Kicsavarták az önkormányzati cég kezéből a győri 100.1-es rádiófrekvenciát

Farkas Bazsi 2024-02-22 07:56:00
Az éterben ugyan továbbra is a Győr+ Rádió szól, ám a legutóbbi pályáztatáson nem a Győr+ Zrt. lett a nyertes. Frissítve!

Komoly mélyütést vittek be a győri önkormányzati médiabitodalomnak, az ütés pedig onnan érkezett, ahonnan a legkevésbé sem számítottak rá. Tavaly augusztus óta ugyanis már nem a Győr+ Zrt. a győri 100.1-es rádiós frekvencia üzemeltetője. A frekvenciát az annak működtetésére kiírt pályázaton a PluszRádió Nonprofit Kft. nyerte el. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkezendő 12 évben működtetheti a frekvenciát.

Hogy jutottunk el idáig?

A Győr+ Rádió (vagy 100,1 Győr+) egy Győrben fogható helyi kereskedelmi rádióállomás, amely 2011. november 4-én kezdte meg adását az FM 100.1 MHz-es hullámhosszon Győrben és 30-40 km-es vonzáskörzetében - írja szócikkében a Wikipedia. Egy rádiós frekvenciát 12 évre pályáztat meg a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság. Vagyis a Győr +-nak 2023. novemberében járt le az engedélye. 

Hogy a hatóság biztonságosan folyamatos üzemeltetésben tudja a rádiót, már 2022 szeptemberében kiírta az üzemeltetése vonatkozó pályázatot. Ekkor kereskedelmi rádió üzemeltetése volt a pályázat tárgya, két pályázat érkezett az egyiket a Győr+ Zrt., a másikat a PluszRádió Nonprofit Kft. nyújtotta be. Az eljárást végül eredménytelennek nyilvánította az NMHH, így 2023 május 22-én újabb pályázatot írt ki, ekkor azonban már közösségi kategóriára szólt a pályázat.

A kereskedelmi és a közösségi rádiós kategória a laikusoknak ugyan nem sokat mond, ám igenis lényegi a különbség. Míg előbbinél kevesebb szövegarányt, több reklámidőt határoz meg a szabályzat, addig a utóbbinál nagyobb a szöveg aránya, és kevesebb a reklámidő. Vagyis több helyi vonatkozású beszélgetős műsort kell gyártani, amihez magasabb alkalmazotti létszám kell és kevesebb értékesíthető reklámideje van a szolgáltatónak. Ugyanakkor valamivel több pályázati lehetősége adódik.

Erre a pályázatra szintén ugyanaz a két cég küldött be anyagot, mint korábban: a Győr+ Zrt. és a PluszRádió Nonprofit Kft. 

A 2023. augusztus 29-én ismertetett határozat alapján a nyertes a PluszRádió lett.

A hallgatók eddig nem sokat vettek észre a váltásból

Az szintén a Médiahatóság oldaláról derül ki, 2023. szeptember 20-án hagyták jóvá, hogy az új működtető felvehesse a régi üzemeltető által használt Győr + Rádió nevet.

Az Opten adatai szerint a PluszRádiónak 0 fő alkalmazotti létszáma van. Így nagy valószínűséggel azért nem vettek észre eddig semmit a változásból a hallgatók, mivel a Győr+ Zrt. és annak stábja beszállítóként, műsor gyártóként szolgáltat az új üzemeltetőnek. 

De, hogy ne kelljen találgatnunk, kérdéseinket elküldtük mind a két érintett cég vezetőjének. Cikkünk megjelenéséig ugyan választ nem kaptunk, de amint ez megtörténik jeleztkezni fogunk.

Nem mindegy, hogy kié a rádió?

Nem! Bár a rádiók sokat veszítettek az utóbbi évtizedekben erejükből, azért még mindig egy jó szócsöve az aktuális hatalomnak. Autózás közben, vagy házimunka alatt, irodában még mindig sokan hallgatják háttérként a rádiót. Hogy mennyire fontos sok más egyéb csatorna mellett a rádió, azt jól példázza, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a mai napig, minden péntek reggel a Kossuth Rádióban kezdi a napot, és interjút ad.

Fontos megemlíteni, hogy frekvenciát nem lehet eladni, csakis a frekvenciát működtető jogi személy tulajdoni viszonyaiban következhet be változás. 

Vagyis elég szorult helyzetbe került a győri önkormányzati média és ezzel együtt maga az önkormányzat is, hiszen a frekvenciát elnyerő PluszRádió tőle teljesen függetlenül olyan tartalmat gyártat le, és sugároz, amilyet csak akar.

Akár az is előfordulhat, hogy a győri 100.1-et is végül a Rádió1 hálózatába kapcsolják.

PluszRádió Nonprofit Kft.

Az Opten adatai szerint a céget 2012.június 26-án jegyezték be. Főtevékenysége rádióműsor-szolgáltatás. A cég 100%-os tulajdonosa a OXYGEN GROUP Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.(Oxygen Media), ügyvezetője Láday Lóránt Tamás.

Az elmúlt években 5-10 millió forint közötti árbevétele volt a cégnek. 

Frissítés

Cikkünk megjelenése után az Oxygén Média képviselője arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy tartalomgyártási szolgáltatással a Győr+ Zrt. látja el a műsorkészítést a Győr+ Rádióban. Való igaz, hogy a pályázaton ők nyertek, ám már az elmúlt 8 évben is ők voltak a beszállítói a Győr+ Rádiónak. Kifejtette azt is, hogy nincs szándékukban a frekvenciát a Rádió1-nek átadni. 
 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.