LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

Farkas Bazsi 2023-11-23 15:29:00
A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője csütörtöki, online is követhető sajtótájékoztatón az ellenzéki párt javaslatait ismertetve azt mondta, hogy az ország- és vármegyebérletet klímabérletté kellene alakítani.

Szóvá tette, hogy előbbi nem érvényes a településeken belül, ezzel szemben az LMP által javasolt klímabérletet lehetne akár a városi közlekedésben is használni. A klímabérletet megfelelő kompenzáció mellett vezették volna be - jegyezte meg.

Jelezte: a közlekedési cégek kompenzációja mellett pályafelújításra és a járműállomány cseréjére is szükség lenne. Húszmilliárd forintból az összes vasúti mellékvonalon használt, de jó minőségű motorvonatokat lehetne forgalomba állítani - közölte, országos ütemes menetrend és regionális közlekedési szövetségek felállítását is szorgalmazva.

Bakos Bernadett rámutatott: az Európai Unióban a közösségi közlekedés az egyetlen terület, ahol nem sikerült csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az autók döntő többségükben kőolaj alapú üzemanyagokkal közlekednek, és Magyarországon egymillióval nőtt az elmúlt tíz évben a személygépkocsik száma. Az ellenzéki politikus közlése szerint az üvegházhatású gázkibocsátás 24 százaléka a közlekedésből származik, és a kibocsátás 2013 óta 39 százalékkal nőtt Magyarországon. A közlekedés zöldítése nélkül nem lehet klímavédelemről beszélni és nem lehet elérni a környezetvédelmi célokat - jelentette ki.

Azt mondta, a közösségi közlekedés ma rendkívül rossz állapotban van. Magyarországon az elmúlt három évtizedben több mint kétszer annyit fordítottak autópálya-építésre, mint a vasúti infrastruktúra fejlesztésére - mutatott rá, szóvá téve a vasúti mellékvonalak bezárását, az agglomerációs vasútvonalak fejlesztésének leállítását is.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.