LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

Farkas Bazsi 2023-11-27 13:19:48
A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

A települési klímavédelmi feladatok támogatására szólította fel a kormányt Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A szükséges intézkedéseket az önkormányzatok jelenlegi pénzügyi helyzetükben nem tudják finanszírozni - indokolta felvetését.

A klímaváltozás mérséklése érdekében szükséges a károsanyag és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Ennek egyik megoldása az úgynevezett 15 perces települések kialakítása, ahol az otthon, a munkahely és az egyéb szolgáltatási helyek közötti távolság 15 perc alatt megtehető közösségi közlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan - mondta a politikus.

Értékelése szerint ehhez az önkormányzati lakásállomány növelésére, a közösségi közlekedés támogatására és a vasút fejlesztésére lenne szükség.

Szólt arról is, hogy az önkormányzati épületállomány felújításával is csökkenthető a károsanyag-kibocsátás, a korszerűsítéshez a kormány támogatására van szükség. Bakos Bernadett szükséges intézkedésnek nevezte az energiaközösségek kialakítását és azt, hogy az energiát minél inkább helyben termeljék meg.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen. Hozzátette: ez is kormányzati támogatással valósítható meg.

Esőkertek kialakítását is szükségesnek tartja az ellenzéki képviselő. Mint mondta, ez megoldást jelenthet a villámárvizek és az aszály ellen a városi környezetben. Megjegyezte, hogy a szélkárok enyhítésére akcióterveket kellene kidolgozni.

A politikus fontosnak nevezte a fenntartható hulladékgazdálkodás, a közösségi komposztálás, a közösségi kertek kormányzati támogatását. Hangsúlyozta, hogy szükséges lenne a vállalkozások "zöldítése" is.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.