Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Farkas Bazsi 2023-12-05 13:37:44
Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a TDK Hungary Components Kft. a saját forrásból és a támogatási összegből megvalósuló új napelem és hőszivattyús rendszerének telepítéséhez a kormány energiahatékonyságot növelő beruházásokat előmozdító Gyármentő Programjának részeként. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be 2023. december 5-én Budapesten.

A szombathelyi elektronikai alkatrészgyártó vállalat az összeget saját finanszírozásával együtt megújuló energia felhasználásának bővítésére (napelemes rendszer), energiahatékonyabb légtechnikai eszközök telepítésére, valamint a vállalat infrastrukturális berendezéseinek felügyeletét ellátó rendszer kiépítésére vonatkozó beruházások megvalósítására fordítja.

A támogatással érintett beruházások legkésőbb 2025 márciusáig valósulnak meg, ezek jelentős mértékben hozzájárulnak a TDK Hungary Components Kft. energiapiaci ár-kitettségének csökkentéséhez.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalat az új rendszerrel éves szinten összesen 4000 háztartás éves energiaigényének megfelelő energiát termel meg. Ez elektromos autóval több mint 60 millió km megtételéhez lenne elegendő. A vállalat az új energiahatékonyság-növelő beruházásnak köszönhetően éves szinten 2 ezer tonna CO2 kibocsátás-megtakarítást érhet el, ami több mint 150 ezer fa éves CO2 megkötésével megegyező mennyiség. A beruházásnak köszönhetően a szombathelyi TDK szinte teljesen gázfüggetlenné válik, így a vállalat ezzel is hozzájárul a lakossági energiaellátás biztosításához.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.