Az SZKKA szerint azért akarja átvilágítani a klubot a szombathelyi önkormányzat mert Hende Csabát választották tiszteletbeli elnöknek

Farkas Bazsi 2023-10-20 20:05:09
Az önkormányzat visszautasítja a vádakat és arra kéri az egyesületet, hogy tartsa távol magát a politikától.

Közlemény cunami csapott le péntek este a szombathelyi közéletben. A jelenséget az előzte meg, hogy az önkormányzathoz plusz támogatási kérelemmel fordult a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia. A közgyűlés pedig - egyhangúlag - azt a döntést hozta, hogy amennyiben a klub - beleértve az egyesületet és a felnőtt csapatot működtető Kft-t is - vállalja a teljes gazdasági átvilágítás és mindent rendben találnak, úgy további közpénzeket folyósítanak.

Az SZKKA-ban nincsen tulajdonrésze a városnak, fontosak azonban az ott sportoló gyerekek, abban az esetben, ha tényleg arra fordítják, mint amire szánják teljesen rendben van a közpénzfelhasználás. Ezért szab a közgyűlés feltételeket. Tiszta viszonyokat szeretnénk a klubnál – mondta a szeptemberi közgyűlésen Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester.

A közgyűlés után egyébként megkérdeztük Illés Károlyt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjét, hogy mit gondol a döntésről.

A polgármester felvetése az volt, hogy világítsuk át a szervezetet minden egyes támogatásnál, mi ezzel egyetértettünk. Korábban egyébként a Puskás Tivadar féle városvezetés alatt minden egyes támogatást csak úgy lehetett, hogy arról pontos elszámolás kellett, és beszámolót kellett készíteni a társaságoknak, amennyiben ezek a beszámolók nem készültek el, akkor a támogatás megvonásra került, vagy nem került folyósításra. Mi úgy gondoljuk, hogy bármi olyan szervezet, civil szervezet, vagy részben önkormányzati szervezet, ami támogatást kap az önkormányzattól annak a működése legyen átlátható. Mi ebben semmi kifogásolni valót nem találtunk. Amennyiben ez a szervezet eleget tesz a kritériumoknak a plusz forrást is meg fogjuk szavazni – nyilatkozata Illés.

Az SZKKA ma az üggyel kapcsolatban a következő közleményt adta közzé:

Közlemény: az SZKKA vállalja a törvényes átvilágítást

Szombathely MJV vezetése azzal a kérdéssel fordult klubunkhoz, hogy hozzájárulunk-e a klub önkormányzat általi átvilágításához, ami feltétele minden további városi támogatás kifizetésének. Erre mi egyértelmű választ adtunk: természetesen vállaljuk a törvényes átvilágítást!

A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia teljesen transzparensen, átláthatóan működik. Annak érdekében, hogy ezt az átláthatóságot tovább növeljük, úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy felügyelőbizottságot. Kérjük a városvezetést, hogy delegáljon egy általa megnevezett személyt a felügyelőbizottságba, aki személyesen tudja ellenőrizni a városi támogatások felhasználását.

Itt jegyeznénk meg, hogy egyesületünk elnökségében Horváth Roland személyében nyolc éve ül városi delegált, akinek teljes betekintési és szavazati jogköre van. Ez azt jelenti, hogy minden meghozott döntésünket megszavazta a városvezetés által delegált személy, tehát minden gazdasági és egyéb döntésünket jóváhagyott a város.
A városvezetés a transzparens működésünk miatt eddig is belelátott a klub ügyeibe, a jogszabályok által előírt és az önkormányzattal kötött Támogatási Szerződésben vállalt beszámolási, elszámolási kötelezettségünknek eleget tettünk. Az a félelmünk, hogy az önkormányzat valós célja nem az átvilágítás, hanem a további támogatásunk megvonása.

Kijelenthetjük, hogy ennek politikai oka van, méghozzá az, hogy 2022-ben felkértük tiszteletbeli elnöknek Dr. Hende Csabát, aki azzal a szándékkal érkezett a klubhoz, hogy segítsen megvalósítani a közösségünk régóta dédelgetett álmát, egy saját otthont. Tiszteletbeli elnökünk rengeteget segít a csarnok projektünkben is, és elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy annak tervezésére már megvan az anyagi fedezetünk.

Ezt a döntést egyébként maga Szombathely MJV polgármestere is üdvözölte, ezért is tartjuk furcsának az önkormányzat klubunkhoz való hozzáállását. Úgy érezzük, az önkormányzat célja, hogy megvonja a városi támogatást az SZKKA közösségétől, ezzel veszélyeztetve több száz gyermek sportolási lehetőségét.

Kérjük Szombathely MJV vezetését, hogy támogatási döntéseiket ne politikai, hanem sportszakmai alapon hozzák meg és támogassák a szombathelyi gyermekek sportolásának egyik fellegvárát!

Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia közössége

Erre reagálva László Győző (Éljen Szombathely!), Szombathely sportért felelős alpolgármestere a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

Tartsuk távol a sporttól a politikát! - Szombathely MJV reakciója az SZKKA október 20-i közleményére. 

Szombathely MJV számára az SZKKA támogatása mindig is kiemelten fontos volt. Az elmúlt években nem csupán a hasonló kluboknál nagyságrendekkel magasabb összegű anyagi támogatás nyújtásával, de a mérkőzés- és edzéshelyszínek biztosításával, a csarnokprojekthez szükséges ingatlan felajánlásával, szponzorok becsatornázásával vagy éppen a csapat városi sportkoncepciójába történő beemelésével. Jelenleg is közös sportpályázat benyújtásán dolgozunk, így együttműködésünk az elmúlt éveknek megfelelően sportszakmai alapok mentén zajlik. 

Közpénzekkel felelősen gazdálkodó szervezetként azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül azokat a hozzánk beérkező jelzéseket, melyek a klub körüli szabálytalanságokra vonatkoznak, különösen akkor, amikor az egyesület jelentős mértékű töblettámogatásért folyamodik önkormányzatunkhoz. A felügyelőbizottság felállítását előzetesen üdvözöljük, különösen annak fényében, hogy ezzel a klub már egy olyan szabálytalanságot szüntet meg, amelyre szeptemberi személyes egyeztetésünk során önkormányzatunk hívta fel az egyesület vezetésének figyelmét. A kért gazdasági átvilágítás célja kizárólag az, hogy megbizonyosodhassunk róla, hogy a csapat részére biztosított közpénzek törvényesen és a támogatási célnak megfelelően, a csapat érdekében kerülnek felhasználásra. 
Az átvilágítást nem önkormányzatunk, hanem független gazdasági szakértő végzi majd, mely nem példa nélküli a városi sporttámogatások rendszerében, a Haladás labdarúgócsapata esetében is hasonlóképp járt el az önkormányzat, és ez sem vezetett a támogatások csökkentéséhez vagy megvonásához. Jóhiszeműségünket és az SZKKA iránti elkötelezettségünket mi sem bizonyítja jobban, mintsem, hogy a klub számára a szeptemberi közgyűlésen 5 millió forint többlettámogatásról döntöttünk, az átvilágítás eredményétől függetlenül akkor, ha az egyesület vállalja az átvilágítást és gondoskodik az esetlegesen feltárt szabálytalanságok megszüntetéséről.

Visszautasítjuk, hogy az SZKKA-t bármilyen hátrány érné önkormányzatunk részéről azért, mert Hende Csaba lett annak tiszteletbeli elnöke. Bár nem tartjuk szerencsésnek egyetlen sportszervezet túlzott mértékű átpolitizálását sem, a döntést elfogadtuk és tiszteletben tartjuk. Sportért felelős alpolgármesterként személyesen is több játékosbemutatón, évadnyitón , mérkőzésen vagy karácsonyi zárórendezvényen vettem részt elnök úrral közösen, teljes egyetértésben. Az SZKKA támogatása azon kevés területek közé tartozott, ahol nyilvánvaló politikai ellentéteink ellenére harmonikusan, kizárólag a csapat érdekeinek előtérbe helyezésével tudtunk együttműködni a közös siker érdekében, ezidáig sikeresen. 
Éppen a klub vezetése az, aki jelenlegi sajtóközleményével politikát sejtet ott, ahol annak semmi keresnivalója nincs. 

Megkérjük, de a szombathelyi kézilabda érdekében inkább felszólítjuk a csapat vezetését, hogy a politikát tartsa távol a csapattól, sem a szurkolók, sem a sportot művelők nem kíváncsiak erre! A történetről mindent elmond az is, hogy az átvilágítás igényét valamennyi képviselő, pártállástól függetlenül, egyhangúan megszavazta a közgyűlésen.

Szombathely MJV önkormányzata eddig is, ezután is elkötelezett támogatója a szombathelyi női kézilabdának, de kizárólag sportszakmai, politikától mentes alapon. Dolgozzunk tovább partnerként azért, hogy újabb közös sportsikereknek örülhessünk együtt, ahogy eddig is, átlátható és törvényes működés mellett. 

Hajrá szombathelyi női kézilabda! Hajrá SZKKA, hajrá Szombathely!

dr. László Győző, Szombathely MJV sportért felelős alpolgármestere

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.