Horváth Attila: 2024-ben 3 milliárd 500 millió forintot kell befizetnie Szombathelynek a közösbe

Farkas Bazsi 2023-12-21 18:45:08
A képviselő örül neki, hogy igazi közösséget képviselhet Oladon.

A szombathelyi közgyűlés képviselőivel indított sorozatot a Szombathelyi Televízió. A szerkesztők az elmúlt ciklus eredményeinek összegzését kérik az egyes politikusoktól. Legutóbb Horváth Attila (Éljen Szombathely!) a 3. számú választókerület, vagyis az oladi lakótelep képviselője volt a stúdió vendége.

A képviselő azzal kezdte az eredmények sorolását, hogy az idei ciklusban felújították a Kassák Lajos Dolgozók útja felőli részét megújult az út a “kistesco” és a Shell benzinkút között, meg tudták csinálni a Faludi Ferenc utca legrosszabb szakaszát és teljes egészében új aszfaltot kapott a Kodály Zoltán utca.

Még 2019-ben mondtam, hogy ha ebben a ciklusban nem sikerül a Kodály Zoltán utcát felújítani, akkor a következő választáson el sem indulok. Hát, rezgett a léc - összegzett Horváth.

A jövőt illetően a képviselő elmondta, hogy folytatnák a felújítási munkákat a Nagy László utcában, három további utcát újítanának fel és 65-70 parkolót építenének meg. Ez utóbbi attól függ, hogy megkapja-e Magyarország az eu-s forrásokat. 

A politikus elmondta, hogy több generációt kiszolgáló játszótér épült meg a lakótelepen, amit előszeretettel használnak a helyiek. 

A helyi közösség erejét az oladi posta bezárásakor mutatott összefogással példázta. 
A postapont megszervezése átmeneti megoldást jelentett és sajnos az önkéntesek nem bírják ezt a végtelenségig, de szép gesztus volt, hogy a hirtelen bezárást követően ott voltak és segítettek - mondta.

Horváth költségvetésért felelős alpolgármesterként is nyilatkozott. Emlékeztetett, hogy a város adóerősségét nézve, Szombathelynek egy problémák nélkül működő, csodálatos városnak kellene lennie. Csakhogy a kormány kevesebb pénzt ad, mint amennyi a kötelező feladatok ellátásához szükséges, így a városnak ehhez a saját pénzét kell hozzáadnia.

Az elvont szolidaritási adó idén 3 milliárd forint volt, 2024-ben 3 milliárd 500 millió forint lesz. A gépjárműadó - amit már nem az önkormányzat kap, hanem a központi költségvetés - 300 millió forint évente. Csak összehasonlításként, a Kodály Zoltán utca teljes felújítása 80 millió forintba került - húzta alá. 

Ennek ellenére a városban körforgalmak épülete, elkészült a Szent Márton utcai kereszteződés, és több utat felújítottunk. Ha megkérdezzük a szombathelyieket, akkor 10-ből 9 azt mondja, hogy nagyon rossz állapotban vannak az utak. Mi ilyen anyagi lehetőségek között is ütemezetten újítjuk fel őket. Hogy az előző városvezetés miért nem tette ebben a dolgát akkor, amikor minden rendben volt, ezt nem tudok. Mi erőnkön felül teljesítünk, ezt a területet kiemelt prioritásként kezeljük.

Szombathely 2024-es költségvetése stabil - jelentette ki az alpolgármester. 

Amit én a továbbiakban veszélynek látok, az az, hogy nem nagyon vannak tartalékai a városnak. Folyamatos bérfeszültség van az infláció miatt, évente 10-15% bérfejlesztést kell végrehajtani az önkormányzati cégeknél, amik egyébként alulfinanszírozottak. A közműszolgáltatók a a szabott szolgáltatási árak miatt nem tudnak költeni karbantartásra, fejlesztésre - sorolta a nehézségeket.

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.