2 milliárd 400 millió forint plusszal tervezi a 2024-es évet a szombathelyi városvezetés

Farkas Bazsi 2024-02-21 11:45:04
Ez az összeg még úgy is megmarad, hogy 800 millió forintot költenek el idén útfelújításra.

Jövő héten tárgyalja a szombathelyi közgyűlés a város 2024-es költségvetését. Az előterjesztés alapján az ideit a “fegyelmezett gazdálkodás” évének lehet majd nevezni - ez az a kifejezés, amit maga az előterjesztés is több helyen tartalmaz. 

Az anyag alapján a városvezetés kalkulációja szerint 2 milliárd 400 millió forint pluszt terveznek az idei évben. Ez az összeg úgy is megmarad az önkormányzat által az utóbbi időszakban vállalt plusz feladatokra (közösségi közlekedés, parkfenntartás), hogy közben 800 millió forintot különítettek el Szombathely útjainak felújítására. 

Az idei évben a városvezetés 31 milliárd 376 millió 932 ezer fő összeggel számol.

A költségvetés kitér arra, hogy a központilag meghatározott illetményalapnál magasabbat határozott meg az önkormányzat a városházi tisztviselőknek. Ezt két ütemben hajtják végre. Így január 1 és február 29 között fejenként 47 ezer forinttal, március 1 és december 31 között 54 ezer 50 forinttal kapnak többet a dolgozók.

Bruttó 50 ezer forintos fizetésemelést kaptak egy tavaly decemberi döntés alapján a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nkft. dolgozói. Ez az idei évben 181 millió 272 ezer forint önkormányzati többlettámogatást jelent. 

A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia 2023-as támogatásának egy része, vagyis 15 millió forint továbbra is lóg a levegőben. Mivel szabálytalanságok merültek fel a klub gazdálkodásában, ennek a kifizetését teljes pénzügyi átvilágításhoz és felügyelőbizottság felállításához kötötte az önkormányzat. A bizottságot az SZKKA a mai napig nem állította fel. A 2024-es évben egyébként 40 millió forinttal támogatná az profi csapatot a városvezetés. Amennyiben a klubvezetés eleget tesz a feltételeknek.

Az előterjesztés szerint nagyjából hasonló támogatást kapna a Falco, mint 2023-ban. Akkor 425 milliós önkormányzati támogatást kapott a kosárlabda csapat, idén 420-at irányoztak elő. 

Nagyban csökken a Sportiskola támogatása. Idén 330 millió forint szerepel a soron, ez tavaly 417 millió forint volt.

A Szombathelyi Haladás NB II-es csapata idén szintén 40 millió forintos támogatásban részesülne.

Emelnék a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény intézményvezetőjének illetményét. Az ágazati pótlék alapján a jelenlegi havi bruttó 700 ezer forintos fizetését bruttó havi 761 ezer 893 forintra emelnék az idei költségvetésben.

Az orvosok és fogorvosok önkormányzati rezsitámogatása is szerpel az előterjesztésben. Erre összesen 12 millió forintot irányoztak elő.

Az idei vagyongazdálkodásban a folyamatban lévő ingatlanértékesítéseken túl vagyongazdálkodási bevétel nem szerepel. 

A kultúra területén a szimfonikusok 214 millió 431 ezer forintot kapnának. A Mesebolt bábszínház 80 millió 730 ezeret, a Weöres Sándor Színház 252 millió 324 ezer forintot. 

A Karneválra első körben 63 millió 651 ezer forintot fordít a tervezett szerint a városvezetés.  

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is