Zöld forradalom a szombathelyi Falco-gyárban

ugytudjuk.hu 2023-11-15 17:33:19
Másfél futballpályányi területre kerültek napelemek. 2,8%-kal csökken az üzem fosszilis energiahordozó felhasználása.

A FALCO Zrt. által Szombathelyen végzett forgácslapgyártás rendkívül energiaintenzív tevékenység. Az alkalmazott technológiák üzemeltetéséhez használt energiaforrások között megtalálható a földgáz és a biomassza, de a telephelynek legnagyobb mennyiségben villamosenergiára van szüksége a zavartalan és biztonságos üzemeléshez. A gyáregység éves áram fogyasztása megfeleltethető a teljes dél-alföldi régió háztartásainak egy havi fogyasztásával. Általánosságban elmondható, hogy a FALCO Zrt. szombathelyi gyáregysége 15 perc alatt használja fel egy átlagos magyar háztartás éves villamosenergia igényét.

A fenti adatokból látszik, hogy a vállalat életében fontos szerepet kell betöltenie az energiatudatosságnak, valamint hatékonyságnak.

Ennek jegyében, valamint a hazai energiastratégiával és klímatervvel összhangban készült el a telephelyen egy 2,34 MW teljesítményű napelemes rendszer, mely a területen található gyáregységek tetején több részletben helyezkedik el. A projekt részeként több mint 5 ezer darab panel került felszerelésre ~ 1,5 futballpályányi területre. A rendszer éves várható termelése cirka 1.500 háztartás igényének megfelelő, mely következtében a FALCO Zrt. 2,8 %-kal kevesebb, fosszilis energiahordozókból előállított villamosenergiát igényel majd a közcélú hálózatról, 700 tonna széndioxiddal csökkentve a hazai villamosenergia szektor karbon lábnyomát.

Ez a mérföldkő a FALCO Zrt. elkötelezettségét jelzi a fenntartható és környezetbarát üzleti gyakorlat iránt. Az új naperőmű nemcsak zöld energiaforrást biztosít, hanem egy nagyon fontos kapocs és kötődés is a környezetvédelemhez és a tágabb értelemben vett közösségünk zöld energiaellátásához is.

A FALCO Zrt. a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform alapító tagjaként hiszi, hogy a zöld energia az egyetlen fenntartható út, ezért elkötelezettek vagyunk abban, hogy a távolabbi jövőben csak és kizárólag zöld energiaforrásokkal működjünk. A FALCO Zrt. élen jár a zöld technológiákban, és abban, hogy példát mutasson az üzleti szektor számára a fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom minimalizálása terén. Az általunk előállított zöld energia révén csatlakozni tudunk Magyarország és az Európai Unió irányelveihez.
A FALCO Zrt. további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy környezetünk védelmét szem előtt tartva előre mutató módon tevékenykedjen a faipari lap-lemezgyártó és az energetikai szektorban.

A vállalkozás büszke arra, hogy részt vehet ebben a zöld forradalomban, és hálás mindazoknak, akik támogatják a társaságot ezen az úton. Kiemeljük továbbá, hogy a cég elkötelezett marad a fenntartható fejlődés iránt, és bízunk benne, hogy ez az új naperőmű nemcsak áramot biztosít majd, hanem inspirációt is nyújt a zöld technológiák iránt érdeklődő vállalkozásoknak és magánszemélyeknek.

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.