LMP: meg kell őrizni Magyarország GMO-mentességét!

Farkas Bazsi 2023-10-25 19:09:00
Kanász-Nagy Máté kijelentette: a globális ipari és élelmiszer lobbi folyamatosan próbálja puhítani a génmódosított élelmiszerekre vonatkozó rendelkezéseket és minden erejükkel próbálták megkerülni a tagállami döntéseket.

Meg kell őrizni Magyarország GMO-mentességét és azon jogát, hogy ebben a kérdésben szuverén módon dönthessen, megvédhesse a magyar mezőgazdaságot, a fogyasztók egészségét - jelentette ki Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdán.

A politikus online is követhető sajtótájékoztatóján az aznapi parlamenti szavazást kommentálva értetlenségének adott hangot a nemzeti konszenzus megbomlása, egyes momentumos és jobbikos képviselők elutasító szavazata miatt.

Az Országgyűlés szerdán 171 igen, 12 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett megállapította, hogy sérti a szubszidiaritás elvét az egyes új génkezelési technikák útján nyert növényekről és a belőlük származó élelmiszerekről és takarmányokról, valamint az élelmiszerek, takarmányok hatósági ellenőrzéséről szóló rendelet módosítását is tartalmazó európai parlamenti és tanácsi rendelettervezet.

A LMP sérelmezi a történteket és nagyon veszélyes folyamatnak tartja, ezzel ugyanis ezen képviselők elutasították, hogy Magyarország maradjon GMO-mentes - értékelt.

Kanász-Nagy Máté rámutatott, a Momentum voksain annyira nem lepődtek meg, a párt neoliberális, globalista irányt követ, és sokkal inkább támogatja a multinacionális vállalatokat, a vegyipari lobbi törekvését, mint a magyar fogyasztók és mezőgazdaság védelmét. A jobbikos képviselők elutasító álláspontján ugyanakkor csodálkoznak, a párt korábban más véleményt képviselt, nem tudni ez miért változott meg - közölte.

A politikus kijelentette: a globális ipari és élelmiszer lobbi folyamatosan próbálja puhítani a génmódosított élelmiszerekre vonatkozó rendelkezéseket és minden erejükkel próbálták megkerülni a tagállami döntéseket. Ha ki tudnák vonni ezt a területet tagállami hatáskörből, el tudnák árasztani a piacot ilyen termékekkel - mondta, aláhúzva: a GMO-termékek egyértelmű veszélyt jelentenek a mezőgazdaságra, a fogyasztókra és a környezetre egyaránt.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.