LMP: a kormány "vakon repül" az akkumulátorgyárak ügyében

Farkas Bazsi 2023-11-13 20:28:54
Keresztes László Lóránt arra alapozta kijelentését, hogy miközben a kormány akkumulátor-stratégia végrehajtása mellett döntött, jelzések szerint ehhez nem készült el a mindennek árát megmutató stratégiai környezeti értékelés.

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint "a kormány gyakorlatilag vakon repül" az akkumulátorgyárak építésének ügyében, és már "letette a fegyverét az idegen gazdasági érdekek kiszolgálása tekintetében", miközben fel sem tudja mérni, hogy milyen környezeti hatásai lesznek ennek a folyamatnak.

A politikus erről hétfőn, sajtótájékoztatón beszélt, azt követően, hogy a parlament általa elnökölt Fenntartható fejlődés bizottsága megtartotta Nagy István agrárminiszter éves meghallgatását.

Keresztes László Lóránt arra alapozta kijelentését, hogy miközben a kormány akkumulátor-stratégia végrehajtása mellett döntött, jelzések szerint ehhez nem készült el a mindennek árát megmutató stratégiai környezeti értékelés, szerinte legalábbis erre mutat, hogy egyetlen megkérdezett kormányzati tisztségviselő sem tudott bemutatni ilyen dokumentumot.

A politikus hangsúlyozta: a kormányzat lényeges elvi kinyilatkoztatása, mennyire fontos természeti kincseink megóvása, a felelős politizálás a jövő nemzedékek jogainak védelme érdekében, ám szerinte teljesen más irányba mutatnak az elmúlt évek döntései, kormányzati cselekvései.

A természetvédelem ügye, a természet kincseinek megóvásának kérdése az elmúlt évtizedekben nem volt olyan veszélyben, mint mostanában - összegezte frakciója álláspontját Keresztes László Lóránt.

Szerinte miközben a kormány e kincsek védelme és a gazdaságfejlesztés közötti összhang megteremtéséről beszél, "ez az egyensúly végérvényesen felborult, és döbbenten állunk az előtt, hogy a természetvédelemért felelős miniszter sem kíván ebben a küzdelemben, úgymond, a természeti kincsek megóvásának az oldalán szerepet vállalni".

Hozzátette: azt várnák el a minisztertől, hogy "ne szép szavakat fogalmazzon meg, hanem kőkeményen küzdjön meg azért, ne épülhessenek ilyen szennyező gyárak a magyar termőföldön".

Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: az LMP súlyos kihívásokat lát az akkumulátorhulladék kezelésével kapcsolatban, fontosnak tartja, hogy meg kell állítani Magyarország "lecsapolását, kiszárítását", valamint egyetértenek azzal, hogy meg kell őrizni Magyarország GMO-mentességét, valamint el kell kerülni, hogy hatályos engedélyének lejárta után ismét engedélyezzék a potenciálisan rákkeltő glifozát további használatát.

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.