A nap legfontosabb számadata: 31 milliárd 376 millió forintból gazdálkodik idén Szombathely

Farkas Bazsi 2024-03-01 08:16:00
A Fidesz-KDNP frakció nem szavazta meg a költségvetést.

Elfogadta Szombathely idei költségvetését csütörtökön az önkormányzat közgyűlése; 2024-ben a tervezett bevételi és kiadási főösszeg  31 milliárd 376 millió forint, nagyságrendileg hasonló mint tavaly és az előző évben.

A költségvetést 13 igen szavazattal, 8 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül fogadták el; a várost irányító Éljen Szombathely! pártszövetség képviselői támogatták az előterjesztést, a Fidesz közgyűlési frakciójának tagjai elutasították.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester a gondoskodás költségvetésének nevezte a büdzsét, amelynek kedvezményezettjei a fiatalok és az idősek. Megjegyezte, hogy a 16 év alatti fiatalok számára ingyenessé teszik a tömegközlekedést, a nyugdíjasok és az egészségkárosodás okán ellátásban részesülők "10 ezer forintos segítséget" kapnak az önkormányzattól.

Hozzáfűzte: folytatják az "ezer fa plusz programot", a szombathelyi háztartások ingyenes szén-monoxid-érzékelővel való felszerelését, folytatódik a LED-csere program és a rászorulók számára nyújtott piacivásárlásiutalvány-program is.

Illés Károly, a Fidesz önkormányzati frakcióvezetője kijelentette: választási költségvetést állított össze a városvezetés, osztogatás folyik, amelynek igazi célja a szavazatvásárlás.

Véleménye szerint a tavalyi költségvetésben több mint 2 milliárd forinttal alultervezték a várható adóbevételeket, ez teremtett forrásokat az idei büdzsé többletkiadásaihoz.

Megjegyezte: sürgősen hozzá kell látni a hídfelújításokhoz,  amire 300 millió forint betervezését indítványozta.( A polgármester válaszában kijelentette: lesz hídfelújítás is, de azt TOP forrásból szeretnék finanszírozni.)

Horváth Attila, Szombathely költségvetésért felelős alpolgármestere hangsúlyozta: előzetesen nem érkezett írásban ellenzéki módosító javaslat a költségvetéshez, így azokat a bizottságok sem tudták megtárgyalni, ezért arra kérte a képviselőket, hogy az ülésen csak olyan módosító javaslatokat tegyenek, amelyekben az igények mellett megjelölik azt is, honnan, mely céloktól vennék el a pénzt.

A város honlapján nyilvánossá tett költségvetési javaslat szerint 2024-ben 11,4 milliárd forint iparűzési adóval tervez a büdzsé. Jövedelemtermelő képessége alapján ugyanakkor több mint 3,6 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie Szombathelynek idén.

Minden eddiginél többet, 800 millió forintot költenek saját forrásból idén járda- és útfelújításokra, több mint 1,5 milliárd forintot fordítanak a helyi tömegközlekedés finanszírozására, 240 millió forintot szánnak a városi uszoda működtetésére, kiemelten kezelik a parkfenntartást, melyre 780 millió forintot irányoz elő a büdzsé, idén is 130 millió forinttal támogatják az ELTE Savaria Egyetemi Központot.

Oktatási célú kiadásokra - óvodák fenntartására, 5,3 milliárd forintot, gyermek és ifjúságvédelemre - benne a bölcsődei hálózat fenntartására - 1,7 milliárd forintot,  a kulturális ágazatra és a városi médiára összesen 3,1 milliárd forintot, szociális területre 2,3 milliárd forintot, kommunális, városüzemeltetési és környezetvédelmi kiadásokra összesen 1,8 milliárd forintot, az egészségügy támogatására 953 millió forintot, sporttámogatásra 995 millió forintot, a polgármesteri hivatal működtetésére pedig  3,1 milliárd forintot irányoz elő az idei költségvetés - olvasható a dokumentumban.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak.