Városi legenda: Anno pénzszűke miatt kellett kisebbre venni a szombathelyi Savaria Mozi épületét?

Farkas Bazsi 2023-10-19 08:35:59
Hogy valóban ennek köszönhetjük-e az árkádsort, ennek jártunk utána!

Rendre bukkannak fel városi legendák, különösen olyan épületekkel kapcsolatban, amik benne vannak a köztudatban, már-már a helyi lakosok mindennapjainak része. Kétségkívül ilyen épület a Savaria Mozi, ami immár 50 éve hozzátartozik a belváros képéhez és, ami a napokban ünnepelte fennállásának kerek évfordulóját. 

Te azt tudtad, hogy a Savaria Mozi épülete eredetileg nagyobb lett volna? Az árkádsort annak köszönhetjük, hogy meghúzták a pénzügyi forrást a 70-es években és kisebbre kellett szabni az épületet. A homlokzatról kiálló karéj pedig azért kellett, hogy az épület így is illeszkedjen a Kőszegi utcai házak homlokzati vonalához - mesélte nekem ezt nemrég valaki.

Az épületet Mátis Lajos tervezte, szerencsénkre fia Barna továbbvíve apja szakmáját szintén építész lett, így nála kopogtatunk, hogy felelevenítsük az 50 évvel ezelőtt történteket.

Bármennyire is jól hangzik a történet, azt kell, hogy mondjam egészen biztosan nem igaz - tisztázza azonnal a városi legendát az okleveles építész.

Anno a mozi épületével kapcsolatban három tervpályázatot is kiírt az akkori városvezetés. Az egyik egy városépítészeti pályázat volt, ami a mozi környéki terület egészére vonatkozott. Ez az Uránia udvarra, a mozival szemben lévő, egyébként szintén karéjos társasháza is vonatkozott. Külön kiírtak egy pályázatot a mozira. Ezt aztán újból meg kellett ismételni, mivel a két egymással versengő pályaművek egyikénél a vetítőterem a földszinten, a másiknál pedig az emeleten kapott helyet. Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy végül ez utóbbi, édesapám tervei lettek a befutók. Ami pedig az akkori pénzügyi forrásokat mutatja, hogy ebben az épületben kapott helyet Európa egyik legnagyobb méretű mozivászna. Szóval spórolás egészen biztosan nem jött szóba. A karéjjal kapcsolatban pedig annyit tudok még elmondani, hogy az azzal a funkcióval is épült, hogy esetleges hosszabb sorbanállás esetén, ne a szabad ég alatt kelljen várakozni - osztotta meg velünk a további részleteket az épületről.

Ha te is tudsz olyan városi legendát, aminek kétes az eredete és szívesen megosztanád velünk, hogy utána járhassunk, akkor írj az ezittaz kukac ugytudjuk pont hu emailcímünkre. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.