Az egyik első Windowsos játék volt: a pasziánsz

ugytudjuk.hu 2024-02-21 12:57:59
Idén ünnepli 34. születésnapját minden idők egyik legnépszerűbb számítógépes játéka.

Amikor a Windows megjelent, hozta magával az első szórakoztató szolgáltatását, amely akkor még gyerekcipőben járt, sokan viszont a mai napig szívesen játszanak vele. Az alapvetően a kártyajáték szabályai szerint felépült változat 1989-ben lett kifejlesztve, majd 1990-ben jelent meg a Windows 3.0-n. A több mint 30 éves játékkal valószínűleg sokan töltöttünk el rengeteg időt, de ezt mindenki jól titkolja.

De vajon mitől lett ekkora siker? Hol van lehetőségünk még ma is játszani vele? Az alábbi írásunkban minden elárulunk erről a nagysikerű játékról.

Fotó: pexels.com

Pasziánsz a kezdetekben

A Solitaires tisztában van vele, hogy a pasziánsz nem csak a régi időkben, hanem még ma is egy igen népszerű játék. Tény, hogy sokan már maximum kártya formájában próbálkoznak meg vele, pedig bőven van benne lehetőség az interneten is. Mivel ez az egyszemélyes kártyajátékok családjába tartozik, így bárki számára megoldást jelenthet az idő eltöltésére. Nagyon sok fajtája létezik, de a lényeg ugyanaz, mégpedig a kártyákat véletlenszerű leosztással valamilyen rendben az asztalra helyezni. A pontos szabályok betartása mellett ezeket megpróbálhatjuk egy másik rendbe áttenni, egyszerre egy, de akár több lapot is megmozgatva.

A Solitaires 1 lapos online pasziánsz is erre az alapra készült el. Itt az alaprendezés és a szabályok határozzák meg annak valószínűségét, hogy az átrendezést követően lesz-e lehetőségünk végigvinni a játékot. Abban az időben a Microsoft a pasziánsz segítségével akarta megtanítani az emberekkel az egér kezelését, valamint az azzal végrehajtott műveletek megjegyzését. Ezen ma már jót szórakozunk, de ez akkor még nagyon újnak számított.

Magának a játéknak azonban sokkal hosszabb múltja van, hiszen egészen az 1700-as évekig kell visszamennünk. Bár a pontos eredete nehezen meghatározható, sokan úgy gondolják, hogy más kártyajátékokból nőtte ki magát.

De mi is az 1 lapos pasziánsz?

Az egyfordulós változat a klasszikus játék, amit szinte mindenki ismer. Mivel könnyen játszható, átlátható, nem bonyolult, így remek választás azok számára, akik ingyen szeretnének szórakozni egy kicsit. Kiváló választás, ha lazítanánk, ha várakozunk valahol, egyszerűen csak unjuk a bonyolult és grafikákkal teli videójátékokat.

Természetesen meg lehet próbálkozni a 3 lapos változattal is, ami mindig izgalmas és élvezetes, de kezdők számára talán nem ezzel kellene indulni. Az egyfordulós kivitel online változatával elmerülhetünk az ikonikus kártyajáték világában, egy olyan helyen járhatunk, amit már szinte el is felejtettünk.

Hogyan játszhatunk?

Ez egyfordulós pasziánsz főleg a könnyű játszhatósága miatt annyira népszerű. Az elrendezés tekintetében van egy tábla, egy pakli, valamint ott vannak az alapok. A tábla hét kártyakupacot tartalmaz, amelyek sorba vannak rendezve, balról jobbra haladva. A képernyő bal felső sarkában található kártyapakli az elején a még ki nem osztott kártyákat tartalmazza. Az asztal felett pedig további négy üres hely található, itt végül minden lap ásztól a királyig, színenként lesz majd elhelyezve.

A szabályok sem bonyolultak, hiszen a cél, hogy minden lapot az alapokra helyezzünk. Ezeknek mindig ásszal kell kezdődniük, színenként növekvő sorrendben felépülve. A tábla oszlopait csökkenő sorrendben, váltakozó színekkel kell építeni. Egy szabad oszlop a táblán viszont csak egy királlyal foglalható el.

Fontos még tudni, hogy kizárólag a tábla egyes oszlopainak legfelső lapját lehet az alapokra mozgatni. Emellett lehetőség van a lapok sorozatát is mozgatni a tábla oszlopai között, de csak akkor, ha megtartjuk a sorrendet és színmintát.

Milyen típus létezik még?

Akik többre vágynak, érdemes kipróbálniuk a nehezített terepet. Ott van például a FreeCell pasziánsz, amely szintén egyetlen paklival játszódik, a tábla azonban nyolc oszlopból áll. A freecell egyik fő tulajdonsága, hogy négy szabad cella van, ahol ideiglenesen elhelyezhetjük a lapokat, ezáltal hozzáférést kapunk a tábla többi lapjához.

Végül, de nem utolsó sorban a szintén széles körben ismert fekete özvegy pasziánsz sem rossz választás, ami tényleg bonyolult, hiszen 104 lappal játszódik. Ideális azok számára, akik szeretnék élvezni a stratégiai kihívásokat.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.