154 millió forintos mínusszal tervezi a 2024-es évet a SZOVA

Farkas Bazsi 2023-12-07 18:58:01
A fizikai dolgozók 20%-os, a szellemi alkalmazottaknál pedig 15%-os béremeléssel számol a cég. Újra kell építeni a Tófürdő közel 20 éves csúszdáját.

A jövő heti szombathelyi közgyűlésen tárgyalják az önkormányzati cégek üzleti terveit. Az előterjesztések között szerepel a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nkft. 2024-es évre vonatkozó terve is.

2024. évi üzleti tervben mind a bevételek, mind költségek jelentős emelkedésével számolunk. A költségek növekedése várhatóan nagyobb lesz a bevételi többletnél, emiatt üzemi szinten 72 millió forintos, adózás előtti szinten pedig 154 millió forint veszteséget várunk. A hulladékgazdálkodás szervezeti és jogszabályi környezetének teljes átalakulása azonban olyan bizonytalanságokat hordoz magában, amelyek az év során szükségessé tehetik az üzleti terv módosítását - emeli ki elsők között az anyag.

Ez sokkal kevesebb, mint a 2023-as tervben szereplő. A 481 millió forintos üzemi veszteséggel számoltak, mellett a kötvénykibocsátásból származó törlesztési kötelezettséggel együtt, összesen 740 millió forintos finanszírozással kalkuláltak.

A beszámoló szerint a SZOVA üzletileg jól járt azzal, hogy a MOHU elvitte a hulladékgazdálkodást. Az anyag szerint a folyamat pénzügyileg stabilizáló hatással bír. Megszűnt a korábbi koordináló szervezet, az NHKV Zrt. kifizetéseit jellemző kiszámíthatatlanság, a koncessziós társaság a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig kibocsátja a teljesítésigazolásokat és a számlák kiállítását követően 30 napra a szolgáltatás ellenértéke megérkezik a SZOVA számlájára.

Ez, a napelemparkban termelt áram, és az infláció miatt végrehajtott áremelés összesen évi 300 millió forintos plusz bevételt eredményez a cégnek. Összesen 5 milliárd 35 millió forint árbevétellel kalkulálnak.

130 millió forintot fog tudni megtakarítani a cég a gáz és áram beszerzésen. 

Ugyanakkor a tervezett béremelés (A fizikai dolgozók 20%-os, a szellemi alkalmazottaknál pedig 15%-os béremeléssel számolnak.), a karbantartási költségek folyamatos emelkedése és a beszállítói áremelések összességében és egy nagy értékű, lízing formájában megvalósítani tervezett eszközpótlás olyan jelentős költségnövekedést okoznak, amelyet a bevételek növekedése és az energiaköltségek csökkenése nem tud teljes mértékben ellentételezni – indokolja a veszteség megjelenését a cég beszámolója.

A devizakötvény törlesztésére 2024-ben  közel 520 millió forintot kell fordítani, a kamatköltség pedig várhatóan 140 millió forint körül lesz.

A beruházásokat illetően kiemelik, hogy elengedhetetlenné vált a Tófürdő 20 éves csúszdáinak újraépítése.

Gépek beszerzésére (lánctalpas forgó-kotró gép, kukásautók és egyéb járművek) 140 millió forintot irányoztak elő. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.