LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

Farkas Bazsi 2023-12-01 13:52:55
A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Jelen formájában káros a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházások intézménye, mert a kormány visszaél vele - hangoztatta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja.

Ezt a jogszabályt, úgy, ahogy van, el kell törölni. Ez jelen formájában semmiképen nem szolgálja a közérdeket - fogalmazott az ellenzéki politikus, hozzátéve, elképzelhetőnek tartják, hogy új törvénnyel el lehessen érni a kívánatos célt.

Szendefy Mária felidézte: a Kúria a napokban zöld utat adott pártja népszavazási kezdeményezésének, amellyel a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházásokról szóló törvény hatályon kívül helyezését kívánják elérni, így ha senki nem támadja meg a döntést az Alkotmánybíróságon, és az Alkotmánybíróság sem gördít akadályt ez elé, heteken belül megkezdhetik a referendum kiírásához szükséges aláírások összegyűjtését.

A jogszabályt kritizálva a politikus példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel. Azt mondta: a projektet 2018-ban minősítette nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházássá a kormány, s noha a pénzhiány miatt az eredetileg tervezettnél jóval csekélyebb tartalommal valósul végül meg "az őrült terv", a helyiek évekig nem tudták használni a tópartot, ráadásul "közel hatvan hektáron gyakorlatilag letarolták a természetes élővilágot", és elpusztultak a környék ikonikus épületei, a nádtetős házak is.

Hozzátette: néhány napja az derült ki, hogy az illetékes kormányhivatal az eredeti, "megalomán tervre" adta ki a környezetvédelmi engedélyt, így jelenleg nem tudni, pontosan mi is épül meg a Fertő partján.

Szólj hozzá!

Megújulhat a Sokorópátkai út Győr-Ménfőcsanakon

Állami kezelésű az út, de az önkormányzat is beszáll a felújításába.

Ungár Péter: Donáth Anna az Európai Gyermekvédelmi Hatóság létrehozásnak mozgalmával megvezeti a választókat

Az LMP parlamenti képviselője arról ír, hogy a gyermekvédelmet Magyarországon rendbe tenni jelenleg csak az Orbán-kormány tudja.

Kellemes tavaszi idővel indul a hét

A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések.

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.