Etikai vétség miatt marasztalta el a MÚOSZ a Nyugat.hu-t 

Farkas Bazsi 2023-12-04 07:48:00
A szerkesztőség forrásmegjelölés nélkül másodközölte az Ugytudjuk.hu, STYL-gyárral kapcsolatban megjelent írását.

A MÚOSZ Etikai Bizottsága etikai vétséget állapított meg a „Tragikussá vált a helyzet a szombathelyi Styl-gyárban, 150 ember kerülhet utcára” című anyagnál, a Nyugat.hu portál közlése nyomán.

Az Etikai Bizottság felhívja a szerkesztőségek figyelmét, hogy maradéktalanul tartsák be a szerző védelméről szóló etikai szabályokat. Jelen állásfoglalás ellen fellebbezésnek nincs helye - írja állásfoglalásában a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

A múlt héten hétfőn jelent meg írásunk a Styl-gyárral kapcsolatban, “Segélykiáltás a szombathelyi Stlytől: ha nem kapunk gyorsan pénzügyi segítséget, akkor 150 ember fog utcára kerülni” címmel. Cikkünket 12 óra 42 perckor jelentettük meg. A Nyugat.hu a fent említett címmel ugyanezen a napon 16 óra 31 perckor közölte írását a témában. 

Az újságírás etikai szabályai ilyenkor arra kötelezik a szerzőt, hogy legalább egy mondattal térjen ki arra, hogy a témáról honnan értesült, mely szerkesztőség terméke volt az eredeti hír. Mivel nem ez volt az első alkalom, hogy a Nyugat.hu saját híreként osztotta meg a korábban az Ugytudjuk.hu-n megjelent információt, így a MÚOSZ Etikai Bizottságához fordultunk. 

Az esetet a grémium olyan súlyúnak tekintette, hogy jelzésünk nyomán azonnal, tárgyalás mellőzésével hozott elmarasztaló állásfoglalást.

A döntés indoklása kimondja, hogy: az Etikai Bizottság arra a huzamosabb ideje fennálló gyakorlatra hívja fel a figyelmet, amikor a történetet, ötletet alapul véve, más szerkesztőségekben a témát újra feldolgozva, újra körüljárva, lényegében azonos terméket hoznak létre – abban bízva, hogy ilyenkor nem marasztalható el senki plágium vétsége miatt.

A plágium valóban nem áll meg, de etikai vétséget követnek el, mert megsértik a Kódex szerző védelméről szóló szabályát.

A Bizottság arra is rámutat - olvasható a MÚOSZ weblapján -, hogy az egyes szerkesztőségek méretétől és befolyásától függetlenül bátran használhatók a forrásmegjelölések, hiszen az az anyag értékéből nem vesz el, és nem feltétlenül jelenti az eredeti közlő nemkívánatos népszerűsítését.

A döntés tovább árnyalja, hogy a Nyugat.hu idén tavasszal sajtódíjat vehetett át attól a MÚOSZ-tól, amelyik most döntésében elmarasztalta. 

Hogy a továbbiakban segítsük a Nyugat.hu munkáját, alább néhány változat arra vonatkozóan, hogy milyen megfogalmazással is lehet hivatkozást elhelyezni egy írásban:

- írja megjelent cikkében az Ugytudjuk.hu
- amint azt az Ugytudjuk.hu kiszúrta.
- értesült az Ugytudjuk.hu.
- erről az Ugytudjuk.hu írt elsőként.
- erősítette meg, a korábban az Ugytudjuk.hu-n megjelent információkat.
- számolt be róla az Ugytudjuk.hu.
- adta közzé az Ugytudjuk.hu.

Szólj hozzá!

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által.