Rendszeresek a verekedések a szombathelyi Váci Mihály utcai szolgáltatósornál

Farkas Bazsi 2024-01-05 16:03:00
Többek között ez is kiderült a közterület-felügyelet éves beszámolójából.

Elkészült a szombathelyi Közterület-Felügyelet 2023-as munkájáról szóló statisztika, ezt a legutóbbi decemberi közgyűlés tárgyalta. 

Ebből többek között az derül ki, hogy a november végéig összesen 1964 esetben érkezett bejelentés a szervezethez, összehasonlításként, ez a szám 2018-ban mindössze 885 volt. A felügyelet lakosságbarát működését jelzi, hogy a bejelentésekhez viszonyítva csekély, mindössze 106 esetben tettek feljelentést a felügyelők.

Az egész éves működésben érdekes az az adat, amely szerint a Szombathelyi Rendőrkapitányság járőrei 63 esetben intézkedtek a térfigyelő ügyeleti szolgálat által kamerán észlelt bűncselekmény, szabálysértés és szabályszegés megszüntetésének ügyében. 

A szombathelyi belvárosban az év során összesen 74 esetben figyelmeztették a Fő téren a kerékpárosokat a szabálytalanság megszüntetésére. 

Komoly bűnügyi gócpont volt a Váci Mihály utcai szolgáltató sor - emeli ki a beszámoló. Itt több esetben kellett a térfigyelő kamerán észlelt verekedés miatt rendőri intézkedésre sort keríteni. A beszámoló szerint november 14-én fórumot tartottak a polgármesteri hivatalban, ahol a soron működő üzletek üzemeltető és a hatóságok szót ejtettek a jelenlegi hatályos jogszabályok ismertetéséről, azok betarthatóságáról, valamint a jelenlegi problémák kezelésének lehetőségeiről. 

A felügyelet 334 esetben intézkedett olyan gépjárművek kapcsán, amelyek forgalomra alkalmatlanok voltak. 47 ilyen gépjárművet elszállítottak a helyszínről, ezekből 14 darabot váltott ki a, költségek megfizetése mellett a tulajdonos. Az elszállított gépjárművek üzembentartói ellen a közösségi együttélés alapvető szabályának megszegése miatt a Közterület-felügyelet 38 esetben kezdeményezte közigazgatási hatósági eljárás megindítását. 

A beszállított gépjárművekből 58 került bontásra, ezenfelül 4 jármű azért került átadásra szintén bontásra a hulladékgazdálkodó részére, mert az alvázszámuk alapján Magyarországon nem kerültek regisztrálásra, nem találhatóak az országos nyilvántartásban. 

Zöldterületi parkolás miatt 165 esetben indítottak hatósági eljárást. 

Összesen 18 ezer 523 esetben intézkedtek 2023 november végéig a felügyelők, 2021-ben ez a szám 8 ezer 206 volt.

A közterület-felügyelet látja el az ebrendészeti feladatokat is. Ennek keretében a beszámoló elkészültéig 31 kutyát fogtak be közterületen. Ezekből 22 állatnak meg is találták a gazdáját,. 9-et pedig örökbe adtak. 3 esetben kellett állatkínzás vétsége miatt kutyát a telepre szállítani.

A Közterület-felügyelet büntetőeljárást összesen 20 esetben kezdeményezett a Szombathelyi Rendőrkapitányság irányába az alábbi bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt:

•    6 esetben „garázdaság”;
•    4 esetben „kábítószer birtoklása”; 
•    2 esetben „rongálás”;
•    2 esetben „lopás”;
•    1 esetben „egyedi azonosító jellel visszaélés”; 
•    1 esetben „hulladékgazdálkodás rendjének megsértése”;
•    1 esetben „rablás”; 
•    1 esetben „állatkínzás”;
•    1 esetben „szeméremsértés”;
•    1 esetben „dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás”.

Tavaly 3 alkalommal kezdeményeztek a felügyelők közigazgatási hatósági eljárást, mivel az intézkedés alá vont személyek a tiltás ellenére játszótéren dohányoztak.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.