LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

Farkas Bazsi 2023-11-23 15:29:00
A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője csütörtöki, online is követhető sajtótájékoztatón az ellenzéki párt javaslatait ismertetve azt mondta, hogy az ország- és vármegyebérletet klímabérletté kellene alakítani.

Szóvá tette, hogy előbbi nem érvényes a településeken belül, ezzel szemben az LMP által javasolt klímabérletet lehetne akár a városi közlekedésben is használni. A klímabérletet megfelelő kompenzáció mellett vezették volna be - jegyezte meg.

Jelezte: a közlekedési cégek kompenzációja mellett pályafelújításra és a járműállomány cseréjére is szükség lenne. Húszmilliárd forintból az összes vasúti mellékvonalon használt, de jó minőségű motorvonatokat lehetne forgalomba állítani - közölte, országos ütemes menetrend és regionális közlekedési szövetségek felállítását is szorgalmazva.

Bakos Bernadett rámutatott: az Európai Unióban a közösségi közlekedés az egyetlen terület, ahol nem sikerült csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az autók döntő többségükben kőolaj alapú üzemanyagokkal közlekednek, és Magyarországon egymillióval nőtt az elmúlt tíz évben a személygépkocsik száma. Az ellenzéki politikus közlése szerint az üvegházhatású gázkibocsátás 24 százaléka a közlekedésből származik, és a kibocsátás 2013 óta 39 százalékkal nőtt Magyarországon. A közlekedés zöldítése nélkül nem lehet klímavédelemről beszélni és nem lehet elérni a környezetvédelmi célokat - jelentette ki.

Azt mondta, a közösségi közlekedés ma rendkívül rossz állapotban van. Magyarországon az elmúlt három évtizedben több mint kétszer annyit fordítottak autópálya-építésre, mint a vasúti infrastruktúra fejlesztésére - mutatott rá, szóvá téve a vasúti mellékvonalak bezárását, az agglomerációs vasútvonalak fejlesztésének leállítását is.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.