Schaeffler Savaria érte el tavaly Vas megyében a legnagyobb árbevételt

Farkas Bazsi 2023-12-11 17:28:02
333 milliárd 944 millió forint volt a nettó árbevétele.

A száz legeredményesebb Vas vármegyei vállalkozás nettó árbevétele 2022-ben együttesen meghaladta az 1882,712 milliárd forintot, ez 18,7 százalékkal több, mint az évben - olvasható a TOP 100 Vas vármegye című, hétfőn Szombathelyen bemutatott kiadványban.

A 100 legnagyobb Vas vármegyei gazdálkodó forgalmának közel kétharmada, 1233,157 milliárd forint exportból származott, itt a növekedés mértéke 16,1 százalékos volt; ezzel egyidejűleg az egyharmad súlyt képviselő belföldi értékesítés 23,9 százalékkal bővült.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) adatain alapuló kimutatás szerint a dobogó első helyét megtartotta a közúti jármű- és járműmotorok alkatrészeinek gyártásával foglalkozó Schaeffler Savaria Kft., amely 2022-ben 333,944 milliárd forint nettó árbevételt ért el az előző évi 274,715 milliárd forint után. Ez a cég a vármegye legnagyobb exportőre és legnagyobb foglalkoztatója is.

A lista második helyén az idén a szintén közúti jármű- és járműmotorok alkatrészeinek gyártásával foglalkozó BPW Hungary Kft. végzett 138,060 milliárd forint árbevétellel, 23,4 százalékkal növelve az előző évben elért 111,924 milliárd forintos nettó árbevételét.

A harmadik az ipari gáz gyártásával foglalkozó Linde Gáz Magyarország Zrt. lett, 133,966 milliárd forint nettó árbevétellel. A cég az előző évben 84,504 milliárd forint nettó árbevételt könyvelhetett el, az 58,5 százalékot meghaladó növekedéssel a listán a tavalyi ötödik helyről kettőt léphetett előre.

A százas lista első tíz helyén osztozik még sorrendben a TDK Components Kft, a Cellkom Elektronikai Termékeket Gyártó Kft., az Aptiv Services Hungary Kft. a Falco Zrt., az Allison Transmission Kft, a Paccor Hungary Kft., és a Taravis Baromfi és Élelmiszeripari Kft.

A vasi TOP-listás vállalkozások zöménél, 92 adózónál  nőtt, 8 adózónál viszont jelentősen - 43,5 százalékkal - csökkent a nettó árbevétel 2021-ről 2022-re. Az árbevétel többlet közel 77 százalékát feldolgozóipari cégek, 12,4 százalékát a kereskedelem, gépjárműjavítás ágazatba tartozó vállalkozások produkálták.

A TOP 100 -üzemi- üzleti tevékenységének eredménytömege 94 milliárd 708 millió forint volt, 42,8 százalékkal haladta meg a megelőző évben elért 28 milliárd 388 millió forintot.

A 100 legnagyobb vasi társaság együttesen több mint 25 ezer embernek adott munkát, és bár dolgozóik létszáma az előző évhez képest összességében 2,8 százalékkal csökkent, a foglalkoztatottak mintegy 40 százaléka így is náluk állt alkalmazásban a vármegyében.

A vasi TOP 100-ak által 2022-ben üzembe helyezett beruházások értéke együttesen 94,019 milliárd forint volt, ami 56,3 százalékkal haladta meg az ugyanezeknél a cégeknél egy évvel korábban üzembe helyezett beruházások értékét.

Összességében a Vas vármegyei TOP 100 vállalat kiemelt mutatói - a negatív gazdasági hatások, az energiaválság, a magas infláció, a megnövekedett bizonytalanság, a világgazdaság lassulása, szigorúbb finanszírozási feltételek ellenére - javulást, növekedést mutatnak. Különösen igaz ez a vármegye húzóágazatára, a feldolgozóiparra, hiszen az ebben az ágazatban működő 42 vállalkozása adta a TOP 100-vasi cég árbevételének csaknem 80 százalékát, az export 94,5 százalékát, a foglalkoztatottak 77,5 százalékát, és az együttes üzemi eredmény több mint háromnegyed részét, valamint a beruházási érték 85,6 százalékát - írták a Médiaworks Hungary Zrt. által megjelentetett,  a Vas Népe szerkesztősége által gondozott reprezentatív kiadványban - adta hírül az MTI.

Szólj hozzá!

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.