Nemény András: A következő ciklusban szeretném a parkolási rendszer kérdését végérvényesen rendezni

Farkas Bazsi 2024-03-01 18:08:34
A szombathelyi polgármester, Székesfehérvár első emberével vett részt egy beszélgetésben, ahol szóba került az is, hogy nem hagyhatjuk, hogy belefulladjunk az autókba.

Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP) Székesfehérvár, és Nemény András (Éljen Szombathely!) Szombathely polgármesterei voltak legutóbb Ungár Péter (LMP) parlamenti képviselő podcastjának vendégei.

Az országos közéleti témák mellett a városok közlekedése, pontosabban az autók megszaporodott száma miatti intézkedések is szóba kerültek.

Nemény azzal kezdett, hogy Szombathelyen drasztikusan emelték meg a belvárosban a parkolási díjat, 600 forintot kell fizetni egy óráért. Ugyanakkor a kettes, és a hármas zónában kedvezményeket bevezettek be. Azt szerették volna ezzel elérni, hogy a sofőrök kijjebb parkoljanak és minél inkább használják az emberek a közösségi közlekedést. Egy másik folyamatosan jelentkező probléma, hogy a lakótelepeken élők tudnak-e parkolni, van-e elég hely. 

Erre nemrégen egy pilot projektet indítottak. Azt vizsgálják, hogy a céges furgonok kitiltásával mennyi hely szabadul fel. A gondolat ugyanis az volt, hogy a lakótelepeken élők terhére ne parkoljanak olyan autókkal, amit nem az ott élő családok használnak. 

Hány autó az, ami amikor tényleg kevés hely van, egy családban vállalható. Hogy a harmadik autónak is tényleg ott kell parkolni azon a kevés helyen? Itt is vannak ilyen elgondolásaink, hogy akkor családonként kettőben maximalizáljuk az autószámot. Nyilván ez megint konfliktusokat is gerjeszt. Egyrészt örülnek neki, másrészt pedig van, akinek ez az igazi problémája, hogy akkor miért nem lehet ezt megcsinálni. De ebben bátornak kell lenni. A mi következő ciklusunk, ha nekem lesz hozzá közöm, az erről is fog szólni - mondta Nemény.

Fotó: Ungár Péter Facebook

Cser-Palkovics András azt húzta alá, hogy egy város költségvetésében a parkolási bevételekre nincsen szükség. Azonban muszáj egyfajta forgást biztosítani, hiszen az egésznapos autó tárolásra nincsen kapacitása a közterületnek. 

Székesfehérvár első embere arról beszélt, hogy a társasházak kapcsán is van egy érzékelhető probléma a parkolók terén. 

Miért a köz feladata elhelyzeni az autókat? - tette fel a kérdést.

Cser-Palkovics azt mondta, hogy ugyan sok társasházhoz épül mélygarázs, ám sok esetben ezeket a helyeket nem a lakásom tulajdonosai vásárolják meg, így az ő autójuk megint csak a környék közterületeit foglalja. Olyan lehetőséget vázolt fel, amely szerint P+R parkolókat építenének, és az ott megváltott parkolójegyet, menetjegyként fogadnák el a helyijáratokon.   

Ezzel is azt szorgalmazva, hogy a sofőrök a város szélén hagyják az autóikat. De azt is lehetőségként vázolta fel, hogy szigorítanák a belvárosi behajtást, és csakis az ott lakók hajthatnának be a centrumba.

Bele fogunk fulladni a saját autóinkba, ezt pedig nem hagyhatjuk - jelentette ki. 

Nemény még azzal csatlakozott, hogy korábban szigorítani akart a szombathelyi önkormányzat a parkolóhelyeknél. Az új építésű társasházaknál elő akarták írni a lakásonkénti 2 darab parkolót, amit aztán egy kormányzati intézkedés felülírt, így maradt az egy lakás egy parkolóhely szabályozás. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.