Átszabták a győri választókerületeket: Kertvárost leválasztották Szentivánról

Pintér Bence 2023-12-01 17:30:17
Határidőre elkészült a friss választási térkép, egy adyvárosi körzetet szüntettek meg.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Mint arról nemrég beszámoltunk: Győr hivatalos választópolgárainak népessége csökkent az elmúlt öt évben, így a város kevesebb egyéni képviselőre vált jogosulttá. Ez az eredményezte viszont, hogy a rendszerben eddig meglévő egyenlőtlenségek – Győrszentiván alul-, Ménfőcsanak felülreprezentáltsága – várható volt, hogy az egész térképet át kell rajzolni.

A város honlapjára felkerült, a Helyi Választási Iroda által elfogadott javaslat ezt is teszi, több nagyobb változtatás mellett jó pár kisebbet eszközöl a választási térképen, amelyek feldolgozását még mi is végezzük. Nagy vonalakban azonban a következő látszik:

az egyik adyvárosi kerületet szüntették meg, a nyolcast, ahol jelenleg Szálasy László (Fidesz) a képviselő, akiről azt beszélik a városban, hogy nem biztos, hogy újra fog indulni. Kertvárost leválasztották Győrszentivánról, az mostantól a gyárvárosi kerülethez tartozik; a két ménfőcsanaki kerület pedig Marcalváros felé terjeszkedett.

A szentiváni körzet szétszedésének bár a helyi civilek nem örülnek – mint az képivselőjelöltjük, Balog-Farkas Renáta TikTok-videójából kiderült – de jogi értelemben valóban csökkentette a szentiváni kerület jogellenes „túlzsúfoltságát”. Másik oldalról viszont Kertvárossal együtt már tényleg egy furcsa férckerületnek tűnik a hatos, ami tulajdonképpen Nádorvárostól Jancsifalun, Gyárvároson, Likócson át Győrszentiván-Kertvárosig ér. Jelenleg ez Hajtó Péter volt fideszes, jelenleg független képviselő körzete.

A két ménfőcsanaki/gyirmóti kerület terjeszkedése is indokolt volt jogilag, ha földrajzilag messze is esik a Mécs László utca déli szakasza és keresztutcáitól az egykor különálló település. A Marcalváros II-t lefedő kerület most kicsit keletebbre tolódott, és Marcalváros I-ben csatoltak hozzá újabb utcákat. Ezeken felül első pillantásra a 8-as kerület környező kerületekhez történő szétdobása miatt történtek apró módosítások, a bácsai kerület adott át egy választókört Belváros-Révfalunak (3. választókerület), emellett történtek egyéb korrekciók, amiket fel fogunk dolgozni a következő napokban.

A határozatot itt, minden változást pedig a szavazóköröket összesítő, illetve a körzetleíró listában találni, bár ez az előző állapotot nem mutatja, tehát úgy kell bogarászni hozzá a korábbi listákat, ha teljes képet akarunk kapni. Térképet, mint a Helyi Választási Bizottság alakuló ülésén kiderült, hivatalosan nem kell rajzolni vagy feltölteni, ami térképet ott mutattak a bizottság tagjainak, az belső használatra készült.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.