Zöld forradalom a szombathelyi Falco-gyárban

ugytudjuk.hu 2023-11-15 17:33:19
Másfél futballpályányi területre kerültek napelemek. 2,8%-kal csökken az üzem fosszilis energiahordozó felhasználása.

A FALCO Zrt. által Szombathelyen végzett forgácslapgyártás rendkívül energiaintenzív tevékenység. Az alkalmazott technológiák üzemeltetéséhez használt energiaforrások között megtalálható a földgáz és a biomassza, de a telephelynek legnagyobb mennyiségben villamosenergiára van szüksége a zavartalan és biztonságos üzemeléshez. A gyáregység éves áram fogyasztása megfeleltethető a teljes dél-alföldi régió háztartásainak egy havi fogyasztásával. Általánosságban elmondható, hogy a FALCO Zrt. szombathelyi gyáregysége 15 perc alatt használja fel egy átlagos magyar háztartás éves villamosenergia igényét.

A fenti adatokból látszik, hogy a vállalat életében fontos szerepet kell betöltenie az energiatudatosságnak, valamint hatékonyságnak.

Ennek jegyében, valamint a hazai energiastratégiával és klímatervvel összhangban készült el a telephelyen egy 2,34 MW teljesítményű napelemes rendszer, mely a területen található gyáregységek tetején több részletben helyezkedik el. A projekt részeként több mint 5 ezer darab panel került felszerelésre ~ 1,5 futballpályányi területre. A rendszer éves várható termelése cirka 1.500 háztartás igényének megfelelő, mely következtében a FALCO Zrt. 2,8 %-kal kevesebb, fosszilis energiahordozókból előállított villamosenergiát igényel majd a közcélú hálózatról, 700 tonna széndioxiddal csökkentve a hazai villamosenergia szektor karbon lábnyomát.

Ez a mérföldkő a FALCO Zrt. elkötelezettségét jelzi a fenntartható és környezetbarát üzleti gyakorlat iránt. Az új naperőmű nemcsak zöld energiaforrást biztosít, hanem egy nagyon fontos kapocs és kötődés is a környezetvédelemhez és a tágabb értelemben vett közösségünk zöld energiaellátásához is.

A FALCO Zrt. a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform alapító tagjaként hiszi, hogy a zöld energia az egyetlen fenntartható út, ezért elkötelezettek vagyunk abban, hogy a távolabbi jövőben csak és kizárólag zöld energiaforrásokkal működjünk. A FALCO Zrt. élen jár a zöld technológiákban, és abban, hogy példát mutasson az üzleti szektor számára a fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom minimalizálása terén. Az általunk előállított zöld energia révén csatlakozni tudunk Magyarország és az Európai Unió irányelveihez.
A FALCO Zrt. további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy környezetünk védelmét szem előtt tartva előre mutató módon tevékenykedjen a faipari lap-lemezgyártó és az energetikai szektorban.

A vállalkozás büszke arra, hogy részt vehet ebben a zöld forradalomban, és hálás mindazoknak, akik támogatják a társaságot ezen az úton. Kiemeljük továbbá, hogy a cég elkötelezett marad a fenntartható fejlődés iránt, és bízunk benne, hogy ez az új naperőmű nemcsak áramot biztosít majd, hanem inspirációt is nyújt a zöld technológiák iránt érdeklődő vállalkozásoknak és magánszemélyeknek.

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.