Vádlottak padján ült a kőszegi polgármester

Farkas Bazsi 2023-11-21 16:59:05
Harkai Norbert önkormányzati képviselő becsületsértés miatt perelte be a város első emberét, Básthy Bélát és Csiki István képviselőtársát, a bíróság mindkét esetben felmentette a vádlottakat.

Botrány a Városházán?
Ahol a polgármester, államtitkárok, miniszterek 10 percen túl nem várakozhatnak. Mindenki megtalálja a parkolót a Brenner udvarban!
De az Összefogás Kőszegért Egyesület képviselője azért úgy tűnik leparkolja a dobozost, amíg a bizottsági ülés tart.
És mi legyen a burkolaton az olajfoltokkal? Mit szól ehhez Kappel Gyula? - ez a Facebook-bejegyzés március 23-án jelent meg a Kőszegi Fidesz oldalán. 

A bejegyzéshez fotókat is csatoltak, ez Harkai Norbert (Összefogás Kőszegért Egyesület) önkormányzati képviselő autóját ábrázolja a városháza előtt, külön fotókon pedig olajfoltokat lehet látni a díszburkolaton.

 

Harkai azért indított becsületsértés vétségének gyanúja miatt eljárást, mert szerinte Básthy Béla (Fidesz-KDNP) polgármester, az általa a Kőszegi Fidesz oldalán megjelentetett poszttal olyan színben tünteti fel, mint, aki nemtörődöm módon viselkedik a környezetével, és szándékon módon koszolja azt össze, olaj foltot hagyva a burkolaton. Harkai hangsúlyozta, hogy ő maga és egyesületük is folyamatosan azért dolgozik, hogy rendezett, tiszta környezet legyen Kőszegen. A Básthy által közzétett poszt pedig úgy jön át a közbeszédbe, mintha ennek éppen ellenkezőjét tenné - mondta.

Csiki István (Fidesz-KDNP) képviselő a poszthoz írt kommentben ezt íra:

“(...) Láttam én is a Főtéren, az említett helyen, a Szentháromság szobornál ugyanezt a puttonyos autót parkolni (szintén egy bizottsági napon).(...)”

Harkai ezzel kapcsolatban azt vélelmezte, hogy szabálytalanság elkövetésével vádolták meg, holott ő a Csiki által említett esetet nem követte el.

 

A lefotózott parkolással kapcsolatban Harkai nem tagadta, hogy szabálytalan volt, az ezzel járó 30 ezer forintos büntetést kifizette. 

A Kőszegi Járásbíróság ma reggel első fokon tárgyalta az ügyet. Eljáró bíró mindkét vádlottat felmentette. Amint az elhangzott, választott képviselőkről, vagyis közszereplőkről van szó, akiknek magasabb tűrési kötelezettsége van. Ezentúl pedig egy közügyről, hiszen a parkolás egy mindenkit érintő közügy. 

A bíró ugyan elismerte, hogy a megjelentek akár kellemetlenek lehetnek Harkainak, ám azok semmiképpen sem minősülnek gyalázkodásnak. Nem sértették meg emberi méltóságában, így bűncselekmény nem valósult meg.

 

A tárgyalás után sem Básthy sem Csiki nem kívánt lapunknak nyilatkozni. Harkai a következőket mondta el:

Nem titkolom, hogy meglepett az ítélet, úgy gondolom, hogy a törvényalkotó akarata nem teljesült minden szempontból. 

Sajnálom, hogy a kőszegi közéletben bárki, bárkiről állíthat valótlant úgy, hogy annak következményei legyenek. Felháborít, hogy még a bírósági eljárás során sem tudtam hangot adni igazamnak, holott a rágalmazóim nem tudták bizonyítani hazug állításaikat és elnézést sem voltak hajlandóak kérni. 

 

Érdekesnek találom, hogy Csiki István az eljárás harmadik szakaszában eskü alatt kijelentette, hogy nem tudja ki szerkeszti a Kőszegi Fidesz Facebook-oldalát, holott már számtalanszor szerepelt az oldalon. Sok a furcsaság, sok az ellentmondás de most alszunk rá egyet, hisz három napon belül kell döntenem, hogy fellebbezek e az ítélet ellen. 

Az ítélet nem jogerős.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.