Le kell-e zárni a forgalom elől a szombathelyi Kenderesi utcát?

Farkas Bazsi 2024-01-30 16:51:04
A Fidesz-KDNP képviselője, Ágh Ernő szerint ki kell innen szorítani a forgalmat. A városvezetés esetleges forgalomcsillapítókban gondolkodik, de csakis a teljes felújítás után.

800 millió forintos útfelújítási programot terjesztett a közgyűlés elé a szombathelyi városvezetés. A 20 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadott előterjesztés szerint meg fog újulni:

- a Bárdos Alice utca;
- az Akacs Mihály utca a Szűcsapó utca és Hargita utca közötti szakasza;
- a Csaba utca;
- a Dr. István Lajos körút;
- a Bartók Béla körút, a Paragvári utca és Hazatius Ferenc utca közötti szakasza;
- a Bocskai István körút;
- a Kenderesi utca Bartók Béla körút és Kárpáti Kelemen utca közötti szakasza;
- a Rumi út Pásztor utca és 86-os számú főút közötti szakasza;
- a Brenner Tóbiás körút Kálvária és Nárai utcák közötti szakasza.

A Kenderesi utcával kapcsolatban több felvetés is érkezett még a szavazást megelőző vitában. Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő azt mondta, hogy szerinte ha megcsinálják az utat, akkor azon gyorsabban fognak száguldozni az autók. Annak idején, amikor a kemping területén felmerült a társasházak építésének lehetősége sokan tiltakoztak, mondván, hogy az egy pihenő, rekreációs övezet, egy társasház pedig olyan mennyiségű autót vonzana magával, ami csorbítaná ezt a jelleget, pedig ott nem is autóknak kellene mennie, hanem sétáló utcának kellene lenni - vélte Ágh. 

Ha megcsináljuk az utat, olyan autós közlekedés lesz, hogy az ihaj. Pedig az lenne a cél, hogy onnan szorítsuk ki a forgalmat - mondta.

Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető is rácsatlakozott Ágh mondandójára. Szerinte az utcát sokan arra használják, hogy kikerüljék a Rohonci út lámpáit és gyorsabban tudjanak közlekedni. Illés szerint a  legnagyobb számban a Séből, Toronyból bejárók bonyolítják itt le. 

A frakcióvezető azzal zárt, hogy tanácsos lenne forgalomtechnikai eszközöket kihelyezni, amelyek lassíthatják az utca forgalmát.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester azt mondta, hogy nem az a mód, hogy azért hagyjanak egy utcát rossz állapotban, hogy azon lassan haladjanak az autósok, hanem az, hogy egy utcát megcsináljanak jó minőségben, majd azt forgalomcsillapító elemekkel szereljék fel.

Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester emlékezetett, évekkel ezelőtt lakossági fórumot hívott össze Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) akkori polgármester, majd olyan terveket ismertettek, amelyek szerint új kettős autóforgalmat bonyolító hidat építettek volna a mostani gyaloghíd helyett az Aranypatak utca folytatásában, ezzel együtt megszüntették volna a forgalmat a Kenderesi utcán, és azt a Kárpátira terelték volna.

A környék lakói akkor egy emberként mordultak fel. Szerintük ugyanis már akkor hatalmas volt a forgalom a Kárpáti Kelemen utcán. A 2017-es adatok szerint ezzel a húzással közel kétezer autóval csökkene a Dolgozók útja és a Rohonci út forgalma a z akkori napi 12-14 ezerről. A Kárpáti Kelemen utca forgalma pedig nőne, közel négyezer autóra naponta. ‘17-ben napi 1800 autót számláltak itt naponta.

A tervből, amit most Ágh Ernő ismét megpendített végül nem lett semmi. 

Amúgy a környéken lakók abban egyetértettek, hogy kellene egy új, két sávon autós forgalmat bonyolító híd az Arany-patakra, ám ezzel együtt semmiképpen sem kellene lezárni a Kenderesit.

Mivel Kecskés László (Fidesz-KDNP) képviselő nem indul újra, így hamarosan új képviselője lesz a körzetnek. Ám mivel a Fidesz-KDNP egyelőre még nem jelölte meg a jelöltjét, így csak Szuhai Viktort, az Éljen Szombathely! Egyesület támogatásával a körzetben induló jelöltet tudtuk megkérdezni, mi a véleménye a felvettekről:

Az semmiképpen sem megengedett, hogy a forgalmat a Kárpáti Kelemen utcára tereljék. Ezt a terhelést az út minősége sem tudja elviselni, az ott lakókról már nem is beszélve. Az évekkel ezelőtti lakossági fórumon egyértelműen fogalmaztak a lakók: nem kívánják a valamikori csendes utcát még forgalmasabbá tenni úgy, hogy az utca egy részén még járda sincsen, és ez egy tiszteletben kell tartani - mondta Szuhai megkeresésünkre.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Megújulhat a Sokorópátkai út Győr-Ménfőcsanakon

Állami kezelésű az út, de az önkormányzat is beszáll a felújításába.

Ungár Péter: Donáth Anna az Európai Gyermekvédelmi Hatóság létrehozásnak mozgalmával megvezeti a választókat

Az LMP parlamenti képviselője arról ír, hogy a gyermekvédelmet Magyarországon rendbe tenni jelenleg csak az Orbán-kormány tudja.

Kellemes tavaszi idővel indul a hét

A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések.

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.