Horváth Attila: 2024-ben 3 milliárd 500 millió forintot kell befizetnie Szombathelynek a közösbe

Farkas Bazsi 2023-12-21 18:45:08
A képviselő örül neki, hogy igazi közösséget képviselhet Oladon.

A szombathelyi közgyűlés képviselőivel indított sorozatot a Szombathelyi Televízió. A szerkesztők az elmúlt ciklus eredményeinek összegzését kérik az egyes politikusoktól. Legutóbb Horváth Attila (Éljen Szombathely!) a 3. számú választókerület, vagyis az oladi lakótelep képviselője volt a stúdió vendége.

A képviselő azzal kezdte az eredmények sorolását, hogy az idei ciklusban felújították a Kassák Lajos Dolgozók útja felőli részét megújult az út a “kistesco” és a Shell benzinkút között, meg tudták csinálni a Faludi Ferenc utca legrosszabb szakaszát és teljes egészében új aszfaltot kapott a Kodály Zoltán utca.

Még 2019-ben mondtam, hogy ha ebben a ciklusban nem sikerül a Kodály Zoltán utcát felújítani, akkor a következő választáson el sem indulok. Hát, rezgett a léc - összegzett Horváth.

A jövőt illetően a képviselő elmondta, hogy folytatnák a felújítási munkákat a Nagy László utcában, három további utcát újítanának fel és 65-70 parkolót építenének meg. Ez utóbbi attól függ, hogy megkapja-e Magyarország az eu-s forrásokat. 

A politikus elmondta, hogy több generációt kiszolgáló játszótér épült meg a lakótelepen, amit előszeretettel használnak a helyiek. 

A helyi közösség erejét az oladi posta bezárásakor mutatott összefogással példázta. 
A postapont megszervezése átmeneti megoldást jelentett és sajnos az önkéntesek nem bírják ezt a végtelenségig, de szép gesztus volt, hogy a hirtelen bezárást követően ott voltak és segítettek - mondta.

Horváth költségvetésért felelős alpolgármesterként is nyilatkozott. Emlékeztetett, hogy a város adóerősségét nézve, Szombathelynek egy problémák nélkül működő, csodálatos városnak kellene lennie. Csakhogy a kormány kevesebb pénzt ad, mint amennyi a kötelező feladatok ellátásához szükséges, így a városnak ehhez a saját pénzét kell hozzáadnia.

Az elvont szolidaritási adó idén 3 milliárd forint volt, 2024-ben 3 milliárd 500 millió forint lesz. A gépjárműadó - amit már nem az önkormányzat kap, hanem a központi költségvetés - 300 millió forint évente. Csak összehasonlításként, a Kodály Zoltán utca teljes felújítása 80 millió forintba került - húzta alá. 

Ennek ellenére a városban körforgalmak épülete, elkészült a Szent Márton utcai kereszteződés, és több utat felújítottunk. Ha megkérdezzük a szombathelyieket, akkor 10-ből 9 azt mondja, hogy nagyon rossz állapotban vannak az utak. Mi ilyen anyagi lehetőségek között is ütemezetten újítjuk fel őket. Hogy az előző városvezetés miért nem tette ebben a dolgát akkor, amikor minden rendben volt, ezt nem tudok. Mi erőnkön felül teljesítünk, ezt a területet kiemelt prioritásként kezeljük.

Szombathely 2024-es költségvetése stabil - jelentette ki az alpolgármester. 

Amit én a továbbiakban veszélynek látok, az az, hogy nem nagyon vannak tartalékai a városnak. Folyamatos bérfeszültség van az infláció miatt, évente 10-15% bérfejlesztést kell végrehajtani az önkormányzati cégeknél, amik egyébként alulfinanszírozottak. A közműszolgáltatók a a szabott szolgáltatási árak miatt nem tudnak költeni karbantartásra, fejlesztésre - sorolta a nehézségeket.

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.