Nemény András: A következő ciklusban szeretném a parkolási rendszer kérdését végérvényesen rendezni

Farkas Bazsi 2024-03-01 18:08:34
A szombathelyi polgármester, Székesfehérvár első emberével vett részt egy beszélgetésben, ahol szóba került az is, hogy nem hagyhatjuk, hogy belefulladjunk az autókba.

Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP) Székesfehérvár, és Nemény András (Éljen Szombathely!) Szombathely polgármesterei voltak legutóbb Ungár Péter (LMP) parlamenti képviselő podcastjának vendégei.

Az országos közéleti témák mellett a városok közlekedése, pontosabban az autók megszaporodott száma miatti intézkedések is szóba kerültek.

Nemény azzal kezdett, hogy Szombathelyen drasztikusan emelték meg a belvárosban a parkolási díjat, 600 forintot kell fizetni egy óráért. Ugyanakkor a kettes, és a hármas zónában kedvezményeket bevezettek be. Azt szerették volna ezzel elérni, hogy a sofőrök kijjebb parkoljanak és minél inkább használják az emberek a közösségi közlekedést. Egy másik folyamatosan jelentkező probléma, hogy a lakótelepeken élők tudnak-e parkolni, van-e elég hely. 

Erre nemrégen egy pilot projektet indítottak. Azt vizsgálják, hogy a céges furgonok kitiltásával mennyi hely szabadul fel. A gondolat ugyanis az volt, hogy a lakótelepeken élők terhére ne parkoljanak olyan autókkal, amit nem az ott élő családok használnak. 

Hány autó az, ami amikor tényleg kevés hely van, egy családban vállalható. Hogy a harmadik autónak is tényleg ott kell parkolni azon a kevés helyen? Itt is vannak ilyen elgondolásaink, hogy akkor családonként kettőben maximalizáljuk az autószámot. Nyilván ez megint konfliktusokat is gerjeszt. Egyrészt örülnek neki, másrészt pedig van, akinek ez az igazi problémája, hogy akkor miért nem lehet ezt megcsinálni. De ebben bátornak kell lenni. A mi következő ciklusunk, ha nekem lesz hozzá közöm, az erről is fog szólni - mondta Nemény.

Fotó: Ungár Péter Facebook

Cser-Palkovics András azt húzta alá, hogy egy város költségvetésében a parkolási bevételekre nincsen szükség. Azonban muszáj egyfajta forgást biztosítani, hiszen az egésznapos autó tárolásra nincsen kapacitása a közterületnek. 

Székesfehérvár első embere arról beszélt, hogy a társasházak kapcsán is van egy érzékelhető probléma a parkolók terén. 

Miért a köz feladata elhelyzeni az autókat? - tette fel a kérdést.

Cser-Palkovics azt mondta, hogy ugyan sok társasházhoz épül mélygarázs, ám sok esetben ezeket a helyeket nem a lakásom tulajdonosai vásárolják meg, így az ő autójuk megint csak a környék közterületeit foglalja. Olyan lehetőséget vázolt fel, amely szerint P+R parkolókat építenének, és az ott megváltott parkolójegyet, menetjegyként fogadnák el a helyijáratokon.   

Ezzel is azt szorgalmazva, hogy a sofőrök a város szélén hagyják az autóikat. De azt is lehetőségként vázolta fel, hogy szigorítanák a belvárosi behajtást, és csakis az ott lakók hajthatnának be a centrumba.

Bele fogunk fulladni a saját autóinkba, ezt pedig nem hagyhatjuk - jelentette ki. 

Nemény még azzal csatlakozott, hogy korábban szigorítani akart a szombathelyi önkormányzat a parkolóhelyeknél. Az új építésű társasházaknál elő akarták írni a lakásonkénti 2 darab parkolót, amit aztán egy kormányzati intézkedés felülírt, így maradt az egy lakás egy parkolóhely szabályozás. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.