Nem tudott világos választ adni a honvédelmi miniszter, hogy mikor kezdődhet meg a kőszegi uszoda felújítása

Farkas Bazsi 2024-01-22 07:38:54
Az épület egy éve tető nélkül várja, hogy történjen vele végre valami. A kőszegi gyerekek közben Sárvárra járnak úszni tanulni.

2000 szeptember 20. nyitotta meg a kapuit a Dr. Nagy László EGYMI uszodája. Az épületet akkor javarészt Phare-CBC finanszírozásból húzták fel, összesen 731 ezer 360 eurót költöttek rá. Ebből egy 6x11 méter és egy 11x25 méter medencét alakítottak ki – írtuk korábbi cikkünkben.

Az évek során az uszodát többször is be kellett zárni. Az állam 2012-ben vette át az épületet az uszodát ekkor már évek óta nem sikerült nyereségesen üzemeltetni, több milliós hiány keletkezett, ezt rendre a kőszegi önkormányzatnak kellett pótolnia. 

Végül aztán 2012. júniusában, karbantartás miatt zárta be a kapuit a létesítmény. Az uszodát aztán több mint négy millió forintból tették rendbe, fél évvel később nyitották meg újra a kőszegi úszók előtt.

Fotó: Összefogás Kőszegért Egyesület

Az épület sátorfedést kapott, már elkészültekor tudni lehetett, hogy a tetőt 10-15 évente le kell cserélni. Ám ez elmaradt. Az uszodát végül 2020 márciusában a koronavírus-járvány kirobbanásakor zárták be. Csakhogy amíg a többi uszodát a járvány lecsengésével egymás után megnyitották, addig a kőszegi zárva maradt.

A kőszegi gyerekek így egy ideje Sárvárra járnak úszni tanulni.

2022-es cikkünk kapcsán kerestük meg a város polgármesterét Básthy Bélát (Fidesz-KDNP), aki akkor azt mondta, hogy Kőszeg egésze, de különösen a kőszegi úszásoktatás, a sportolók edzés lehetősége, valamint az egészségügyi okokból úszó közönség számára is nagyon fontos az uszoda működése, ezért Ágh Péter (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő közreműködését is kérték a probléma megoldása érdekében. 

2023 februárjában egy vihar tépázta meg a kőszegi uszoda sátortetőjét. Úgy nézett ki, hogy a természeti csapás akár az uszoda felújítását is megsürgetheti. Az épület azonban továbbra is lepusztult állapotban áll.

Az uszoda jelenleg a Sárvári Tankerület üzemeltetésében van. Rozmán László, tankerületi vezető pár hete megkeresésünkre azt írta, hogy:" a Sárvári Tankerületi Központ Kőszeg Város Önkormányzatával karöltve keresi a megoldást a Dr. Nagy László EGYMI illetékességi területén található uszoda felújítására, esetleges újjáépítésére. 

Jelen helyzetben, a rendelkezésre álló műszaki dokumentáció lehetővé teszi, hogy a forrás esetleges megérkezése esetén az uszoda újra a tanulók és a sportolni vágyó közönség igényeit, az egészséges életmódot szolgálhassa."

Ungár Péter, a Vas megyei LMP parlamenti képviselője írásban kérdezte meg a sportért is felelős honvédelmi minisztert arról, hogy az elkészült műszaki dokumentáció szerint mekkora összegbe kerülne az uszoda olyan szintű felújítása, hogy az ismét sportolókat fogadhasson? Mikor kerülhet ez az összeg a tankerülethez, amely így meg tudja rendelni az ehhez szükséges munkákat?

Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter válaszában igen szűkszavú volt. 

Magyarország Kormánya számára továbbra is prioritás a versenysport, az utánpótlás-nevelés illetve az Úszó Nemzet Program infrastrukturális feltételeinek biztosítása. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy hazánk minden lakosa számára biztosítsuk a megfelelő sportolási körülményeket a versenysport és a szabadidősport terén - írta a tárcavezető.

Egyelőre tehát nem sikerült konkrétummal előállni a tekintetben, hogy mikor lehet ismét működő uszoda Kőszegen. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.