Kettősség a szombathelyi Fideszben: szerintük a gyermekbántalmazók méltatlanná válnak a közéleti szereplésre, ám továbbra is képviselőjelöltjük a gyermekbántalmazás miatt elmarasztalt Pődör Zoltán

Farkas Bazsi 2024-03-08 18:17:33
Érdemben egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.

Hetek óta téma a szombathelyi közéletben Pődör Zoltán, a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ügyvezető elnökének ügye. Ha valaki még nem ismerné: Pődört a Magyar Kézilabda Szövetség Fegyelmi Tanácsa,

2022-ben elmarasztalta mivel érzelmileg bántalmazott egy 15 éves sportoló. 

Mondhatni lerágott csont egy 2 évvel ezelőtti történet, csakhogy Pődör a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje lett, ezzel pedig közéleti szerepet vállalva korábbi ügye ismét fókuszba került. 

Az MKSZ elnöke 2 évvel ezelőtt az a Kocsis Máté volt, aki akkor és most is a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője. Kocsis az utóbbi időben csakis olyan nyilatkozatot adott, amiben elítélte a gyermekbántalmazás és a pedofília minden formáját.

A frakcióvezetőt korábban levélben kerestük meg, hogy mit gondol arról, hogy miután az általa vezetett szövetség testülete elmarasztalta Pődört, pártja mégis képviselőjelöltnek indítja Szombathelyen. Kocsis egyelőre nem válaszolt a megkeresésünkre.

A múlt héten csütörtökön ülésezett a szombathelyi közgyűlés, a tesület pedig egyhangúlag, tehát a Fidesz-KDNP frakció támogatásával fogadta el az alábbi határozatot:

1. Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése mélyen elítéli a gyermekeket ért erőszak, a fizikai, érzelmi, lelki bántalmazás, megalázás minden formáját, a leghatározottabban elítéli az elkövetőket, és azokat is, akik bármilyen módon segítették őket. A Közgyűlés elfogadhatatlannak tartja a bűnös tettek lekicsinylését, a bűnösök mentegetését, felmentését vagy az elkövetett cselekmények súlyának csökkentését. Akik ebben közreműködnek, ebben részt vesznek ugyanúgy bűnösök, számukra sincs kegyelem, tettükkel méltatlanná válnak a közéleti szereplésre.  Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése ezúton is kifejezi együttérzését az áldozatokkal.

2. A Közgyűlés egyetért azzal, hogy Magyarországon legyen az egyik legszigorúbb gyermekvédelmi törvény, továbbá kinyilvánítja, hogy az önkormányzat által fenntartott intézményekben minden tőle telhetőt megtesz a gyermekek védelme érdekében.

Vagyis az elfogadott határozatban feketén-fehéren foglaltak állást a képviselők.

Elítélik azokat, akik érzelmileg bántalmaznak egy gyereket és nem tartják méltónak arra, hogy közéleti szerepet vállaljon.

Csakhogy Pődört éppen azzal együtt kérte fel a Fidesz, hogy legyen képviselőjelöltjük, hogy korábban érzelmileg bántalmazott egy gyereket.

Erről ráadásul a párt választókerületi elnöke is tudott, hiszen Hende Csaba, az SZKKA társadalmi elnöke, akit ha nem is tájékoztatnak a klub minden rezdüléséről, abból a 2 évvel ezelőtti kérdésből értesülnie kellett a történtekről, amit akkor küldtünk el neki.

Illés Károly (Fidesz-KDNP) a párt frakcióvezetője sem adott kerek választ arra, hogy akkor most az általuk is elfogadott határozat alapján Pődörnek van-e keresnivalója a közéletben, méltó-e arra, hogy képviselőjelöltjük legyen.

A frakcióvezetőnek az erre vonatkozó kérdést a múlt héten, a szokásos közgyűlés utáni sajtótájékoztatón tettük fel.

Az SZKKA-s ügyet nem ismerem. A Fidesz-KDNP frakció már többször is kinyilvánította, hogy gyermekvédelemben nincs pardon. Zéró tolerancia elvével maximálisan egyetértünk a pedofil bűnözőkkel szemben. Minden pedofíliával kapcsolatos cselekményt maximálisan elítélünk. Magyarországon van az egyik legszigorúbb gyermekvédelmi törvény, itt felhívnám a figyelmet arra, hogy 2021-ben a balliberális országgyűlési képviselők nem szavazták meg - válaszolta.

Hiába kértük, hogy az elmarasztaló határozat ismeretében mondjon véleményt, ő megismételte, hogy az ügyet nem ismeri, így pedig olyanról kellene nyilatkoznia, amit nem ismer.

Ami még tovább tetézi az ügyet az pont a fideszes politikusok korábbi nyilatkozatai, ami arról szóltak, hogy a gyermekbántalmazóknak és a pedofiloknak nincsen kegyelem. Most pedig Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényének megalkotását lengetik rendre a párt zászlórúdján.

A korábban az ügy kapcsán emailt küldtünk Hende Csabának és a szombathelyi Fidesznek is. Azt kérdeztük, hogy szerintük Pődör a korábban hozott elmarasztaló határozat és a mostani kitűzött gyermekvédelmi szigorítások összefüggésében valóban méltó-e arra, hogy a Fidesz szombathelyi képviselőjelöltje legyen. 

Mivel választ nem kaptunk, így újra levelet küldtünk azzal a kiegészítéssel, hogy az általuk is elfogadott közgyűlési határozat tekintetében mit gondolnak Pődör közéleti szerepvállalásáról.

Várjuk a válaszukat! 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.