktatás, két vas iskola felsőtagozatát is a bezárás réme fenyegeti

Farkas Bazsi 2024-03-19 19:23:00
14 fős osztálylétszám alá került Váton és Gersekaráton is a felsőtagozat. Váton bíznak a szülői összefogásban.

Fórumot hirdettek meg kedden délutánra Vátra, a település kultúrházába, ahol a téma a helyi általános iskola felsőtagozatának további sorsa volt. 

Az ügy körüli feszültséget jól mutatja, hogy bár a kultúrnak otthont adó Fő utca talán soha nem látott autó létszámot fogadott magába, a rendezvény - néhány kiragasztott hirdetmény szerint - nem volt sajtónyilvános és a személyiségi jogok tiszteletben tartása miatt fotófelvétel készítése nem volt megengedett.

Mivel egy közintézmény további sorsáról volt szó, így vettük a bátorságot, hogy mégis csak bemenjünk, a fotózást odabent pedig mellőztük.

14 fő a határ

A táplánszentkereszti iskola tagintézményeként működik a váti általános iskola. A helyiek pontosan nem tudták megmondani, hogy hány éves az intézmény, ám közel a 100-at fogja taposni. Az iskolába három település gyerekei járnak: Vát mellett, Nemesbőd és Vasszilvágy lakói is itt tanulnak, itt tanultak.

Nem vagyok könnyű helyzetben, két fontos feladatom van, ma itt Önök előtt, átláttatni a helyzetet és elmondani, az esetleges átszervezés lehetőségeit - kezdte így Fodor István, a Szombathelyi Tankerület vezetője.

Fodor elmondása szerint egy megszokott mechanizmus, hogy minden év elején áttekintik a hozzájuk tartozó 43 iskola tanulói létszámait. A törvényi szabályozás szerint ugyanis egy iskolát csakis akkor tart fenn az állam, ha az egyes osztályok létszámai elérik a 14 főt. Aláhúzta neki, mint hivatalnoknak nincsen mérlegelési lehetősége, ha a statisztika szerint egy iskolában lecsökkent a létszám, akkor azt jelenie kell az illetékes minisztériumnak, ami ez esetben a belügyminisztérium.

Vas megyében két iskola felsőtagozata is ebbe a helyzetbe került, Vát mellett Gersekaráton is azt átszervezés réme fenyeget.

A minisztériumnak egyébként május 31-ig kell választ adnia az iskolák további sorsáról.

Fodor arra kért mindenkit, hogy tartson össze, és mindenképpen várja meg a miniszter válaszát. Az iskola ugyanis hosszútávon csakis akkor maradhat meg ha nem kezdik onnan kiírni a gyerekeket.

1543 aláírást adtak át

Komoly papírtömböt adott ár Pup József (független) váti polgármester Fodornak, az 1543 aláírás mind az iskola további zavartalan működése melletti kiállást jelképezte.

A tankerületi vezető hangsúlyozta, hogy az aláírások, a szülői munkaközösség esetleges levele, a polgármesterek írásos támogatása mind-mind segít nekik abban, hogy megmutassák a minisztériumnak, mennyire fontos a helyi közösségnek az iskola.

Fodor azt is elmondta, hogy a múlt héten adtak be egy 200 millió forintos pályázatot az iskola épületének fejlesztésére. Ez i megint csak azt mutatja, hogy ők is elkötelezettek az ügy mellett. 

Többen azt a kérdést tették fel, hogy miért 14 fő az osztályok létszámi minimuma. Erre a tankerületi vezető csak azt hangsúlyozta, hogy ez a törvényi előírás.

Hol van az Ágh Péter, miért nincs itt? Miért nem változtat rajta? - kiabálták be többen, a település országgyűlési képviselőjét keresve.

Korábban a 10 fő is elég volt

A fórum alatt nem egyszer hangzott el az is, hogy régebben elég volt az üzemeltetéshez a 8 vagy akár a 10 fő is. Ezt Fodor maga is megerősítette.

Korábban azt szoktam mondani, hogy ha az osztály létszáma már két számjegyű, akkor az már elégséges kell, hogy legyen. Csakhogy történt egy változás, átkerültünk egy másik minisztériumhoz, itt pedig már szögletesebben nézik a dolgokat. 

Az is elhangzott, hogy a népességi mutató szerint 2-3 év múlva 126 fő lenne az iskola létszáma, ez pedig bőven fedezi a törvényi minimumot. Az pedig a helyiek számára érthetetlen, hogy ezt a pár évet, miért nem kezeli rugalmasan a minisztérium.

Ötletként az is felmerült, hogy környék óvódáiba járó gyerekek szülei szándéknyilatkozatot írnak alá, amelyben vállalják, hogy a váti iskolában folytatják majd a gyerekeik a tanulást.

Az iskolák további sorsa a belügyminisztérium kezében van. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak.