Mehringer Marci, Pajor Tamás, Sisi, Frikin, Intim Torna Illegál, Elefánt, Esti Kornél, Európa Kiadó, és még sokan mások

Farkas Bazsi 2024-01-29 07:15:12
30 éves a szombathelyi Végállomás Klub.

Kissé különös, de feltétlenül izgalmas sajtóeseményre kaptunk meghívót péntek késő délutánra a szombathelyi Végállomás Klubba. A klub egy sajtóbeszélgetés keretein belül mutatta be a tavaszi programját és ismertette többek között a helyi könnyűzenei élet helyzetét. 

Elsőként az került szóba, hogy idén már 30 éves a Végállomás, vagy hát, ahogyan mindenki becézi Végálló. A klub szerves része a helyi könnyűzenei életnek, bemutatkozási lehetőséget ad kezdő zenekaroknak, de profi, már befutott zenészek is előszeretettel lépnek itt fel. Amilyen színes a felhozatal, olyan széles a bulik látogatottsága is. Van olyan koncert, amin 10 fizető néző volt és persze a teltház, a 450 fős buli sem ritka.

Ez is mutatja, hogy koncertet szervezni, és zenés klubot üzemeltetni nem egy tuti biznisz. Nem is feltétlen üzletként tekintenek rá a vezetők, sokkal inkább misszóként - ez a szó egyébként többször is előkerült a beszélgetés során. Kristálytiszta volt, hogy aki ebbe a közegbe bekerül azt zene szeretete, a zenészek iránti alázat motiválja. 

Idén nem lesz AlteRába

Hogy mennyire nehéz helyzetben van a szakma, és a koronavírus valamint a rezsidémon mennyire felnyomta az árakat jól mutatja, hogy idén nem lesz AlteRába. Erről maga a program atya és szervezője Hegedűs László beszélt a helyszínen. Kiemelte, hogy a zenészek gázsija is megdrágult, másrészt pedig a járulékos költségek, hangosítás, biztosítás, színpad, áramdíj is mind-mind fokozzák a kiadásokat. Ezek miatt döntöttek úgy, hogy idén nem lesz AlteRába Fesztivál, helyette egy három napos tehetség mutatót rendeznek a szokott helyszínen.

Amíg Magyarországon egy sört nagyker áron 420-450 forintos áron veszünk meg, és 800-900 forintért kínáljuk a büfében, addig legutóbb a Picture On Fesztivál kapcsán megtapasztaltuk, hogy az 1,50 eurós sört 5,50-ért simán megveszik a fesztiválozók és büszkék, hogy ezzel is támogatják a rendezvényt - mondta. 

Kicsit árnyaltabb a helyzet egy klub esetében, ahol fix a színpad, a hangosítás, nem egy fesztiválra kell telepíteni az infrastruktúrát. 

30 év, új lendület

Vannak pályázatok az Nemzeti Kulturális Alapnál, az utóbbi években ezeken rendre nyertesen is vettünk részt, azonban az itt kapott pénz elköltését szigorúan szabályozzák, így a klub összműködésének gazdálkodásához nem tud hozzáadni - mondta Hufnágel Szabolcs, a Végállomást üzemeltető cég vezetője.

A klub úgy döntött, hogy megpróbál előre menekülni és olyan programot kínál mást most, a tavaszi szezonban, hogy a könnyűzenei műfajok és előadók teljes palettáját átfogják. Jön Mehringer Marci, Pajor Tamás, Sisi, Frikin, Intim Torna Illegál, Elefánt, Esti Kornél, Európa Kiadó, és még sokan mások.

A klub a L.É.T. Szombathelyért Egyesülettel már korábban is együtt dolgozott. Most a Végálló falain kívül újabb rendezvények megvalósításában segédkezik majd.

A tehetséggondozás rögös útja

Felmerült a kérdés, hogy mennyire tud új arcokat, új zenészeket felfedezni, bemutatni a Végállomás, egyáltalán feladata-e ez egy zenei klubnak?

A válasz az, hogy az ajtók nyitva állnak, azonban sok olyan zenekar, zenész van Szombathelyen, akik jól elvannak a próbaterem falai között. Akik vállalják a megmérettetést, azoknak hamarosan indul az Átjáró tehetségkutató. A tapasztalat pedig az, hogy ha a produkció jó, azt nagyon hamar meg tudja szeretni a közönség. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Megújulhat a Sokorópátkai út Győr-Ménfőcsanakon

Állami kezelésű az út, de az önkormányzat is beszáll a felújításába.

Ungár Péter: Donáth Anna az Európai Gyermekvédelmi Hatóság létrehozásnak mozgalmával megvezeti a választókat

Az LMP parlamenti képviselője arról ír, hogy a gyermekvédelmet Magyarországon rendbe tenni jelenleg csak az Orbán-kormány tudja.

Kellemes tavaszi idővel indul a hét

A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések.

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.