Nem tudott világos választ adni a honvédelmi miniszter, hogy mikor kezdődhet meg a kőszegi uszoda felújítása

Farkas Bazsi 2024-01-22 07:38:54
Az épület egy éve tető nélkül várja, hogy történjen vele végre valami. A kőszegi gyerekek közben Sárvárra járnak úszni tanulni.

2000 szeptember 20. nyitotta meg a kapuit a Dr. Nagy László EGYMI uszodája. Az épületet akkor javarészt Phare-CBC finanszírozásból húzták fel, összesen 731 ezer 360 eurót költöttek rá. Ebből egy 6x11 méter és egy 11x25 méter medencét alakítottak ki – írtuk korábbi cikkünkben.

Az évek során az uszodát többször is be kellett zárni. Az állam 2012-ben vette át az épületet az uszodát ekkor már évek óta nem sikerült nyereségesen üzemeltetni, több milliós hiány keletkezett, ezt rendre a kőszegi önkormányzatnak kellett pótolnia. 

Végül aztán 2012. júniusában, karbantartás miatt zárta be a kapuit a létesítmény. Az uszodát aztán több mint négy millió forintból tették rendbe, fél évvel később nyitották meg újra a kőszegi úszók előtt.

Fotó: Összefogás Kőszegért Egyesület

Az épület sátorfedést kapott, már elkészültekor tudni lehetett, hogy a tetőt 10-15 évente le kell cserélni. Ám ez elmaradt. Az uszodát végül 2020 márciusában a koronavírus-járvány kirobbanásakor zárták be. Csakhogy amíg a többi uszodát a járvány lecsengésével egymás után megnyitották, addig a kőszegi zárva maradt.

A kőszegi gyerekek így egy ideje Sárvárra járnak úszni tanulni.

2022-es cikkünk kapcsán kerestük meg a város polgármesterét Básthy Bélát (Fidesz-KDNP), aki akkor azt mondta, hogy Kőszeg egésze, de különösen a kőszegi úszásoktatás, a sportolók edzés lehetősége, valamint az egészségügyi okokból úszó közönség számára is nagyon fontos az uszoda működése, ezért Ágh Péter (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő közreműködését is kérték a probléma megoldása érdekében. 

2023 februárjában egy vihar tépázta meg a kőszegi uszoda sátortetőjét. Úgy nézett ki, hogy a természeti csapás akár az uszoda felújítását is megsürgetheti. Az épület azonban továbbra is lepusztult állapotban áll.

Az uszoda jelenleg a Sárvári Tankerület üzemeltetésében van. Rozmán László, tankerületi vezető pár hete megkeresésünkre azt írta, hogy:" a Sárvári Tankerületi Központ Kőszeg Város Önkormányzatával karöltve keresi a megoldást a Dr. Nagy László EGYMI illetékességi területén található uszoda felújítására, esetleges újjáépítésére. 

Jelen helyzetben, a rendelkezésre álló műszaki dokumentáció lehetővé teszi, hogy a forrás esetleges megérkezése esetén az uszoda újra a tanulók és a sportolni vágyó közönség igényeit, az egészséges életmódot szolgálhassa."

Ungár Péter, a Vas megyei LMP parlamenti képviselője írásban kérdezte meg a sportért is felelős honvédelmi minisztert arról, hogy az elkészült műszaki dokumentáció szerint mekkora összegbe kerülne az uszoda olyan szintű felújítása, hogy az ismét sportolókat fogadhasson? Mikor kerülhet ez az összeg a tankerülethez, amely így meg tudja rendelni az ehhez szükséges munkákat?

Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter válaszában igen szűkszavú volt. 

Magyarország Kormánya számára továbbra is prioritás a versenysport, az utánpótlás-nevelés illetve az Úszó Nemzet Program infrastrukturális feltételeinek biztosítása. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy hazánk minden lakosa számára biztosítsuk a megfelelő sportolási körülményeket a versenysport és a szabadidősport terén - írta a tárcavezető.

Egyelőre tehát nem sikerült konkrétummal előállni a tekintetben, hogy mikor lehet ismét működő uszoda Kőszegen. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.