LMP: ne lehessen reklámozni, ami egészségtelen!

Farkas Bazsi 2024-01-19 18:01:56
A párt szeretné elérni, hogy 2027. január 1-jétől ne lehessen reklámozni azt, ami egészségtelen, az ellenzéki párt ezért határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek az ultrafeldolgozott élelmiszerekről.

Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja pénteki, online is közvetített sajtótájékoztatóján elmondta: azt javasolják a kormánynak, hogy készítsen elő törvényjavaslatot, amely a fenti időponttól már nem tenné lehetővé ultrafeldolgozott élelmiszerek reklámozását. Az átmeneti időszakban az ilyen termékek csomagolásán kötelezően feltüntetnék, hogy azok rendszeres fogyasztása súlyos egészségkárosodáshoz vezethet, hasonlóan a dohánytermékekhez - ismertette.

Az LMP kiterjesztené a csipszekre kivetett népegészségügyi adót az ultrafeldolgozott élelmiszerekre, és az így befolyt adóból az egészséges táplálkozás fontosságára felhívó kampányt finanszíroznának. Széleskörű állami támogatás kidolgozását és bevezetését is sürgetik az egészséges alapanyagokból készült magyar élelmiszerek versenyképességének megteremtése érdekében.

Szendefy Mária részletesen ismertette egy zacskós, tarhonyás gulyásleves összetevőit, és kiemelte: az instant levesek, valamint az instant szószok, készételek, a gyorséttermi ételek többsége olyan ízfokozókat és adalékanyagokat tartalmaz, amelyek a természetes, friss alapanyagokból készült élelmiszerek többségében nem szerepelnek, s alacsony a rosttartalmuk is.

Az ellenzéki politikus hivatkozott az európai kardiológiai társaság friss felmérésére is, eszerint az ilyen élelmiszerek megnövelik a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a szélütés kockázatát, már akkor is, ha 10-15 százaléknyit fogyasztanak belőlük, de ez az arány sokaknál az ötven százalékot is eléri vagy e fölötti. Kitért arra is, hogy Magyarországon népbetegségnek számít az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az érrendszeri betegségek is jelentős számban fordulnak elő.

Címlapfotónk illusztráció.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.