Jelentősen drágult a víz és a szennyvízelvezetés ára a cégeknek januártól

Pintér Bence 2024-03-04 08:11:00
Bár decemberben már volt hír róla, a jelek szerint sokakat meglephetett a januári számla: tájékoztatót adott ki a Pannon-Víz.

2024. január 1-től módosultak a nem lakossági felhasználók ivóvíz- és szennyvízszolgáltatási alapdíjai és fogyasztással arányos díjai. Az Energiaügyi Minisztérium 25/2023. (XII. 13.) számú rendelete a nem lakossági felhasználók számára országos szinten egységesen állapította meg a közműves ivóvízellátás, valamint közműves szennyvízelvezetés és -tisztítási díját – adta hírül a Pannon-Víz március elején.

A beszámolóra valószínűleg azért volt szükség, mert a gazdasági szereplők közül sokan csak most, az első számla kézhez vétele után szembesülhettek azzal a tavaly decemberi hírrel,

a nem lakossági felhasználók számára a közműves ivóvízellátás fogyasztással arányos díja 576 Ft/m3 + ÁFA, míg a közműves szennyvízelvezetés és -tisztítás díja 881 Ft/m3 + ÁFA lett egységesen.

A Pannon-Víz száraz beszámolójával szemben a G7 gazdasági portál január végi cikkében találóbban fogalmazott, mikor azt írta: a vízvezeték-hálózatot lerohasztó rezsicsökkentés most fordul általános áremelésbe. Azt írják: a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentés, vagyis árbefagyasztás egy sikeres politikai termék, amely mellett elszáguldott a gazdasági realitás: időközben minden költségelem megdrágult. „Nemhogy fejlesztésre, de még karbantartásra sincs pénz már sok éve, a 38 magyar víziközmű cég pedig a csőd szélén áll” – derül ki a cikkből.

Bár a vízdíjak mindenhol eltérőek voltak az országban, az új díjrendszer mindenhol komoly áremelést jelent.

Az új rendszerben a nem forgalomarányos díjat, vagyis az alapdíjat a közműcégek az állami tulajdonban lévő Nemzeti Vízművek Zrt-nek (NV) fogják továbbadni. Azért, mert az NV kezeli majd azt az alapot, amelyből a közműcégek pénzhez juthatnak, hogy működésük fenntartható legyen. Az új szisztéma tehát egy központi pénzbegyűjtő és elosztó szereplőt hoz létre, az állami NV fogja kiegyenlíteni a rendszer országos különbségeit.

Mint a Pannon-Víz bejegyzéséből kiderül, a jelentős áremelésről a nem lakossági felhasználók a Pannon-Víz Zrt. által kiállított 2024 január havi számlájuk hátoldalán kaptak tájékoztatást, valamint az információk a díjakról a www.pannon-viz.hu weboldalon is megtalálhatók. A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény alapján a Szolgáltató továbbá jogosult a vízterhelési díj áthárítására a szolgáltatást igénybe vevőkre, melynek aktuális mértékéről honlapunkon tájékozódhatnak.

Az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatással kapcsolatos díjak lakossági felhasználók esetében továbbra is változatlanok maradtak,

persze ahogy a G7 is megjegyzi: egy ilyen óriási mértékű céges vízdíj-emelés végfogyasztói áremelésekben is meg fog jelenni. Arról már most szóltak a hírek, hogy az emelés jelentős hatással lesz a fürdőbelépőkre.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.