Hogyan válaszd ki a számodra ideális szakmát?

ugytudjuk.hu 2024-03-18 16:02:21
Sok olyan ember van, aki nap mint nap mással foglalkozik, mint amit valójában szeretne.

Igaz, kell a fizetés, de egy lélekölő, monoton munka hosszú távon az egészségre is rossz hatással van. Érdemesebb inkább egy kicsit megfigyelni magunkat és rájönni, mihez lenne igazán kedvünk, majd ez alapján egy jól fizető munkát választani.

A pszichológiai, önismereti és karriertesztek segíthetnek a döntésben. Ha pedig megvan, mi a szívünk vágya, akkor a munkakeresés is könnyebb, hiszen célirányosan fog történni. Érdemes akár továbbképezni is magunkat: például a thebrightacademy.hu hobbi és kreatív tanfolyamai között sok szuper tréninget találhatunk.

A hobbim az életem!

Sokaktól halljuk ezt a kifejezést, de érdemes tudni, hogy a hobbi lehet egyben kenyérkereső foglalkozás is. Ha például szeretsz fényképezni, akkor egy fotós tanfolyam – ami a The Bright Academy oldalán is indul – megfelelő alap lehet. Ha megtanulsz egy-két trükköt, szakmai fogást, akkor akár termékfotósként vagy esküvői fotósként is elhelyezkedhetsz a későbbiekben: ezek igen keresett szakmák manapság.

De ha azon kapod magad, hogy a szabadidődben lakberendezési magazinokat olvasol, pontosan tudod, milyen kanapé illik egy rusztikus nappaliba, esetleg az építészeti szakkifejezésekkel is tisztában vagy, akkor lehetnél lakberendező is!

A lehetőségek végtelenek: tölts ki pár pszichológiai tesztet, amiből megtudhatod, mi az, ami igazán érdekel téged. Talán már gyerekkorodban is pontosan tudtad, hogy regényíró szeretnél lenni… Nosza, végezd el a TBA Kreatív írás tanfolyamát!

Mit mutatnak meg a pszichológiai tesztek?

Nagyon sokféle változata van az ilyen kérdőíveknek. Van, hogy több lehetőség közül kell kiválasztani a rád igaz állítást, de olyan is akad, ahol 1-5-ig skálázni kell a válaszokat. A kapott eredmény általában megmutatja, mennyire térsz el az átlagostól, mi az, amiben különlegesebb vagy, mint mások.

A karriertesztek is ide tartoznak, ezek is sok érdekes információval szolgálhatnak. Egy ilyen feladatlapot kitöltve megtudhatod, mennyire vagy rugalmas, kreatív, rendszerelvű vagy épp kommunikatív.

Ha őszintén válaszolsz a kérdésekre, kiderülhet, hogy te alapvetően introvertált vagy, és nem szívesen társalogsz idegen emberekkel: ez esetben nem biztos, hogy az ingatlanközvetítő szakma lesz a neked való.

Ha viszont pörgősebb vagy, szeretsz szervezkedni, imádsz benne lenni a dolgok sűrűjében, mehetsz rendezvényszervezőnek vagy HR menedzsernek is.

Ha megvan az a terület, ahol el tudod képzelni magad, de nincs meg hozzá a végzettséged még, az sem baj, hiszen nagyon sok tanfolyam indul szerte az országban, és persze vannak online képzések is.

Az online tanfolyamok előnye

Ha ez utóbbi érdekel, akkor a fent említett oldalon mindenképp nézz szét, hiszen nemcsak hobbi és kreatív tanfolyamok közül választhatsz, hanem vannak szakmai képzések is. Marketinges, webfejlesztői, üzleti, de tanácsadói tréningek is elérhetők igen kedvező áron: mindet a saját időbeosztásodhoz igazodva végezheted el.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.