Horváth Gábor: Adja el a szombathelyi önkormányzat a Gothard-kastélyt!

Farkas Bazsi 2023-11-22 17:11:00
Furcsa kijelentés, a korábban a városi vagyon kiárusítását bíráló fideszes önkormányzati képviselőtől.

Bár korábban kijelentette a szombathelyi Fidesz-KDNP frakció, hogy bojkottálja a városi önkormányzati médiát, a választás közeledtével úgy néz ki szerte oszlatták álláspontjukat és Illés Károly frakcióvezető után, legutóbb Horváth Gábor, az 1-es számú választókerület, vagyis Kámon, Herény, és a Minerva lakópark önkormányzati képviselő tett eleget a városi tévé meghívásának.

Szolgálni Istent és szolgálni embertársaimat, ez a credom - nyitott ezzel Horváth, aki azzal folytatta, hogy számára kudarc volt, amikor 2019-ben a Fidesz nem tudta megtartani a városvezetői pozíciót és ellenzékbe kényszerült. 

A körzet fejlesztéseivel kapcsolatban azt mondta, hogy 2020 év elején elküldte már a javaslatait, a lista elején a Rumi Rajki István utca felújítása szerepelt. 

Igaz 2020-ban a Rumi Rajki és a Benczúr utcákban is elkezdődött a betonlapos járdák feljítása, de aztán a covid és a háború okozta gazdasági válság miatt ez megtorpant. Kétségkívül nem jutottunk annyi forráshoz, mint a városvezetői képviselők. 13 járdaszakasz újult, meg ebből 1 történt ellenzéki képviselő körzetében, de ugyanez látszik az útfelújításoknál is - mondta.

A képviselő kiemelte, hogy probléma a körzetében a csapadékvíz elvezetés, szerinte sok árkot betemettek a lakók és most emiatt nincs, ami elvezesse az esőt.

Horváth kitért rá, hogy László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester gyámsága mellett elindult a Rumi Rajki István utca felújítása. Bár neki hiány érzetet okoz, hogy az utca csak az első egyharmadban újul meg.

Tíz utca van a körzetben, ami nagyon rossz állapotban van. A Farkas Károly utca, a Székely Bertalan, Prága, Pipacs, a Béke tér rekonstrukciója nem várathat magára - mutatott rá.

A beszélgetésben kitértek a Gothard-kastélyra is, amivel kapcsolatban Horváth Gábor felelevenítette, hogy még az előző városvezetés grandiózus felújítást tervezett, elsőként 2, aztán 4 milliárd forintért, amiből semmi nem valósult meg. 

Látogatóközpontot terveztek, de ki tartja fenn, milyen forrásból? 2015-ben ki lettek költöztetve a lakók, azóta nincs bent fűzés, csak az enyészeté az épület. Beázik a tető, amit 76 millió forintból - ami a tervezésből maradt meg - meg lehetett volna csinálni, ám a Miniszterlenökség ezt nem hagyta, vissza kellett fizetni ezt is. 

Én el tudnám képzelni, hogy az önkormányzat, megjelölt céllal, értékesítse a kastélyt - hangsúlyozta a képviselő. Ezt leginkább azzal indokolta, hogy a városnak nincsen annyi pénze, amiből rendbe lehet hozni az épületet.

A terület minősítésekkel kapcsolatban szóba került a Farkas Károly utca. 

Ha olyan agilis lett volna az elődöm, mint én, akkor meg tudta volna akadályozni, hogy a sporttelep ne kerüljön át városközponti vegyes besorolásba, ami egy tragédia az ott élők részére. 6 tömbházat fognak felhúzni, 120 lakással. A városközponti vegyes besorolású területre nem lehet 3 méter magasságig lakásokat építeni, csakis üzleteket, tárolókat. Itt mégis valamilyen turpisság miatt lakások épültek a földszinten. Az önkormányzat és a kormányhivatal pedig egymásra mutogat. A Farkas Károly és a Barabás Miklós utca burkolata pedig a megnövekedett forgalom miatt folyamatosan csak romlik - mondta.

A fűnyírással folytatódott a beszélgetés. 

615 millió forintot költ el a város az ágazatra, előtte 340 millió volt. a gépbeszerzések miatt jelentős javulásnak kellett volna lennie, de ez elmaradt. Nemrég hívtak ismét lakók, hogy vannak olyan területek, ahol idén csak egyszer nyírtak füvet. Radikális átalakítás kellene, amit Nemény András megörökölt Puskás Tivadartól abba érdembe nem nyúlt bele. 

A képviselő kritizálta az 1000 fa programot, szerinte ugyanis Nemény András polgármester hiába ígérte 1000 fa elültetését ez a mai napig nem valósult meg.

Tavasszal kapott tájékoztatás szerint 259 fánál jár a város.

Horváth arról is beszélt, hogy szeritne a város költségvetését úgy kellene elkészíteni, hogy a polgármester egy asztalhoz ül a körzetes képviselőkkel és közösen alkotják meg az önkormányzat éves pénzügyi tervét.  

A politikus azzal zárt, hogy szeretne indulni 2024-ben az önkormányzati választáson, ám a végső döntés nem az övé, hanem Hende Csaba, választókerületi elnöké lesz.

Én azt gondolom, hogy a polgári oldalnak van esélye arra, hogy újra jobboldali városvezetése lesz Szombathelynek. Én abban bízok, hogy így, hogy a kormány is jobboldali, a képviselő-testületben esetleg többségünk lesz, akkor több forrást fogunk tudni hozni Szombathelyre. Érdemi innovációs fejlesztések kerülhetnek a városba - hangsúlyozta.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.