Kicsavarták az önkormányzati cég kezéből a győri 100.1-es rádiófrekvenciát

Farkas Bazsi 2024-02-22 07:56:00
Az éterben ugyan továbbra is a Győr+ Rádió szól, ám a legutóbbi pályáztatáson nem a Győr+ Zrt. lett a nyertes. Frissítve!

Komoly mélyütést vittek be a győri önkormányzati médiabitodalomnak, az ütés pedig onnan érkezett, ahonnan a legkevésbé sem számítottak rá. Tavaly augusztus óta ugyanis már nem a Győr+ Zrt. a győri 100.1-es rádiós frekvencia üzemeltetője. A frekvenciát az annak működtetésére kiírt pályázaton a PluszRádió Nonprofit Kft. nyerte el. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkezendő 12 évben működtetheti a frekvenciát.

Hogy jutottunk el idáig?

A Győr+ Rádió (vagy 100,1 Győr+) egy Győrben fogható helyi kereskedelmi rádióállomás, amely 2011. november 4-én kezdte meg adását az FM 100.1 MHz-es hullámhosszon Győrben és 30-40 km-es vonzáskörzetében - írja szócikkében a Wikipedia. Egy rádiós frekvenciát 12 évre pályáztat meg a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság. Vagyis a Győr +-nak 2023. novemberében járt le az engedélye. 

Hogy a hatóság biztonságosan folyamatos üzemeltetésben tudja a rádiót, már 2022 szeptemberében kiírta az üzemeltetése vonatkozó pályázatot. Ekkor kereskedelmi rádió üzemeltetése volt a pályázat tárgya, két pályázat érkezett az egyiket a Győr+ Zrt., a másikat a PluszRádió Nonprofit Kft. nyújtotta be. Az eljárást végül eredménytelennek nyilvánította az NMHH, így 2023 május 22-én újabb pályázatot írt ki, ekkor azonban már közösségi kategóriára szólt a pályázat.

A kereskedelmi és a közösségi rádiós kategória a laikusoknak ugyan nem sokat mond, ám igenis lényegi a különbség. Míg előbbinél kevesebb szövegarányt, több reklámidőt határoz meg a szabályzat, addig a utóbbinál nagyobb a szöveg aránya, és kevesebb a reklámidő. Vagyis több helyi vonatkozású beszélgetős műsort kell gyártani, amihez magasabb alkalmazotti létszám kell és kevesebb értékesíthető reklámideje van a szolgáltatónak. Ugyanakkor valamivel több pályázati lehetősége adódik.

Erre a pályázatra szintén ugyanaz a két cég küldött be anyagot, mint korábban: a Győr+ Zrt. és a PluszRádió Nonprofit Kft. 

A 2023. augusztus 29-én ismertetett határozat alapján a nyertes a PluszRádió lett.

A hallgatók eddig nem sokat vettek észre a váltásból

Az szintén a Médiahatóság oldaláról derül ki, 2023. szeptember 20-án hagyták jóvá, hogy az új működtető felvehesse a régi üzemeltető által használt Győr + Rádió nevet.

Az Opten adatai szerint a PluszRádiónak 0 fő alkalmazotti létszáma van. Így nagy valószínűséggel azért nem vettek észre eddig semmit a változásból a hallgatók, mivel a Győr+ Zrt. és annak stábja beszállítóként, műsor gyártóként szolgáltat az új üzemeltetőnek. 

De, hogy ne kelljen találgatnunk, kérdéseinket elküldtük mind a két érintett cég vezetőjének. Cikkünk megjelenéséig ugyan választ nem kaptunk, de amint ez megtörténik jeleztkezni fogunk.

Nem mindegy, hogy kié a rádió?

Nem! Bár a rádiók sokat veszítettek az utóbbi évtizedekben erejükből, azért még mindig egy jó szócsöve az aktuális hatalomnak. Autózás közben, vagy házimunka alatt, irodában még mindig sokan hallgatják háttérként a rádiót. Hogy mennyire fontos sok más egyéb csatorna mellett a rádió, azt jól példázza, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a mai napig, minden péntek reggel a Kossuth Rádióban kezdi a napot, és interjút ad.

Fontos megemlíteni, hogy frekvenciát nem lehet eladni, csakis a frekvenciát működtető jogi személy tulajdoni viszonyaiban következhet be változás. 

Vagyis elég szorult helyzetbe került a győri önkormányzati média és ezzel együtt maga az önkormányzat is, hiszen a frekvenciát elnyerő PluszRádió tőle teljesen függetlenül olyan tartalmat gyártat le, és sugároz, amilyet csak akar.

Akár az is előfordulhat, hogy a győri 100.1-et is végül a Rádió1 hálózatába kapcsolják.

PluszRádió Nonprofit Kft.

Az Opten adatai szerint a céget 2012.június 26-án jegyezték be. Főtevékenysége rádióműsor-szolgáltatás. A cég 100%-os tulajdonosa a OXYGEN GROUP Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.(Oxygen Media), ügyvezetője Láday Lóránt Tamás.

Az elmúlt években 5-10 millió forint közötti árbevétele volt a cégnek. 

Frissítés

Cikkünk megjelenése után az Oxygén Média képviselője arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy tartalomgyártási szolgáltatással a Győr+ Zrt. látja el a műsorkészítést a Győr+ Rádióban. Való igaz, hogy a pályázaton ők nyertek, ám már az elmúlt 8 évben is ők voltak a beszállítói a Győr+ Rádiónak. Kifejtette azt is, hogy nincs szándékukban a frekvenciát a Rádió1-nek átadni. 
 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is