Klórgázszivárgás miatt tizenegy embert vittek kórházba a szombathelyi fedett uszodából

Farkas Bazsi 2023-11-22 16:25:07
Egy óvodai csoport is tartózkodott az uszodában.

Tizenegy embert vittek kórházba szerda délelőtt a szombathelyi fedett uszodából - közölte a létesítményt üzemeltető Vasivíz Zrt. műszaki igazgatója a városi televíziónak nyilatkozva.

Németh Gábor elmondta: az épület mellett, szabad téren szokásos uszodatechnológiát alkalmazva sósavat fejtettek át egy tartályba, amelyben - mint kiderült - előzőleg kis mennyiségű hipó is volt, így a két vegyszer reakcióba lépett, klórgáz képződött, amely az épület légtechnikai rendszerén keresztül bekerült az uszoda légterébe.

Hozzáfűzte: az épületet azonnal kiürítették, a mentők, a katasztrófavédelem és a rendőrség is kivonult a helyszínre, ahol a vendégek és az uszoda dolgozói közül többen panaszkodtak torokkaparásra, légzési nehézségekre, a mentők 11 embert vittek további kivizsgálásra kórházba.

Németh Gábor megerősítette: egy óvodai csoport is tartózkodott az uszodában, de közülük senki nem lélegezte be a gázt, őket - ahogy kiderült a szivárgás - azonnal egy másik épületbe kísérték. A mentők a gyerekeket is megvizsgálták, majd a csoport elhagyta az uszodát.

Az épületet átszellőztették, de szerdán már nem nyitnak ki.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: 11 felnőttet vittek a Szombathelyi Markusovszky Kórházba enyhe légúti panaszokkal, senkinek nem volt súlyos az állapota.

Az esettel kapcsolatban az üzemeltető Vasivíz az alábbi közleményt küldte el szerkesztőségünknek:

Sajtóközlemény

Társaságunk az alábbi tájékoztatást adja a Fedett Uszoda területén 2023.11.22-i a bezárást okozó eseményről.

Ellentétben a megjelent információkkal nem gázszivárgás történt. A Fedett Uszoda üzemeltetéséhez szükséges fertőtlenítő szerek a szabadban történő átfejtése során nátrium-hypoklorit és sósav keveredett össze, mely azonnali klórgáz képződéssel jár. Az átfejtésben részt vevő kolléga rögtön észlelte a problémát, és gyors reakciójának köszönhetően az átfejtést leállította, és elkezdte a vízzel történő hígítást.

A kedvezőtlen szélirány hatására a keletkezett klórgáz egy része a létesítmény szellőző rendszerén keresztül bejutott az 50-es medencét magába foglaló épület helyiségeibe. A létesítmény haladéktalanul történő kiürítésének köszönhetően információink alapján komolyabb személyi sérülés nem történt.

A kiérkező mentők a torokkaparásra panaszkodó érintettek közül 11 főt szállították kórházba további kivizsgálásra. A többi vendég és dolgozó egészségügyi vizsgálata után további ellátása nem volt indokolt. Az átfejtést végző, a klórgázzal közvetlenül érintkező kollégáinkat a vizsgálatokat követően már ki is engedték a kórházból, maradandó sérülést nem szenvedtek.

A Vas vármegyei Katasztrófavédelem helyszínre kiérkező szakemberi átvizsgálták a létesítményt, méréseket végeztek, majd az épület teljes átszellőztetését rendelték el.

A biztonságos üzemeltetés feltételeinek helyreállítását követően a Fedett Uszoda holnapi napon a megszokott nyitvatartási időben fogadja a Vendégeit.

Társaságunk szakértő bevonásával az eset kivizsgálását elvégzi és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Azon vendégeinktől, akik a mai nap nem tudták a megszokottak szerint igénybe venni a létesítmény szolgáltatásait szíves elnézésüket kérjük.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.