Átszabták a győri választókerületeket: Kertvárost leválasztották Szentivánról

Pintér Bence 2023-12-01 17:30:17
Határidőre elkészült a friss választási térkép, egy adyvárosi körzetet szüntettek meg.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Mint arról nemrég beszámoltunk: Győr hivatalos választópolgárainak népessége csökkent az elmúlt öt évben, így a város kevesebb egyéni képviselőre vált jogosulttá. Ez az eredményezte viszont, hogy a rendszerben eddig meglévő egyenlőtlenségek – Győrszentiván alul-, Ménfőcsanak felülreprezentáltsága – várható volt, hogy az egész térképet át kell rajzolni.

A város honlapjára felkerült, a Helyi Választási Iroda által elfogadott javaslat ezt is teszi, több nagyobb változtatás mellett jó pár kisebbet eszközöl a választási térképen, amelyek feldolgozását még mi is végezzük. Nagy vonalakban azonban a következő látszik:

az egyik adyvárosi kerületet szüntették meg, a nyolcast, ahol jelenleg Szálasy László (Fidesz) a képviselő, akiről azt beszélik a városban, hogy nem biztos, hogy újra fog indulni. Kertvárost leválasztották Győrszentivánról, az mostantól a gyárvárosi kerülethez tartozik; a két ménfőcsanaki kerület pedig Marcalváros felé terjeszkedett.

A szentiváni körzet szétszedésének bár a helyi civilek nem örülnek – mint az képivselőjelöltjük, Balog-Farkas Renáta TikTok-videójából kiderült – de jogi értelemben valóban csökkentette a szentiváni kerület jogellenes „túlzsúfoltságát”. Másik oldalról viszont Kertvárossal együtt már tényleg egy furcsa férckerületnek tűnik a hatos, ami tulajdonképpen Nádorvárostól Jancsifalun, Gyárvároson, Likócson át Győrszentiván-Kertvárosig ér. Jelenleg ez Hajtó Péter volt fideszes, jelenleg független képviselő körzete.

A két ménfőcsanaki/gyirmóti kerület terjeszkedése is indokolt volt jogilag, ha földrajzilag messze is esik a Mécs László utca déli szakasza és keresztutcáitól az egykor különálló település. A Marcalváros II-t lefedő kerület most kicsit keletebbre tolódott, és Marcalváros I-ben csatoltak hozzá újabb utcákat. Ezeken felül első pillantásra a 8-as kerület környező kerületekhez történő szétdobása miatt történtek apró módosítások, a bácsai kerület adott át egy választókört Belváros-Révfalunak (3. választókerület), emellett történtek egyéb korrekciók, amiket fel fogunk dolgozni a következő napokban.

A határozatot itt, minden változást pedig a szavazóköröket összesítő, illetve a körzetleíró listában találni, bár ez az előző állapotot nem mutatja, tehát úgy kell bogarászni hozzá a korábbi listákat, ha teljes képet akarunk kapni. Térképet, mint a Helyi Választási Bizottság alakuló ülésén kiderült, hivatalosan nem kell rajzolni vagy feltölteni, ami térképet ott mutattak a bizottság tagjainak, az belső használatra készült.

Szólj hozzá!

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.