Horváth Gábor: Adja el a szombathelyi önkormányzat a Gothard-kastélyt!

Farkas Bazsi 2023-11-22 17:11:00
Furcsa kijelentés, a korábban a városi vagyon kiárusítását bíráló fideszes önkormányzati képviselőtől.

Bár korábban kijelentette a szombathelyi Fidesz-KDNP frakció, hogy bojkottálja a városi önkormányzati médiát, a választás közeledtével úgy néz ki szerte oszlatták álláspontjukat és Illés Károly frakcióvezető után, legutóbb Horváth Gábor, az 1-es számú választókerület, vagyis Kámon, Herény, és a Minerva lakópark önkormányzati képviselő tett eleget a városi tévé meghívásának.

Szolgálni Istent és szolgálni embertársaimat, ez a credom - nyitott ezzel Horváth, aki azzal folytatta, hogy számára kudarc volt, amikor 2019-ben a Fidesz nem tudta megtartani a városvezetői pozíciót és ellenzékbe kényszerült. 

A körzet fejlesztéseivel kapcsolatban azt mondta, hogy 2020 év elején elküldte már a javaslatait, a lista elején a Rumi Rajki István utca felújítása szerepelt. 

Igaz 2020-ban a Rumi Rajki és a Benczúr utcákban is elkezdődött a betonlapos járdák feljítása, de aztán a covid és a háború okozta gazdasági válság miatt ez megtorpant. Kétségkívül nem jutottunk annyi forráshoz, mint a városvezetői képviselők. 13 járdaszakasz újult, meg ebből 1 történt ellenzéki képviselő körzetében, de ugyanez látszik az útfelújításoknál is - mondta.

A képviselő kiemelte, hogy probléma a körzetében a csapadékvíz elvezetés, szerinte sok árkot betemettek a lakók és most emiatt nincs, ami elvezesse az esőt.

Horváth kitért rá, hogy László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester gyámsága mellett elindult a Rumi Rajki István utca felújítása. Bár neki hiány érzetet okoz, hogy az utca csak az első egyharmadban újul meg.

Tíz utca van a körzetben, ami nagyon rossz állapotban van. A Farkas Károly utca, a Székely Bertalan, Prága, Pipacs, a Béke tér rekonstrukciója nem várathat magára - mutatott rá.

A beszélgetésben kitértek a Gothard-kastélyra is, amivel kapcsolatban Horváth Gábor felelevenítette, hogy még az előző városvezetés grandiózus felújítást tervezett, elsőként 2, aztán 4 milliárd forintért, amiből semmi nem valósult meg. 

Látogatóközpontot terveztek, de ki tartja fenn, milyen forrásból? 2015-ben ki lettek költöztetve a lakók, azóta nincs bent fűzés, csak az enyészeté az épület. Beázik a tető, amit 76 millió forintból - ami a tervezésből maradt meg - meg lehetett volna csinálni, ám a Miniszterlenökség ezt nem hagyta, vissza kellett fizetni ezt is. 

Én el tudnám képzelni, hogy az önkormányzat, megjelölt céllal, értékesítse a kastélyt - hangsúlyozta a képviselő. Ezt leginkább azzal indokolta, hogy a városnak nincsen annyi pénze, amiből rendbe lehet hozni az épületet.

A terület minősítésekkel kapcsolatban szóba került a Farkas Károly utca. 

Ha olyan agilis lett volna az elődöm, mint én, akkor meg tudta volna akadályozni, hogy a sporttelep ne kerüljön át városközponti vegyes besorolásba, ami egy tragédia az ott élők részére. 6 tömbházat fognak felhúzni, 120 lakással. A városközponti vegyes besorolású területre nem lehet 3 méter magasságig lakásokat építeni, csakis üzleteket, tárolókat. Itt mégis valamilyen turpisság miatt lakások épültek a földszinten. Az önkormányzat és a kormányhivatal pedig egymásra mutogat. A Farkas Károly és a Barabás Miklós utca burkolata pedig a megnövekedett forgalom miatt folyamatosan csak romlik - mondta.

A fűnyírással folytatódott a beszélgetés. 

615 millió forintot költ el a város az ágazatra, előtte 340 millió volt. a gépbeszerzések miatt jelentős javulásnak kellett volna lennie, de ez elmaradt. Nemrég hívtak ismét lakók, hogy vannak olyan területek, ahol idén csak egyszer nyírtak füvet. Radikális átalakítás kellene, amit Nemény András megörökölt Puskás Tivadartól abba érdembe nem nyúlt bele. 

A képviselő kritizálta az 1000 fa programot, szerinte ugyanis Nemény András polgármester hiába ígérte 1000 fa elültetését ez a mai napig nem valósult meg.

Tavasszal kapott tájékoztatás szerint 259 fánál jár a város.

Horváth arról is beszélt, hogy szeritne a város költségvetését úgy kellene elkészíteni, hogy a polgármester egy asztalhoz ül a körzetes képviselőkkel és közösen alkotják meg az önkormányzat éves pénzügyi tervét.  

A politikus azzal zárt, hogy szeretne indulni 2024-ben az önkormányzati választáson, ám a végső döntés nem az övé, hanem Hende Csaba, választókerületi elnöké lesz.

Én azt gondolom, hogy a polgári oldalnak van esélye arra, hogy újra jobboldali városvezetése lesz Szombathelynek. Én abban bízok, hogy így, hogy a kormány is jobboldali, a képviselő-testületben esetleg többségünk lesz, akkor több forrást fogunk tudni hozni Szombathelyre. Érdemi innovációs fejlesztések kerülhetnek a városba - hangsúlyozta.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.