Etikai vétség miatt marasztalta el a MÚOSZ a Nyugat.hu-t 

Farkas Bazsi 2023-12-04 07:48:00
A szerkesztőség forrásmegjelölés nélkül másodközölte az Ugytudjuk.hu, STYL-gyárral kapcsolatban megjelent írását.

A MÚOSZ Etikai Bizottsága etikai vétséget állapított meg a „Tragikussá vált a helyzet a szombathelyi Styl-gyárban, 150 ember kerülhet utcára” című anyagnál, a Nyugat.hu portál közlése nyomán.

Az Etikai Bizottság felhívja a szerkesztőségek figyelmét, hogy maradéktalanul tartsák be a szerző védelméről szóló etikai szabályokat. Jelen állásfoglalás ellen fellebbezésnek nincs helye - írja állásfoglalásában a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

A múlt héten hétfőn jelent meg írásunk a Styl-gyárral kapcsolatban, “Segélykiáltás a szombathelyi Stlytől: ha nem kapunk gyorsan pénzügyi segítséget, akkor 150 ember fog utcára kerülni” címmel. Cikkünket 12 óra 42 perckor jelentettük meg. A Nyugat.hu a fent említett címmel ugyanezen a napon 16 óra 31 perckor közölte írását a témában. 

Az újságírás etikai szabályai ilyenkor arra kötelezik a szerzőt, hogy legalább egy mondattal térjen ki arra, hogy a témáról honnan értesült, mely szerkesztőség terméke volt az eredeti hír. Mivel nem ez volt az első alkalom, hogy a Nyugat.hu saját híreként osztotta meg a korábban az Ugytudjuk.hu-n megjelent információt, így a MÚOSZ Etikai Bizottságához fordultunk. 

Az esetet a grémium olyan súlyúnak tekintette, hogy jelzésünk nyomán azonnal, tárgyalás mellőzésével hozott elmarasztaló állásfoglalást.

A döntés indoklása kimondja, hogy: az Etikai Bizottság arra a huzamosabb ideje fennálló gyakorlatra hívja fel a figyelmet, amikor a történetet, ötletet alapul véve, más szerkesztőségekben a témát újra feldolgozva, újra körüljárva, lényegében azonos terméket hoznak létre – abban bízva, hogy ilyenkor nem marasztalható el senki plágium vétsége miatt.

A plágium valóban nem áll meg, de etikai vétséget követnek el, mert megsértik a Kódex szerző védelméről szóló szabályát.

A Bizottság arra is rámutat - olvasható a MÚOSZ weblapján -, hogy az egyes szerkesztőségek méretétől és befolyásától függetlenül bátran használhatók a forrásmegjelölések, hiszen az az anyag értékéből nem vesz el, és nem feltétlenül jelenti az eredeti közlő nemkívánatos népszerűsítését.

A döntés tovább árnyalja, hogy a Nyugat.hu idén tavasszal sajtódíjat vehetett át attól a MÚOSZ-tól, amelyik most döntésében elmarasztalta. 

Hogy a továbbiakban segítsük a Nyugat.hu munkáját, alább néhány változat arra vonatkozóan, hogy milyen megfogalmazással is lehet hivatkozást elhelyezni egy írásban:

- írja megjelent cikkében az Ugytudjuk.hu
- amint azt az Ugytudjuk.hu kiszúrta.
- értesült az Ugytudjuk.hu.
- erről az Ugytudjuk.hu írt elsőként.
- erősítette meg, a korábban az Ugytudjuk.hu-n megjelent információkat.
- számolt be róla az Ugytudjuk.hu.
- adta közzé az Ugytudjuk.hu.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.