Városi legenda: Anno pénzszűke miatt kellett kisebbre venni a szombathelyi Savaria Mozi épületét?

Farkas Bazsi 2023-10-19 08:35:59
Hogy valóban ennek köszönhetjük-e az árkádsort, ennek jártunk utána!

Rendre bukkannak fel városi legendák, különösen olyan épületekkel kapcsolatban, amik benne vannak a köztudatban, már-már a helyi lakosok mindennapjainak része. Kétségkívül ilyen épület a Savaria Mozi, ami immár 50 éve hozzátartozik a belváros képéhez és, ami a napokban ünnepelte fennállásának kerek évfordulóját. 

Te azt tudtad, hogy a Savaria Mozi épülete eredetileg nagyobb lett volna? Az árkádsort annak köszönhetjük, hogy meghúzták a pénzügyi forrást a 70-es években és kisebbre kellett szabni az épületet. A homlokzatról kiálló karéj pedig azért kellett, hogy az épület így is illeszkedjen a Kőszegi utcai házak homlokzati vonalához - mesélte nekem ezt nemrég valaki.

Az épületet Mátis Lajos tervezte, szerencsénkre fia Barna továbbvíve apja szakmáját szintén építész lett, így nála kopogtatunk, hogy felelevenítsük az 50 évvel ezelőtt történteket.

Bármennyire is jól hangzik a történet, azt kell, hogy mondjam egészen biztosan nem igaz - tisztázza azonnal a városi legendát az okleveles építész.

Anno a mozi épületével kapcsolatban három tervpályázatot is kiírt az akkori városvezetés. Az egyik egy városépítészeti pályázat volt, ami a mozi környéki terület egészére vonatkozott. Ez az Uránia udvarra, a mozival szemben lévő, egyébként szintén karéjos társasháza is vonatkozott. Külön kiírtak egy pályázatot a mozira. Ezt aztán újból meg kellett ismételni, mivel a két egymással versengő pályaművek egyikénél a vetítőterem a földszinten, a másiknál pedig az emeleten kapott helyet. Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy végül ez utóbbi, édesapám tervei lettek a befutók. Ami pedig az akkori pénzügyi forrásokat mutatja, hogy ebben az épületben kapott helyet Európa egyik legnagyobb méretű mozivászna. Szóval spórolás egészen biztosan nem jött szóba. A karéjjal kapcsolatban pedig annyit tudok még elmondani, hogy az azzal a funkcióval is épült, hogy esetleges hosszabb sorbanállás esetén, ne a szabad ég alatt kelljen várakozni - osztotta meg velünk a további részleteket az épületről.

Ha te is tudsz olyan városi legendát, aminek kétes az eredete és szívesen megosztanád velünk, hogy utána járhassunk, akkor írj az ezittaz kukac ugytudjuk pont hu emailcímünkre. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.