LMP: növelni kell a vasútra fordított forrásokat

Farkas Bazsi 2023-10-19 19:09:12
Az zöld párt a vasúti közlekedésre fordított források azonnali növelését szorgalmazza és presztízsberuházások helyett érdemi fejlesztéseket sürget.

Süveg Anna, az ellenzéki párt szóvivője csütörtöki online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a magyar vasút éppen összeomlóban van, sürgős beavatkozásra van szükség.

A szóvivő a fenntartható közlekedés kulcselemének, nemzetstratégiai kulcságazatnak nevezte a vasutat. Hangsúlyozta: a teljes leromlásának elkerülése érdekében azonnal forrásokat kell átcsoportosítani a fejlesztésekre, a pályafelújításokra és járműbeszerzésekre.

Az LMP szerint olcsó, használt járművek beszerzésére van szükség, valamint a mellékvonalak újranyitására és országos ütemes menetrend bevezetésére. Nem halogatható tovább a vasutasok életpálya-modelljének kimunkálása sem - sorolta.

Kijelentette: a MÁV szervezeti felépítése is drasztikus átalakításra szorul. Hozzátette: regionális közlekedési szövetségeknek kellene átvenni a tömegközlekedés irányítását, hogy ne a minisztériumból és a "MÁV vízfejéből" mondják meg, mely járatok közlekedjenek.

Süveg Anna rámutatott: a forrásokat mindehhez a Budapest-Belgrád vasút építésére szánt mintegy ezermilliárd forintos keretből, illetve az akkumulátorgyárak támogatását szolgáló beruházásösztönzési célelőirányzatból kellene elvonni. Utóbbi csak idén 132 milliárd forint és ugyanennyi lesz jövőre is - jegyezte meg.

Még a jelenlegi, szűkös költségvetési helyzetben is további százmilliárdok mennek el felesleges projektekre - mondta. Példaként említette a Vodafone felvásárlására szánt 700 milliárd forintot, az akkumulátorgyárak támogatására hét év alatt fordítandó 1500 milliárd forintot vagy a reptér vásárlására elköltendő 1500 milliárd forintot.

A legnagyobb kormányzati hazugságnak nevezte, hogy nincs pénz a vasútra. Kijelentette: van rá pénz, hazai forrás is, csak jó helyre kellene tenni.

Bírálta a kormányt, amiért nem a magyar gazdaságot és a hazai érdekeket szolgáló közlekedést fejleszti.

Szólj hozzá!

Szombathelyi általános iskolában kampányolt a Fidesz

Nemény polgármester úgy tudja, a szülők panaszt tettek a Választási Bizottságnál.

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.