Az egyik első Windowsos játék volt: a pasziánsz

ugytudjuk.hu 2024-02-21 12:57:59
Idén ünnepli 34. születésnapját minden idők egyik legnépszerűbb számítógépes játéka.

Amikor a Windows megjelent, hozta magával az első szórakoztató szolgáltatását, amely akkor még gyerekcipőben járt, sokan viszont a mai napig szívesen játszanak vele. Az alapvetően a kártyajáték szabályai szerint felépült változat 1989-ben lett kifejlesztve, majd 1990-ben jelent meg a Windows 3.0-n. A több mint 30 éves játékkal valószínűleg sokan töltöttünk el rengeteg időt, de ezt mindenki jól titkolja.

De vajon mitől lett ekkora siker? Hol van lehetőségünk még ma is játszani vele? Az alábbi írásunkban minden elárulunk erről a nagysikerű játékról.

Fotó: pexels.com

Pasziánsz a kezdetekben

A Solitaires tisztában van vele, hogy a pasziánsz nem csak a régi időkben, hanem még ma is egy igen népszerű játék. Tény, hogy sokan már maximum kártya formájában próbálkoznak meg vele, pedig bőven van benne lehetőség az interneten is. Mivel ez az egyszemélyes kártyajátékok családjába tartozik, így bárki számára megoldást jelenthet az idő eltöltésére. Nagyon sok fajtája létezik, de a lényeg ugyanaz, mégpedig a kártyákat véletlenszerű leosztással valamilyen rendben az asztalra helyezni. A pontos szabályok betartása mellett ezeket megpróbálhatjuk egy másik rendbe áttenni, egyszerre egy, de akár több lapot is megmozgatva.

A Solitaires 1 lapos online pasziánsz is erre az alapra készült el. Itt az alaprendezés és a szabályok határozzák meg annak valószínűségét, hogy az átrendezést követően lesz-e lehetőségünk végigvinni a játékot. Abban az időben a Microsoft a pasziánsz segítségével akarta megtanítani az emberekkel az egér kezelését, valamint az azzal végrehajtott műveletek megjegyzését. Ezen ma már jót szórakozunk, de ez akkor még nagyon újnak számított.

Magának a játéknak azonban sokkal hosszabb múltja van, hiszen egészen az 1700-as évekig kell visszamennünk. Bár a pontos eredete nehezen meghatározható, sokan úgy gondolják, hogy más kártyajátékokból nőtte ki magát.

De mi is az 1 lapos pasziánsz?

Az egyfordulós változat a klasszikus játék, amit szinte mindenki ismer. Mivel könnyen játszható, átlátható, nem bonyolult, így remek választás azok számára, akik ingyen szeretnének szórakozni egy kicsit. Kiváló választás, ha lazítanánk, ha várakozunk valahol, egyszerűen csak unjuk a bonyolult és grafikákkal teli videójátékokat.

Természetesen meg lehet próbálkozni a 3 lapos változattal is, ami mindig izgalmas és élvezetes, de kezdők számára talán nem ezzel kellene indulni. Az egyfordulós kivitel online változatával elmerülhetünk az ikonikus kártyajáték világában, egy olyan helyen járhatunk, amit már szinte el is felejtettünk.

Hogyan játszhatunk?

Ez egyfordulós pasziánsz főleg a könnyű játszhatósága miatt annyira népszerű. Az elrendezés tekintetében van egy tábla, egy pakli, valamint ott vannak az alapok. A tábla hét kártyakupacot tartalmaz, amelyek sorba vannak rendezve, balról jobbra haladva. A képernyő bal felső sarkában található kártyapakli az elején a még ki nem osztott kártyákat tartalmazza. Az asztal felett pedig további négy üres hely található, itt végül minden lap ásztól a királyig, színenként lesz majd elhelyezve.

A szabályok sem bonyolultak, hiszen a cél, hogy minden lapot az alapokra helyezzünk. Ezeknek mindig ásszal kell kezdődniük, színenként növekvő sorrendben felépülve. A tábla oszlopait csökkenő sorrendben, váltakozó színekkel kell építeni. Egy szabad oszlop a táblán viszont csak egy királlyal foglalható el.

Fontos még tudni, hogy kizárólag a tábla egyes oszlopainak legfelső lapját lehet az alapokra mozgatni. Emellett lehetőség van a lapok sorozatát is mozgatni a tábla oszlopai között, de csak akkor, ha megtartjuk a sorrendet és színmintát.

Milyen típus létezik még?

Akik többre vágynak, érdemes kipróbálniuk a nehezített terepet. Ott van például a FreeCell pasziánsz, amely szintén egyetlen paklival játszódik, a tábla azonban nyolc oszlopból áll. A freecell egyik fő tulajdonsága, hogy négy szabad cella van, ahol ideiglenesen elhelyezhetjük a lapokat, ezáltal hozzáférést kapunk a tábla többi lapjához.

Végül, de nem utolsó sorban a szintén széles körben ismert fekete özvegy pasziánsz sem rossz választás, ami tényleg bonyolult, hiszen 104 lappal játszódik. Ideális azok számára, akik szeretnék élvezni a stratégiai kihívásokat.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is