Az SZKKA szerint azért akarja átvilágítani a klubot a szombathelyi önkormányzat mert Hende Csabát választották tiszteletbeli elnöknek

Farkas Bazsi 2023-10-20 20:05:09
Az önkormányzat visszautasítja a vádakat és arra kéri az egyesületet, hogy tartsa távol magát a politikától.

Közlemény cunami csapott le péntek este a szombathelyi közéletben. A jelenséget az előzte meg, hogy az önkormányzathoz plusz támogatási kérelemmel fordult a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia. A közgyűlés pedig - egyhangúlag - azt a döntést hozta, hogy amennyiben a klub - beleértve az egyesületet és a felnőtt csapatot működtető Kft-t is - vállalja a teljes gazdasági átvilágítás és mindent rendben találnak, úgy további közpénzeket folyósítanak.

Az SZKKA-ban nincsen tulajdonrésze a városnak, fontosak azonban az ott sportoló gyerekek, abban az esetben, ha tényleg arra fordítják, mint amire szánják teljesen rendben van a közpénzfelhasználás. Ezért szab a közgyűlés feltételeket. Tiszta viszonyokat szeretnénk a klubnál – mondta a szeptemberi közgyűlésen Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester.

A közgyűlés után egyébként megkérdeztük Illés Károlyt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjét, hogy mit gondol a döntésről.

A polgármester felvetése az volt, hogy világítsuk át a szervezetet minden egyes támogatásnál, mi ezzel egyetértettünk. Korábban egyébként a Puskás Tivadar féle városvezetés alatt minden egyes támogatást csak úgy lehetett, hogy arról pontos elszámolás kellett, és beszámolót kellett készíteni a társaságoknak, amennyiben ezek a beszámolók nem készültek el, akkor a támogatás megvonásra került, vagy nem került folyósításra. Mi úgy gondoljuk, hogy bármi olyan szervezet, civil szervezet, vagy részben önkormányzati szervezet, ami támogatást kap az önkormányzattól annak a működése legyen átlátható. Mi ebben semmi kifogásolni valót nem találtunk. Amennyiben ez a szervezet eleget tesz a kritériumoknak a plusz forrást is meg fogjuk szavazni – nyilatkozata Illés.

Az SZKKA ma az üggyel kapcsolatban a következő közleményt adta közzé:

Közlemény: az SZKKA vállalja a törvényes átvilágítást

Szombathely MJV vezetése azzal a kérdéssel fordult klubunkhoz, hogy hozzájárulunk-e a klub önkormányzat általi átvilágításához, ami feltétele minden további városi támogatás kifizetésének. Erre mi egyértelmű választ adtunk: természetesen vállaljuk a törvényes átvilágítást!

A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia teljesen transzparensen, átláthatóan működik. Annak érdekében, hogy ezt az átláthatóságot tovább növeljük, úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy felügyelőbizottságot. Kérjük a városvezetést, hogy delegáljon egy általa megnevezett személyt a felügyelőbizottságba, aki személyesen tudja ellenőrizni a városi támogatások felhasználását.

Itt jegyeznénk meg, hogy egyesületünk elnökségében Horváth Roland személyében nyolc éve ül városi delegált, akinek teljes betekintési és szavazati jogköre van. Ez azt jelenti, hogy minden meghozott döntésünket megszavazta a városvezetés által delegált személy, tehát minden gazdasági és egyéb döntésünket jóváhagyott a város.
A városvezetés a transzparens működésünk miatt eddig is belelátott a klub ügyeibe, a jogszabályok által előírt és az önkormányzattal kötött Támogatási Szerződésben vállalt beszámolási, elszámolási kötelezettségünknek eleget tettünk. Az a félelmünk, hogy az önkormányzat valós célja nem az átvilágítás, hanem a további támogatásunk megvonása.

Kijelenthetjük, hogy ennek politikai oka van, méghozzá az, hogy 2022-ben felkértük tiszteletbeli elnöknek Dr. Hende Csabát, aki azzal a szándékkal érkezett a klubhoz, hogy segítsen megvalósítani a közösségünk régóta dédelgetett álmát, egy saját otthont. Tiszteletbeli elnökünk rengeteget segít a csarnok projektünkben is, és elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy annak tervezésére már megvan az anyagi fedezetünk.

Ezt a döntést egyébként maga Szombathely MJV polgármestere is üdvözölte, ezért is tartjuk furcsának az önkormányzat klubunkhoz való hozzáállását. Úgy érezzük, az önkormányzat célja, hogy megvonja a városi támogatást az SZKKA közösségétől, ezzel veszélyeztetve több száz gyermek sportolási lehetőségét.

Kérjük Szombathely MJV vezetését, hogy támogatási döntéseiket ne politikai, hanem sportszakmai alapon hozzák meg és támogassák a szombathelyi gyermekek sportolásának egyik fellegvárát!

Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia közössége

Erre reagálva László Győző (Éljen Szombathely!), Szombathely sportért felelős alpolgármestere a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

Tartsuk távol a sporttól a politikát! - Szombathely MJV reakciója az SZKKA október 20-i közleményére. 

Szombathely MJV számára az SZKKA támogatása mindig is kiemelten fontos volt. Az elmúlt években nem csupán a hasonló kluboknál nagyságrendekkel magasabb összegű anyagi támogatás nyújtásával, de a mérkőzés- és edzéshelyszínek biztosításával, a csarnokprojekthez szükséges ingatlan felajánlásával, szponzorok becsatornázásával vagy éppen a csapat városi sportkoncepciójába történő beemelésével. Jelenleg is közös sportpályázat benyújtásán dolgozunk, így együttműködésünk az elmúlt éveknek megfelelően sportszakmai alapok mentén zajlik. 

Közpénzekkel felelősen gazdálkodó szervezetként azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül azokat a hozzánk beérkező jelzéseket, melyek a klub körüli szabálytalanságokra vonatkoznak, különösen akkor, amikor az egyesület jelentős mértékű töblettámogatásért folyamodik önkormányzatunkhoz. A felügyelőbizottság felállítását előzetesen üdvözöljük, különösen annak fényében, hogy ezzel a klub már egy olyan szabálytalanságot szüntet meg, amelyre szeptemberi személyes egyeztetésünk során önkormányzatunk hívta fel az egyesület vezetésének figyelmét. A kért gazdasági átvilágítás célja kizárólag az, hogy megbizonyosodhassunk róla, hogy a csapat részére biztosított közpénzek törvényesen és a támogatási célnak megfelelően, a csapat érdekében kerülnek felhasználásra. 
Az átvilágítást nem önkormányzatunk, hanem független gazdasági szakértő végzi majd, mely nem példa nélküli a városi sporttámogatások rendszerében, a Haladás labdarúgócsapata esetében is hasonlóképp járt el az önkormányzat, és ez sem vezetett a támogatások csökkentéséhez vagy megvonásához. Jóhiszeműségünket és az SZKKA iránti elkötelezettségünket mi sem bizonyítja jobban, mintsem, hogy a klub számára a szeptemberi közgyűlésen 5 millió forint többlettámogatásról döntöttünk, az átvilágítás eredményétől függetlenül akkor, ha az egyesület vállalja az átvilágítást és gondoskodik az esetlegesen feltárt szabálytalanságok megszüntetéséről.

Visszautasítjuk, hogy az SZKKA-t bármilyen hátrány érné önkormányzatunk részéről azért, mert Hende Csaba lett annak tiszteletbeli elnöke. Bár nem tartjuk szerencsésnek egyetlen sportszervezet túlzott mértékű átpolitizálását sem, a döntést elfogadtuk és tiszteletben tartjuk. Sportért felelős alpolgármesterként személyesen is több játékosbemutatón, évadnyitón , mérkőzésen vagy karácsonyi zárórendezvényen vettem részt elnök úrral közösen, teljes egyetértésben. Az SZKKA támogatása azon kevés területek közé tartozott, ahol nyilvánvaló politikai ellentéteink ellenére harmonikusan, kizárólag a csapat érdekeinek előtérbe helyezésével tudtunk együttműködni a közös siker érdekében, ezidáig sikeresen. 
Éppen a klub vezetése az, aki jelenlegi sajtóközleményével politikát sejtet ott, ahol annak semmi keresnivalója nincs. 

Megkérjük, de a szombathelyi kézilabda érdekében inkább felszólítjuk a csapat vezetését, hogy a politikát tartsa távol a csapattól, sem a szurkolók, sem a sportot művelők nem kíváncsiak erre! A történetről mindent elmond az is, hogy az átvilágítás igényét valamennyi képviselő, pártállástól függetlenül, egyhangúan megszavazta a közgyűlésen.

Szombathely MJV önkormányzata eddig is, ezután is elkötelezett támogatója a szombathelyi női kézilabdának, de kizárólag sportszakmai, politikától mentes alapon. Dolgozzunk tovább partnerként azért, hogy újabb közös sportsikereknek örülhessünk együtt, ahogy eddig is, átlátható és törvényes működés mellett. 

Hajrá szombathelyi női kézilabda! Hajrá SZKKA, hajrá Szombathely!

dr. László Győző, Szombathely MJV sportért felelős alpolgármestere

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.