Átláthatóságot követelt egy szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő

Farkas Bazsi 2023-12-12 07:01:00
Takátsné Tenki Mária szerint igenis kell a transzparencia.

Mindössze 25,5 százalékot kapott a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Kft. azon a vizsgálaton, amit a K-Monitor hajtott végre az ország legnagyobb önkormányzati cégein – erről pár napja a Nyugat.hu írt.

A közpénzek elköltését figyelő egyesület olyan szempontokat figyelt, hogy mennyire könnyen hozzáférhetőek az alábbi adatok:

  • Felügyelőbizottság testületi működése
  • Üzleti terv
  • Közbeszerzési eljárások dokumentumai
  • Megkötött szerződések és azok mellékletei
  • Szervezeti ábra és feladatok
  • A kezelt vagyon (számokkal, közérthetően)
  • Vagyongazdálkodási stratégia

Tesszük hozzá, hogy az lehet, hogy például az üzleti tervet a cég weboldalán nem lehetett elérni, azonban Szombathely hivatalos weblapján, a szombathely.hu-n mind az üzleti terv, mind pedig az éves üzleti beszámoló megtalálható.

A hétfői Gazdasági és Jogi Bizottságon tette fel a kérdést Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KDNP) a cég jelenlévő pénzügyi vezetőjének, hogy kaptak-e értesítést arról, hogy volt náluk ilyen vizsgálat, illetve, hogy az abban foglalt hiányosságokat pótolta-e a SZOVA.

Szerinte ugyanis nagyon fontos az átláthatóság. 

Reméljük a képviselő asszony hozzáállása nagyon sok párttársára átragad majd, és legyenek bármely közintézmény adatgazdái, kérés nélkül teszik közzé a közérdekű adatokat az intézményi, vagy önkormányzati weboldalon.

A képviselő kérdésére a SZOVA vezetője arról tájékoztatott, hogy külön értesítést nem kaptak arról, hogy vizsgálták náluk az áltáthatóságot. De miután a sajtó foglalkozott az üggyel áttekintették a weboldalukat és valóban 2021-től nem kerültek frissítésre az adatok. Most feltöltötték a céges beszámolókat és a vezetői javadalmazásról szóló információkat.

Mi is ez az egész?

A K-Monitor nem egy hivatal, hanem egy civil szervezet, amely egy általa felállított szempontrendszert figyelembe véve vizsgálta az átláthatóságot. Az szinte természetes, hogy ebben az esetben a SZOVA nem kapott értesítést, hiszen – még egyszer hangsúlyozzuk – nem hivatali eljárásról van szó.

Bár az Infotörvény előírja, és az 18/2005. (XII.27.) IHM rendelet részletezi, a közérdekű adatok közzétételét, az egyes adatgazdák ennél még többet is tehetnek a minél nagyobb átláthatóság érdekében, ha minden egyes forint közpénz költésről szóló számlát, szerződést, teljesítési igazolást és minden hasonló dokumentumot átláthatóan feltöltenek a weboldalukra. A legtöbb esetben egyébként ennek nem az akarat, hanem a munkaerő hiánya szab gátat. 

Címlapon: Takátsné Tenki Mária (szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán)

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.