Az Energiaügyi Minisztérium támogatja a jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolását

Farkas Bazsi 2024-03-07 18:25:48
Pályázatot hirdetnek.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) elkötelezett abban, hogy támogassa az ország területén jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolását és újra keletkezésének megakadályozását - mondta az EM környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Raisz Anikó kiemelte, ennek érdekében a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. nyilvános pályázati felhívást tesz közzé jogi személyek számára.

Hozzátette, civil szervezetek, gazdálkodó szervezetek, egyházi jogi személyek és a települési önkormányzatok pályázhatnak. Az érintettek az elhagyott hulladék felszámolására, ingatlanvédelmi eszközök beszerzésére és a projekt menedzsmenttel összefüggő feladatok ellátásra igényelhetnek támogatást, amely egyszeri és vissza nem térítendő.

A pályázatot kizárólag elektronikus úton - sikeres regisztrációt követően - a tisztakornyezet.nhkv.hu oldalon lehet benyújtani, március 18-tól március 27-ig - ismertette az államtitkár.

Közölte, a maximálisan igényelhető támogatási összeg az önkormányzatoknál 75 millió forint, az egyházi jogi személyeknél 50 millió forint, a civil szervezeteknél 35 millió forint, a gazdálkodó szervezetek esetében pedig 30 millió forint.

Jelezte, hogy az önkormányzatok és az egyházi jogi személyek az igényelhető támogatás legfeljebb 40 százalékát felhasználhatják ingatlanvédelmi eszközök és rendszerek kiépítésére, bővítésére.

Erre a célra a civil és a gazdálkodó szervezetek nem igényelhetnek támogatást - olvasható a tisztakornyezet.nhkv.hu felületen. Az oldalon egyúttal jelezték, hogy az igényelhető támogatás maximális összege a jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladék felszámolására legfeljebb bruttó 45 000 forint köbméterenként.

Raisz Anikó hangoztatta, hogy a magyar kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervnek megfelelően prioritásként kezeli a fenntartható fejlődés támogatását.  

Felidézte, hogy az akcióterv végrehajtásaként az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében 2020 júliusában hirdették meg először a Tisztítsuk meg az országot programot. Ebben állami és önkormányzati együttműködéssel elkezdődött az évtizedek alatt összegyűlt illegális hulladék felszámolása.

Raisz Anikó rendkívül sikeresnek ítélte a programot, amelyben 474 pályázatot támogattak, és több mint 165 ezer tonna illegálisan lerakott hulladékot sikerült felszámolni a kedvezményezettek által.  

A tisztakornyezet.nhkv.hu oldalon elérhető tájékoztató szerint az NHKV Zrt. a - Tisztítsuk meg az országot II. hulladékfelszámolási - pályázat megvalósításához az Energiaügyi Minisztériumtól kapott támogatást.

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.