Véget ért a túróbotrány, újra van igazi túró a Túró Rudikban

Pintér Bence 2023-11-10 19:24:57
TikTok-csatorna rántotta le a leplet a túró nélküli Túró Rudikról.

Ismét túróból készülnek az ízesített Pöttyös Túró Rudik – adta hírül közleményben az ügyet tavasszal kirobbantó Termékkritikus nevű TikTok-csatorna közleményben.

A csatorna termékkritikusa még májusban tett közérdekű bejelentést a Nébihnél, valamint a Szabolcs-Szatmár Vármegyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály felé, mert a Pöttyös gyártója az ízesített Túró Rudikban bizonyíthatóan ekkor már nem túrót használt, hanem általuk csak „Tejalapú rögös készítménynek" nevezett összetevőt, amely viszont nem nevezhető túrónak a Magyar Élelmiszerkönyv alapján.

A Termékkritikus azt követelte, hogy a Túró Rudi nevű ikonikus édesség a jövőben túróból készüljön, amennyiben viszont nem túróból készül, úgy ne lehessen Túró Rudinak nevezni.

A hatóság a Pöttyös gyártójával szemben hatósági vizsgálatot, majd hatósági eljárást kezdeményezett, amelyet bírósági eljárás követett.

A Pöttyös gyártója a sajtóbotrány kirobbanása után néhány nappal később elismerte, hogy tényleg változtatott a receptúrán, és már nem túróból készíti az ízesített, valamint a 0% hozzáadott cukorral készült Pöttyös Túró Rudikat. Közleményükben elmondták: tejport adtak a gyártás során az ultraszűrt tejhez, így készült a túróhoz hasonlító készítmény.

Szeptember második felében még a Magyar Élelmiszerkönyv 15 főből álló, Tej és Tejtermék Szakbizottsága is összeült, hogy szavazzanak arról, hogy a túróban összetevőként a jövőben lehet-e tejpor. De mivel nemmel szavaztak, így nem történik módosítás a Magyar Élelmiszerkönyvben, így a „Tejalapú rögös készítménynek" nevezett készítmény feltehetőleg a jövőben sem nevezhető majd túrónak.

Október végére azonban a boltokba kerültek az új termékcímkés Pöttyös Rudik, amelyekben már újra zsírszegény tehéntúró található, ezzel pedig teljesült a termékkritikus követelése is: a magyarok visszakapták a valódi túróból készült Pöttyös Túró Rudikat.

Azonban fontos kiemelni, hogy két Pöttyös rudi termék továbbra sem igazi túróból készül. A Pöttyös Rudikornis, valamint a laktózmentes változat nem viselik a Túró Rudi nevet pontosan azért, mert nem túróból készülnek. Mivel a laktózmentes rudit a gyártó a weboldalon is csak „Pöttyös Rudinak" nevezi, ebből feltételezhető, hogy a hatóság az eljárás alatt kötelezte a helyes termékjelölésre, és azok javítására a gyártót.

Noha a Termékkritikus külön felhívta a figyelmet arra is, hogy a Pöttyös Guru termékekben sincs már túró, a gyártónak továbbra sem sikerült kijavítani a weboldalon közzétett információt, így a karamelles Pöttyös Gurunál még mindig azt hirdeti, hogy a termék túróból készül.

Fotó: Hungarian Snow / Flickr(CC BY-SA 2.0 DEED)

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.